Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
För att kunna bedriva regelbunden livsmedelshantering, måste man vara registrerad hos miljöförvaltningen som kontrollerar att verksamheten sköts enligt lagstiftningen. Om ni använder annat vatten än kommunalt vatten i er verksamhet, måste ni även registrera och kontrollera brunnen där ni tar vatten ifrån för att kunna garantera en god dricksvattenkvalitet. Båda kan registreras samtidigt. Alla livsmedelsverksamheter ska dessutom kontinuerligt bedriva egenkontroll. Målet är att livsmedel ska vara säkra ur hälsosynpunkt, ha rätt märkning och innehåll.
Miljöförvaltningen kontrollerar företag som hanterar livsmedel. Det gäller bl. a restauranger, gatukök, industrier som producerar olika typer av livsmedel, butiker och andra verksamheter. Även stadens egen hantering, vid till exempel skolor och förskolor, kontrolleras.
Här nedanför hittar du information om vad som gäller kring livsmedelsverksamheter.
Bedriver du regelbunden livsmedelshantering måste du vara registrerad hos miljöförvaltningen. Det gäller bl. a verksamheter som restauranger, caféer och livsmedelsbutiker. Undantag gäller dock för privatpersoner vid enstaka tillfällen.
Om ni inte använder kommunalt vatten i er verksamhet måste ni även registrera brunnen där ni tar vatten ifrån. Båda kan registreras samtidigt.
Efter att anmälan för registrering skickats in så får verksamheten starta efter 2 veckor, eller efter ni mottagit en skriftlig registrering från miljöförvaltningen. Detta gäller även vid ägarbyte.
Anmälningsblankett för registrering finns under ”Livsmedelshantering” på den här sidan. Det går också bra att hämta blanketterna på miljöförvaltningen i stadshuset, Drottninggatan 7. Miljöförvaltningen kan också skicka en blankett. Ring 0418-47 06 00 för mer information.
I samband med registrering ska även ett underlag för riskklassificering med uppgifter om livsmedelsverksamheten fyllas i. Blanketter finns även för det under ”Livsmedelshantering” på den här sidan. Välj rätt blankett baserat på vad det är för typ av livsmedelsverksamhet du vill starta. För registrering av dricksvatten behöver man ange hur mycket vatten som används per dygn, om det är en grävd eller borrad brunn och brunnens djup.
Fastighetsägare som har en kommersiell eller offentlig verksamhet till exempel uthyrning av bostäder och tillhandahåller vatten från egen brunn eller en verksamhet dit allmänheten har tillträde ska registrera sig hos miljöförvaltningen. Kontakta miljöförvaltningen för mer information.
Produktion av stora mängder dricksvatten från exempelvis en grundvattenbrunn ska också registreras även om de inte gäller kommersiella eller offentliga verksamheter. Kontakta miljöförvaltningen för mer information.
Ibