Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Hälsoskydd är ett brett begrepp och de allmänna reglerna kring hälsoskydd räcker inte alltid till för att fånga upp allt som är relevant för en viss typ av verksamhet. Därför finns ibland ytterligare regler för vissa branscher.
På den här sidan har vi samlat information som är relevant för vissa branscher inom hälsoskyddet. Listan med branscher är inte heltäckande över vilka branscher vi har tillsyn över, utan utgör de branscher där vi har branschspecifik information.
Som fastighetsägare av bostadsfastighet har du ett stort ansvar. Du förutsätts se till att dina hyresgäster har en hälsosam boendemiljö samt att din verksamhet bedrivs på ett sätt som inte skadar miljön.
Miljöförvaltningen ansvarar för att kontrollera att bostäder är hälsosamma samt att de drivs hållbart ur miljösynvinkel. Tillsyn över bostäder innebär både besök i lägenheter och möten med fastighetsägare. Inom tillsynen kan det blir aktuellt att myndigheten ställer krav på kontrollprogram, undersökningar eller åtgärder i en eller flera fastigheter.
Vid inspektion tittar vi på en rad olika saker. I punktlistan här nedanför listar vi upp några av de vanligaste.
Den som ska öppna en lokal för undervisning, (typ förskola, grundskola, gymnasieskola, fritidshem och öppen förskola), måste göra en anmälan till miljönämnden innan lokalen tas i bruk. Syftet med anmälan är bl.a. att miljönämnden som är tillsynsmyndighet skall få kännedom om nya lokaler och kunna lämna de råd och anvisningar som behövs. En väl inredd lokal, god hygien samt goda kunskaper hos den som bedriver verksamheten är viktiga förutsättningar för att skapa en hälsosam miljö.Den som ska öppna en lokal för undervisning, (typ förskola, grundskola, gymnasieskola, fritidshem och öppen förskola), måste göra en anmälan till miljönämnden innan lokalen tas i bruk. Syftet med anmälan är bl.a. att miljönämnden som är tillsynsmyndighet skall få kännedom om nya lokaler och kunna lämna de råd och anvisningar som behövs. En väl inredd lokal, god hygien samt goda kunskaper hos den som bedriver verksamheten är viktiga förutsättningar för att skapa en hälsosam miljö.Anmälan
Anmälan skall vara skriftlig och lämnas in tillsammans med en ritning som visar hur lokalen skall inredas och utrustas. Blanketten får du från miljöförvaltningen eller hämtar själv här. Kontakta gärna miljöförvaltningen redan när verksamheten planeras. Ändrar du inriktning eller utökar verksamheten skall även detta anmälas i god tid till miljönämnden.
Kontakta även stadsbyggnadskontoret i Landskrona så får du veta om du behöver söka bygglov eller göra bygganmälan. Arbetsmiljöverket kan ställa krav på arbetsmiljö och arbetslokaler, detta gäller särskilt om du har anställd personal.
Miljöförvaltningen tar ut en avgift för anmälan och tillsyn enligt fastställd taxa av kommunfullmäktige. Avgiften för att handlägga anmälan är följande för skol- och fritidsverksamhet:
Verksamheten blir därefter riskklassificerad enligt miljönämndens taxa för tillsyn enligt miljöbalken. Enligt taxan ska verksamheter som utför bland annat fotvård omfattas av fast årlig avgift. För mer information om taxa för miljö- och hälsoskydd, se information på sidan om hälsoskydd.
Utebliven anmälan kan leda till miljösanktionsavgift
Om du inte anmäler din verksamhet innan lokalen tas i bruk riskerar du att betala en miljösanktionsavgift, enligt miljöbalken. Utebliven anmälan kan också leda till åtal.
Beroende på vilken typ av lokal det handlar om finns det olika behov att tillgodose. Det är viktigt att planera lokalen så att den är väl anpassad för typen av verksamhet. Välj material som är lättskötta. Undvik textila golvbeläggningar, t.ex. heltäckningsmatta, då de ofta är svåra att hålla rena. Ett bra inomhusklimat är viktigt för människors hälsa och välbefinnande. Lokalen ska ha en jämn temperatur och inte vara dragig.
I lokaler eller i anslutning till lokaler där människor vistas under en längre tid av dygnet, ska det finnas tillräckligt med toaletter. Man bör anpassa antalet toaletter och duschar till typen av verksamhet. För skolverksamhet ska minst en toalett per påbörjat 15-tal elever finnas. För förskoleverksamhet ska en toalett per påbörjat 10-tal barn över 2 ½ år finnas. Plats för pappershanddukar alternativt väl åtskilda handdukar (en handduk/barn), samt flytande tvål, ska finnas. Det bör finnas separata personaltoaletter.
Det är viktigt att lokalen är lätt att hålla ren. Välj ytskikt och inredning så att städning underlättas. Golvbeläggningen bör vara slät och skarvfri. Det ska finnas ett särskilt utrymme med städutrustning på varje plan. Där bör det finnas en lågt sittande utslagsvask.
Ventilationen i byggnaden ska dimensioneras och utformas så att tillräckligt god luftkvalitet kan uppnås. Hur stora luftmängder som krävs är beroende bland annat på hur många elever som vistas i lokalerna samt vilka aktiviteter som bedrivs. Det är viktigt att anläggningen utformas så att vistelsezonen ventileras väl utan att drag uppstår.
För många barn i förhållande till yta och ventilation kan ge ökade problem med bl a allergier, sjukdomsspridning, trötthet och koncentrationssvårigheter. I skol- och förskolelokaler ska uteluftsflödet vara minst 7 l/s per person vid stillasittande sysselsättning. Ett tillägg på minst 0,35 l/s per m2 golvarea ska göras så att hänsyn också tas till föroreningar från andra källor än människor. Om det finns självdragsventilation i lokalen så godkänns det normalt inte.
Genom att mäta halten koldioxid kan man få ett mått på hur bra ventilationen fungerar. I väl ventilerade lokaler överstiger koldioxidhalten sällan 600-700 ppm. Utomhus ligger koldioxidhalten på cirka 300-400 ppm. Koldioxidhalten bör inte överstiga 1 000 ppm. Friskluftsintag ska vara placerade så att olägenheter från bilavgaser och avluftsdon inte uppstår. Ventilationskanalerna ska utformas så att de medger godtagbar och regelbunden rensning. Filter ska ha tillräcklig stoftavskiljningsgrad.
Allergier bland skolelever har ökat stadigt de senaste åren. Det finns samband mellan bristfällig ventilation och otillräcklig städning i skolan och allergiska elever samt lärare. Rutiner för att förebygga allergiproblem i skolor och förskolor är en viktig del i den egenkontroll som verksamheten ska arbeta med. Astma- och allergiföreningen har tagit fram en checklista för allergirond i skolan och förskolan.
Naturskyddsföreningen hade 2014 ett projekt om giftfri förskola. På deras webbplats finns förslag på hur förskolemiljön snabbt kan förbättras. Tipsen och råden rör hur upphandlingsflödena kan förbättras, samt hur ny- och ombyggnation kan ske på ett sätt som är bättre för hälsan och miljön. De åtgärder som föreslås i denna rapporten är Naturskyddsföreningens bidrag till att fler förskolor ska kunna ta de första stegen mot en giftfri förskola. På Naturskyddsföreningens hemsida finns material så som rapporter, checklistor och lathundar för att jobba på en giftfri förskola.
För att ta reda på radonhalten behöver du göra en radonmätning om det inte har gjorts tidigare. I bostäder och lokaler för undervisning ska radonhalten inte överstiga 200 Bq/m3 luft.
Du som driver en verksamhet ska enligt miljöbalken ha den kunskap som behövs för att skydda människor och miljö mot olägenheter, t.ex. smitta. Dessa anmälningspliktiga verksamheter ska ha en dokumenterad egenkontroll enligt förordningen (SFS 1998:901) om verksamheternas egenkontroll. Egenkontrollen ska finnas skriftlig på plats vid kontroll av miljöförvaltningen. Egenkontrollens omfattning ska anpassas efter verksamhetens storlek och syfte. Det innebär att Du bl.a. ska upprätta rutiner för kontroll av verksamheten, städning , ventilation, ansvarsfördelning, avfall m.m. En förteckning över de farliga kemikalier som används ska finnas samt säkerhetsdatablad för samtliga faroklassade kemikalier som finns i verksamheten.
Se också Folkhälsomyndighetens publikation om egenkontroll av inomhusmiljön i skolan.
Rökning är förbjuden i lokaler som är avsedda för barnomsorg, skolverksamhet eller annan verksamhet för barn och ungdom samt på skolgårdar och på motsvarande områden utomhus vid skolor och fritidshem enligt tobakslagen. Rökförbudet gäller även då ingen barnverksamhet förekommer, t ex på kvällar och lov. Ev. rökrum för personalen får inte användas för besök av barn/elever. Rök får inte spridas till andra utrymmen.
Vid matlagning/mottagningskök ska en registrering lämnas in till miljökontoret. Läs mer på sidan om livsmedel och dricksvatten.
Ytterligare bestämmelser, riktlinjer och vägledning
Nedanstående är tips på ytterligare läsning.
Miljönämnden har tillsynsansvar på alla slags vårdlokaler och lokaler för annat omhändertagande när det gäller inomhusmiljö, exempelvis fukt, mögel, ventilation, radon, vatten och avlopp, avfall, legionella och kemikalier. Tillsynen av vårdlokaler och vårdverksamheter är inriktad på verksamheternas egenkontroll. Ofta måste man på plats kontrollera om rutinerna är tillräckliga eller om det är skäligt att kräva åtgärder och/eller en förbättrad egenkontroll.
Vid tillsynsbesöket bedömdes bland annat rutiner för egenkontroll, städning och skötsel av gemensamma lokaler och hur miljö- och hälsofarliga varor hanteras.
Miljönämnden är inte den enda tillsynsmyndigheten för vårdlokaler. Se information från Folkhälsomyndigheten för ansvarsfördelning för tillsyn av vårdlokaler.
Det krävs ingen anmälan enligt miljöbalken för att starta lokaler för vård.
Folkhälsomyndigheten har råd för verksamheter gällande hygien, städning, buller, luftkvalitet och ventilation etc. som även är aktuellt för lokaler för vård.
Fläktventilation anpassad för verksamheten och med ett uteluftflöde på minst 7 l/s och person som samtidigt beräknas uppehålla sig i lokalen.
Du som driver en verksamhet ska enligt miljöbalken ha den kunskap som behövs för att skydda människor och miljö mot olägenheter, t.ex. smitta. Det innebär att Du fortlöpande ska planera och kontrollera verksamheten för att motverka olägenheter för människors hälsa och miljön. Viktiga aspekter är bl.a. städrutiner, god hygien för att undvika smittrisker, allergifrågor, luftkvalitet, legionella, buller, avfallshantering, energismarta lösningar och kemikalieval.
Egenkontrollens omfattning ska anpassas efter verksamhetens storlek och syfte. Rutiner i egenkontrollen beskriver vanligtvis vad som ska göras, vem som ska göra det, hur arbetet ska utföras, när det ska utföras och när det är lämpligt att detta dokumenteras. Det finns inget krav på att egenkontrollen för vårdlokaler måste vara dokumenterad, men för att underlätta arbetet krävs ofta att rutiner och kontroller är nedskriva. Om personalstyrkan omfattar flera personer och om även vikarier förekommer, gör miljöförvaltningen bedömningen att egenkontrollen ska finnas skriftlig.
Verksamheter som lokaler för vård eller annat omhändertagande med fler än 5 boende omfattas av miljönämndens taxa för tillsyn enligt miljöbalken. Enligt taxan ska verksamheter med lokaler för vård omfattas av fast årlig avgift.
För mer information om taxa för miljö- och hälsoskydd, se information på sidan om hälsoskydd.
Den som ska öppna badanläggning som är upplåten till allmänheten eller som annars används av många människor så som, bassängbad, bubbelpool, floating eller liknande anläggning som är öppen för allmänheten, måste göra en anmälan till miljönämnden innan lokalen tas i bruk. Syftet med anmälan är bl.a. att miljönämnden som är tillsynsmyndighet skall få kännedom om nya lokaler och kunna lämna de råd och anvisningar som behövs.
Anmälan skall vara skriftlig och lämnas in tillsammans med en ritning som visar hur lokalen skall inredas och utrustas. Blanketten får du från miljöförvaltningen eller hämtar själv här. Kontakta gärna miljöförvaltningen redan när verksamheten planeras. Ändrar du inriktning eller utökar verksamheten ska även detta anmälas i god tid till miljönämnden. Det är lättare att uppfylla hygienkraven från början än att ändra i efterhand.
Kontakta även Stadsbyggnadsförvaltningens bygglovsavdelning så får du veta om du behöver söka bygglov eller göra bygganmälan. Arbetsmiljöverket kan ställa krav på arbetsmiljö och arbetslokaler, detta gäller särskilt om du har anställd personal.
Miljöförvaltningen tar ut en avgift för anmälan och tillsyn enligt fastställd taxa av kommunfullmäktige. Avgiften för att handlägga anmälan av lokal för att driva bassängbad som är upplåtna till allmänheten eller som annars används av många människor är 3740 kr. Verksamheten blir därefter riskklassificerad enligt miljönämndens taxa för tillsyn enligt miljöbalken. Enligt taxan ska verksamheter som utför bland annat bassängbad omfattas av fast årlig avgift. För mer information om taxa för miljö- och hälsoskydd, se information på sidan om hälsoskydd.
Om du inte anmäler din verksamhet innan lokalen tas i bruk riskerar du att få betala en miljösanktionsavgift enligt miljöbalken. Utebliven anmälan kan också leda till åtal.
Du som driver en anmälningspliktig verksamhet ska enligt miljöbalken ha den kunskap som behövs för att skydda människor och miljö mot olägenheter, t.ex. smitta. Det innebär att du bl.a. ska upprätta rutiner för kontroll av utrustning, kontroll av vattenkvaliteten, rengöring och städning, ha en förteckning över de farliga kemikalier – faroklassade produkter som används i verksamheten samt de rengörings- och städkemikalier som används i verksamheten. Säkerhetsdatablad ska även finnas för samtliga faroklassade produkter.
Egenkontrollen ska finnas skriftlig på plats när miljöförvaltningen gör en kontroll. Egenkontrollens omfattning ska anpassas efter verksamhetens storlek och syfte.
Folkhälsomyndigheten har utarbetat allmänna råd för bassängbadvatten.
De kvalitetskrav som gäller för badvatten i bassänger gäller även för bedömning av vattenkvaliteten i badtunnor, bubbelpooler, mindre bubbelbadkar m.m. Riskbedömning för personalen skall göras enligt föreskrifter från Arbetsmiljöverket.
På Folkhälsomyndighetens webbplats kan du hitta mer information om vad du ska tänka på om du bedriver bassängbad.
Om du driver idrottsanläggning, gym eller liknande, är det viktigt att du fortlöpande planera och kontrollera verksamheten för att motverka olägenheter för människors hälsa och miljön. Viktiga aspekter är bl.a. städrutiner, god hygien för att undvika smittrisker, allergifrågor, luftkvalitet, legionella, buller, avfallshantering, energismarta lösningar och kemikalieval.
Det är verksamhetsutövarens ansvar att hålla en hälsosam miljö i sin verksamhet och det är miljönämndens ansvar att ha tillsyn över offentliga lokaler så som idrottsanläggningar och gym. Syftet med tillsynen är att kontrollera att lagstiftningen följs, men också att ge rådgivning och att driva samhället mot en långsiktigt hållbar utveckling.
Det krävs ingen anmälan enligt miljöbalken för idrottsanläggningar, gym eller liknande.
På Folkhälsomyndighetens hemsida finns råd för verksamheter gällande hygien, städning, buller, luftkvalitet och ventilation etc. som även är aktuellt för idrottsanläggningar och gym.
Miljösamverkan Skåne har tagit fram information gällande inomhusmiljö och hygien i idrottslokaler.
Luftflödet behöver anpassas till aktivitet och antalet personer. För att bedöma behovet av uteluftsflöde för t ex. idrottshallar, gym eller allmänna lokaler hänvisar Boverket till Byggvägledning 7, Ventilation. I idrottshallar bör luftflödet vara minst 7 l/s och person + 0,35 l/s m2 golvarea och 30 personer per 100 m2. Detta ger ett uteluftflöde om minst 10 l/s och person, gärna 15 l/s och person i idrottshallar. För åskådarplatser läggs det till 150 personer per 100 m2. I byggvägledningen finns det också personangivelser för allmänna lokaler.
Du som driver en verksamhet ska enligt miljöbalken ha den kunskap som behövs för att skydda människor och miljö mot olägenheter, t.ex. smitta. Det innebär att du bl.a. ska upprätta rutiner för kontroll av utrustning, rengöring av redskap, städning av lokalen m.m. En förteckning över de farliga kemikalier som används ska finnas samt säkerhetsdatablad för de faroklassade kemiska produkter som används i verksamheten.
Verksamheten som idrottsanläggningar, gym eller motsvarande omfattas av miljönämndens taxa för tillsyn enligt miljöbalken. Enligt taxan ska verksamheter som driver tex idrottsanläggningar eller gym omfattas av fast årlig avgift. För mer information om taxa för miljö- och hälsoskydd, se information på sidan om hälsoskydd.
Den som ska öppna en lokal där allmänheten erbjuds yrkesmässig hygienisk behandling med risk för blodsmitta, som t.ex. fotvård, tatuering, piercing, akupunktur och liknande, måste göra en anmälan till miljönämnden innan lokalen tas i bruk. Syftet med anmälan är bl.a. att miljönämnden som är tillsynsmyndighet skall få kännedom om nya lokaler och kunna lämna de råd och anvisningar som behövs. En väl inredd lokal, god hygien samt goda kunskaper hos den som bedriver hygienisk behandling är viktiga förutsättningar för att förhindra spridning av smitta.
Anmälan skall vara skriftlig och lämnas in tillsammans med en ritning som visar hur lokalen skall inredas och utrustas. Blanketten får du från miljöförvaltningen eller hämtar själv här. Kontakta gärna miljöförvaltningen redan när verksamheten planeras. Ändrar du inriktning eller utökar verksamheten skall även detta anmälas i god tid till miljönämnden. Det är lättare att uppfylla hygienkraven från början än att ändra i efterhand!
Enda undantaget från anmälningsplikten är akupunktur som utförs av personal legitimerad enligt patientsäkerhetslagen (2010:659), då verksamheten istället ska anmälas till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
Ska du ha ambulerande verksamhet som att t.ex. erbjuda hygienisk behandling ute på företag/arbetsplatser ska också detta anmälas innan verksamheten startar. Övertar du en etablerad verksamhet bör även detta anmälas.
Kontakta även Stadsbyggnadsförvaltningens bygglovsavdelning så får du veta om du behöver söka bygglov eller göra bygganmälan. Arbetsmiljöverket kan ställa krav på arbetsmiljö och arbetslokaler, detta gäller särskilt om du har anställd personal.
Miljöförvaltningen tar ut en avgift för anmälan och tillsyn enligt fastställd taxa av kommunfullmäktige. Avgiften för att handlägga anmälan av lokal för akupunktur är 1870 kr. Verksamheten blir därefter riskklassificerad enligt miljönämndens taxa för tillsyn enligt miljöbalken. Enligt taxan ska verksamheter som utför bland annat akupunktur omfattas av fast årlig avgift. För mer information om taxa för miljö- och hälsoskydd, se information på sidan om hälsoskydd.
Om du inte anmäler din verksamhet innan lokalen tas i bruk riskerar du att få betala en miljösanktionsavgift enligt miljöbalken. Utebliven anmälan kan också leda till åtal.
De riktlinjer som miljöförvaltningen använder sig av vid tillsyn av hygienverksamheter är Socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 2006:4) om yrkesmässig hygienisk verksamhet.
En lokal för hygienisk behandling bör inte användas till annan verksamhet än den avsedda, t.ex. en omfattande försäljningsverksamhet. Om behandlingslokalen ligger i anslutning till den egna bostaden ska lokalen vara väl avskild från bostaden och fungeras som en egen enhet.
Genom god hygien förhindrar man att olika former av smitta överförs. Vid akupunktur är det främst risken för hudinfektioner och överföring av blodburen smitta man avser. God hygien bidrar till både kunden och personalens trevnad.
Riskavfall
Stickande och skärande avfall hanteras separat som riskavfall och läggs i speciella avfallsburkar.
Egenkontroll
Du som driver en verksamhet ska enligt miljöbalken ha den kunskap som behövs för att skydda människor och miljö mot olägenheter, t.ex. smitta. Det innebär att Du bl.a. ska upprätta rutiner för kontroll av utrustning, rengöring av redskap, städning av lokalen m.m. En förteckning över de farliga kemikalier - bland annat rengörings- och städkemikalier som används i verksamheten ska finnas och det ska finnas säkerhetsdatablad för samtliga faroklassade kemikalier som används.
Egenkontrollen ska finnas skriftlig på plats när miljöförvaltningen gör en kontroll. Egenkontrollens omfattning ska anpassas efter verksamhetens storlek och syfte.
Den som ska öppna en lokal där allmänheten erbjuds yrkesmässig hygienisk behandling med risk för blodsmitta, som t.ex. fotvård, tatuering, piercing, akupunktur och liknande, måste göra en anmälan till miljönämnden innan lokalen tas i bruk. Syftet med anmälan är bl.a. att miljönämnden som är tillsynsmyndighet skall få kännedom om nya lokaler och kunna lämna de råd och anvisningar som behövs. En väl inredd lokal, god hygien samt goda kunskaper hos den som bedriver hygienisk behandling är viktiga förutsättningar för att förhindra spridning av smitta.
Anmälan skall vara skriftlig och lämnas in tillsammans med en ritning som visar hur lokalen skall inredas och utrustas. Blanketten får du från miljöförvaltningen eller hämtar själv här. Kontakta gärna miljöförvaltningen redan när verksamheten planeras. Ändrar du inriktning eller utökar verksamheten skall även detta anmälas i god tid till miljönämnden. Det är lättare att uppfylla hygienkraven från början än att ändra i efterhand!
Ska du ha ambulerande verksamhet som att t.ex. erbjuda hygienisk behandling ute på företag/arbetsplatser skall också detta anmälas innan verksamheten startar. Övertar du en etablerad verksamhet bör även detta anmälas.
Kontakta även Stadsbyggnadsförvaltningens bygglovsavdelning så får du veta om du behöver söka bygglov eller göra bygganmälan. Arbetsmiljöverket kan ställa krav på arbetsmiljö och arbetslokaler, detta gäller särskilt om du har anställd personal.
Miljöförvaltningen tar ut en avgift för anmälan och tillsyn enligt fastställd taxa av kommunfullmäktige. Avgiften för att handlägga anmälan av lokal för fotvård är 1870 kr. Verksamheten blir därefter riskklassificerad enligt miljönämndens taxa för tillsyn enligt miljöbalken. Enligt taxan ska verksamheter som utför bland annat fotvård omfattas av fast årlig avgift. För mer information om taxa för miljö- och hälsoskydd, se information på sidan om hälsoskydd.
Om du inte anmäler din verksamhet innan lokalen tas i bruk riskerar du att få betala en miljösanktionsavgift enligt miljöbalken. Utebliven anmälan kan också leda till åtal.
De riktlinjer som miljöförvaltningen använder sig av vid tillsyn av hygienverksamheter är Socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 2006:4) om yrkesmässig hygienisk verksamhet.
En lokal för hygienisk behandling bör inte användas till annan verksamhet än den avsedda, t.ex. en omfattande försäljningsverksamhet. Om behandlingslokalen ligger i anslutning till den egna bostaden ska lokalen vara väl avskild från bostaden och fungera som en egen enhet.
I fotvårdsverksamheter krävs att följande ska finnas för tvätt och rengöring av instrument:
Genom god hygien förhindrar man att olika former av smitta överförs. Vid fotvård är det främst fotsvamp, fotvårtor och andra infektioner man avser men även risken för överföring av blodburen smitta måste beaktas. God hygien bidrar till både kunden och personalens trevnad.
Stickande och skärande avfall hanteras separat som riskavfall och läggs i speciella avfallsburkar.
Du som driver en anmälningspliktig verksamhet ska enligt miljöbalken ha den kunskap som behövs för att skydda människor och miljö mot olägenheter, t.ex. smitta. Det innebär att du bl.a. ska upprätta rutiner för kontroll av utrustning, rengöring av redskap, städning av lokalen, ha en förteckning över de farliga kemikalierna, bland annat vissa produkter som används vid behandling samt rengörings- och städkemikalier som används i verksamheten. Säkerhetsdatablad ska även finnas för samtliga faroklassade produkter. Egenkontrollen ska finnas skriftlig på plats när miljöförvaltningen gör en kontroll. Egenkontrollens omfattning ska anpassas efter verksamhetens storlek och syfte.
På Sveriges fotterapeuters hemsida (yrkesorganisation för företag
verksamma inom fotterapi) finns ett generellt egenkontrollprogram för fotvårdskliniker.
Om du driver verksamhet inom skönhetsvård så som tex hudvårdsbehandlingar (så länge inte risk för blodsmitta finns. Mikronålning se sista sidan), nagelbyggnad, manikyr, pedikyr, massage eller sjukgymnastik, är det viktigt att du fortlöpande planerar och kontrollerar verksamheten för att motverka olägenheter för människors hälsa och miljön. Viktiga aspekter är bl.a. städrutiner, god hygien för att undvika smittrisker, allergifrågor, luftkvalitet, legionella, buller, avfallshantering, energismarta lösningar och kemikalieval.
Det är verksamhetsutövarens ansvar att hålla en hälsosam miljö i sin verksamhet och det är miljönämndens ansvar att ha tillsyn över offentliga lokaler så som skönhetssalonger. Syftet med tillsynen är att kontrollera att lagstiftningen följs, men också att ge rådgivning och att driva samhället mot en långsiktigt hållbar utveckling.
Det krävs ingen anmälan enligt miljöbalken för att starta ovan nämnda verksamheter.
De riktlinjer som miljöförvaltningen använder sig av vid tillsyn av hygienverksamheter är Socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 2006:4) om yrkesmässig hygienisk verksamhet.
En lokal för hygienisk behandling bör inte användas till annan verksamhet än den avsedda, t.ex. en omfattande försäljningsverksamhet. Om behandlingslokalen ligger i anslutning till den egna bostaden ska lokalen vara väl avskild från bostaden och fungera som en egen enhet.
En väl inredd lokal, god hygien samt goda kunskaper hos den som bedriver hygienisk behandling är viktiga förutsättningar för att förhindra spridning av smitta. Genom god hygien förhindrar man att olika former av smitta överförs. Vid massage och sjukgymnastik är det främst svampsjukdomar och vårtvirus man avser, men även risken för andra infektioner bör beaktas. God hygien bidrar till både kunden och personalens trevnad.
Du som driver en verksamhet ska enligt miljöbalken ha den kunskap som behövs för att skydda människor och miljö mot olägenheter, t.ex. smitta. Det innebär att Du bl.a. ska upprätta rutiner för kontroll av utrustning, rengöring av redskap, städning av lokalen m.m. En förteckning över de farliga kemikalier som används ska finnas samt säkerhetsdatablad för de faroklassade kemiska produkterna som används i verksamheten.
Det är verksamhetsutövarens ansvar att hålla en hälsosam miljö i sin verksamhet och det är miljönämndens ansvar att ha tillsyn över verksamheter som utför hygieniska behandlingar. Tillsyn kan riktas mot vem som helst som orsakar en risk för människors hälsa eller för miljön, oavsett om det är privatpersoner, företag eller andra typer av organisationer. Syftet med tillsynen är att kontrollera att lagstiftningen följs, men också att ge rådgivning och att driva samhället mot en långsiktigt hållbar utveckling.
Tillsynen av verksamheter som utför hygieniska behandlingar finns med i miljönämndens taxa för timbaserade tillsynsavgifter. Miljöförvaltningen tar för närvarande en timavgift på 935 kr för tillsyn över hälsopåverkande verksamheter som inte omfattas av en fast avgift. För mer information om taxa för miljö- och hälsoskydd, se information på sidan om hälsoskydd.
Frisörverksamheter är en yrkesmässig hygienisk verksamhet och omfattas av miljöbalkens krav, som bland annat ska skydda miljön och människors hälsa mot skador och olägenheter. I frisörverksamheter används ofta kemikalier som är farliga för hälsan och miljön. Ansvaret för den operativa tillsynen av yrkesmässig hygienisk verksamhet ur hälsoskyddssynpunkt ligger miljönämnden. Syftet med tillsynen är att kontrollera att lagstiftningen följs, men också att ge rådgivning och att driva samhället mot en långsiktigt hållbar utveckling. Handboken beskriver hälsorisker och hur man minskar eller undviker dem
Om du driver frisörverksamhet är det viktigt att du fortlöpande planerar och kontrollerar verksamheten för att motverka olägenheter för människors hälsa och miljön. Viktiga aspekter är bl.a. städrutiner, god hygien för att undvika smittrisker, allergifrågor och kemikalieval.
Det krävs ingen anmälan enligt miljöbalken för att starta ovan nämnda verksamheter.
De riktlinjer som miljöförvaltningen använder sig av vid tillsyn av hygienverksamheter är Socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 2006:4) om yrkesmässig hygienisk verksamhet.
Vad gäller märkning av kosmetiska produkter som säljs, se informationsblad från Läkemedelsverket. Längst ner här i vår information om frisörer hittar du också en bild som sammanfattar vad du behöver tänka på när det gäller märkningen. Se även Läkemedelsverkets webbplats för mer information och lagstiftning inom märkning etc.
En väl inredd lokal, god hygien samt goda kunskaper hos den som bedriver hygienisk behandling är viktiga förutsättningar för att förhindra spridning av smitta. En lokal för hygienisk behandling bör inte användas till annan verksamhet än den avsedda, t.ex. en omfattande försäljningsverksamhet. Om behandlingslokalen ligger i anslutning till den egna bostaden ska lokalen vara väl avskild från bostaden och fungera som en egen enhet.
Genom god hygien förhindrar man att olika former av smitta överförs. God hygien bidrar till både kunden och personalens trevnad.
Förbrukad aluminiumfolie som använts vid hårfärgning ska omhändertas som metallförpackning och sorteras ut från hushållsavfallet. Det gör inget om färgrester sitter kvar.
Vissa leverantörer tar tillbaks förpackningar (flaskor, tuber etc) som det t.ex. varit hårfärgningsmedel eller permanentvätskor i. Alternativet är annars att om det inte står på förpackningen att den tomma förpackningen ska hanteras på särskilt sätt så bör den lämnas in på återvinningscentral. Större mängder av rester av hårfärgningsmedel som samlats upp ska lämnas till en miljöstation för kemikalier och färger på återvinningscentralen.
Du som driver en verksamhet ska enligt miljöbalken ha den kunskap som behövs för att skydda människor och miljö mot olägenheter, t.ex. smitta. Det innebär att Du bl.a. ska upprätta rutiner för kontroll av utrustning, rengöring av redskap, städning av lokalen m.m. En förteckning över de farliga kemikalier som används ska finnas samt säkerhetsdatablad för de faroklassade kemiska produkterna som används i verksamheten.
Tillsynen av verksamheter som utför hygieniska behandlingar finns med i miljönämndens taxa för timbaserade tillsynsavgifter. Miljöförvaltningen tar för närvarande en timavgift på 935 kr för tillsyn över hälsopåverkande verksamheter som inte omfattas av en fast avgift. För mer information om taxa för miljö- och hälsoskydd, se information på sidan om hälsoskydd.
Den som solar solarium ökar risken att drabbas av hudcancer. Därför avråder Strålsäkerhetsmyndigheten från att sola i solarium. Men för att skydda de som trots allt väljer att sola i solarium från att bli allvarligt brända, finns det föreskrifter från Strålsäkerhetsmyndigheten kring vad som gäller. Föreskrifterna berör främst kommersiella solsalonger, gym, simhallar med solarier och de som bedriver rörelse där allmänheten exponeras för UV-strålning med solarier.
Verksamheter där solarier upplåts till allmänheten ska anmälas till miljönämnden.
Lokalen och din verksamhet måste uppfylla de hygienkrav som ställs på en yrkesmässig hygienisk verksamhet enligt Socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 2006:4) om yrkesmässig hygienisk verksamhet.
En lokal för hygienisk behandling bör inte användas till annan verksamhet än den avsedda, t.ex. en omfattande försäljningsverksamhet. En väl inredd lokal, god hygien samt goda kunskaper hos den som bedriver verksamheten är viktiga förutsättningar för att förhindra spridning av smitta.
Genom god hygien förhindrar man att olika former av smitta överförs. God hygien bidrar till både kunden och personalens trevnad.
I samband med solning i solarier finns risk för hud- och ögonskador. Speciellt utsatta är personer med känslig hud och personer som medicinerar med t.ex. antibiotikapreparat m.m. UV-strålning kan ge en akut hornhinneinflammation (fotokeratit) och även orsaka grå starr (katarakt) på lång sikt.
I verksamhet där kosmetiskt solarium upplåts till allmänheten gäller följande:
Bestämmelserna i Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrift innebär särskilda krav på information och råd till solkunderna samt krav på att rätt utrustning används. Några av kraven gällande solarierören är följande:
För föreskrifterna i sin helhet se Strålsäkerhetsmyndigheten föreskrifter om solarier (SSMFS 2012:5).
Du som driver en verksamhet ska enligt miljöbalken ha den kunskap som behövs för att skydda människor och miljö mot olägenheter, t.ex. smitta. Det innebär att du bl.a. ska upprätta rutiner för kontroll av utrustning, rengöring av redskap, städning av lokalen m.m. En förteckning över de farliga kemikalier som används ska finnas och säkerhetsdatablad för samtliga kemikalier som är faroklassade ska finnas.
Miljöförvaltningen tar ut en avgift för anmälan och tillsyn enligt fastställd taxa av kommunfullmäktige. Avgiften för att handlägga anmälan av lokal för solarium som är upplåtna till allmänheten är 935 kr per timme. Verksamheten blir därefter riskklassificerad enligt miljönämndens taxa för tillsyn enligt miljöbalken. Enligt taxan ska verksamheter som utför bland annat solarium omfattas av fast årlig avgift. För mer information om taxa för miljö- och hälsoskydd, se information på sidan om hälsoskydd.
Med tillfälliga boenden menas till exempel hotell, pensionat, lägergårdar, vandrarhem, lägenhetshotell, camping och stugbyar eller annan liknande verksamhet.
Om du driver hotell eller andra typer av anläggningar där människor bor tillfälligt, är det viktigt att du har en egenkontroll med rutiner och vidtar sådana åtgärder att verksamheten inte innebär risker för människors hälsa eller för miljön. Viktiga aspekter är bl.a. god hygien för att undvika smittrisker, allergifrågor, luftkvalitet, legionella, buller, avfallshantering, energismarta lösningar och kemikalieval.
Det är verksamhetsutövarens ansvar att hålla en hälsosam miljö i boende och det är miljönämndens ansvar att ha tillsyn över tillfälliga boenden.
På Folkhälsomyndighetens webbplats kan du hitta mer information om vad du ska tänka på om du bedriver tillfälligt boende.
Den som ska öppna en lokal där allmänheten erbjuds yrkesmässig hygienisk behandling med risk för blodsmitta, som t.ex. fotvård, tatuering, piercing, skönhetsbehandling som innebär silikoninjektioner, akupunktur och liknande, måste göra en anmälan till miljönämnden innan lokalen tas i bruk. För laserbehandlingar se sista sidan. Syftet med anmälan är bl.a. att miljönämnden som är tillsynsmyndighet skall få kännedom om nya lokaler och kunna lämna de råd och anvisningar som behövs. En väl inredd lokal, god hygien samt goda kunskaper hos den som bedriver hygienisk behandling är viktiga förutsättningar för att förhindra spridning av smitta.
Anmälan skall vara skriftlig och lämnas in tillsammans med en ritning som visar hur lokalen skall inredas och utrustas. Blanketten får du från miljöförvaltningen eller hämtar själv från E-serviceportalen (Start av skola, fotvård .....) här. Kontakta gärna miljöförvaltningen redan när verksamheten planeras. Ändrar du inriktning eller utökar verksamheten skall även detta anmälas i god tid till miljönämnden. Det är lättare att uppfylla hygienkraven från början än att ändra i efterhand!
Ska du ha ambulerande verksamhet som att t.ex. erbjuda hygienisk behandling ute på företag/arbetsplatser skall också detta anmälas innan verksamheten startar. Övertar du en etablerad verksamhet bör även detta anmälas.
Kontakta även Stadsbyggnadsförvaltningens bygglovsavdelning så får du veta om du behöver söka bygglov eller göra bygganmälan. Arbetsmiljöverket kan ställa krav på arbetsmiljö och arbetslokaler, detta gäller särskilt om du har anställd personal.
Miljöförvaltningen tar ut en avgift för anmälan och tillsyn enligt fastställd taxa av kommunfullmäktige. Avgiften för att handlägga anmälan av lokal för tatuering, piercing och skönhetsbehandling som innebär silikoninjektioner är 3740 kr. Verksamheten blir därefter riskklassificerad enligt miljönämndens taxa för tillsyn enligt miljöbalken. Enligt taxan ska verksamheter som utför bland annat tatueringar och piercings omfattas av fast årlig avgift. För mer information om taxa för miljö- och hälsoskydd, se information på sidan om hälsoskydd.
Om du inte anmäler din verksamhet innan lokalen tas i bruk riskerar du att få betala en miljösanktionsavgift enligt miljöbalken. Utebliven anmälan kan också leda till åtal.
De riktlinjer som miljöförvaltningen använder sig av vid tillsyn av hygienverksamheter är Socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 2006:4) om yrkesmässig hygienisk verksamhet.
En lokal för hygienisk behandling bör inte användas till annan verksamhet än den avsedda, t.ex. en omfattande försäljningsverksamhet. Om behandlingslokalen ligger i anslutning till den egna bostaden ska lokalen vara väl avskild från bostaden och fungera som en egen enhet.
Genom god hygien förhindrar man att olika former av smitta överförs. Vid tatuering är det främst risken för hudinfektioner och överföring av blodburen smitta man avser. God hygien bidrar till både kunden och personalens trevnad.
Stickande och skärande avfall hanteras separat som riskavfall och läggs i speciella avfallsburkar.
Du som driver en verksamhet ska enligt miljöbalken ha den kunskap som behövs för att skydda människor och miljö mot olägenheter, t.ex. smitta. Det innebär att Du bl.a. ska upprätta rutiner för kontroll av utrustning, rengöring av redskap, städning av lokalen m.m. En förteckning över de farliga kemikalier - bland annat tatueringsfärger och rengörings- och städkemikalier som används i verksamheten ska finnas och det ska finnas säkerhetsdatablad för samtliga.
Laserbehandling för att tex ta bort tatueringar kan visserligen vara skärande verksamhet, där huden penetreras, men det medför inte risk för blodsmitta. Laser är därför inte anmälningspliktigt enligt miljöbalken. Då kosmetisk laserbehandling yrkesmässigt erbjuds allmänheten har miljö- och hälsoskyddsnämnden tillsyn över lokaler där sådan hygienisk behandling bedrivs enligt 45 § i förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.
Strålsäkerhetsmyndigheten har tillsyn över strålsäkerheten hos verksamheter som utför kosmetiska behandlingar med laser och IPL samt meddelar föreskrifter om hur laser och IPL får användas. Det krävs inte tillstånd för att utföra kosmetiska behandlingar med laser och IPL och därför kan kunder inte vara säkra på att den som utför behandlingen har den kompetens som behövs. Kunder har därmed ett eget ansvar att ta reda på så mycket som möjligt om kompetensen hos den som utför behandlingen och om vilka risker behandlingen kan innebära. Mer information finns på Strålsäkerhetsmyndighetens webbplats.
Miljöförvaltningen
Stadshuset, Drottninggatan 7
miljo@landskrona.se
0418-47 06 00
Kontaktpersoner, fullständig lista
Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Senast uppdaterad av rainer weich
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.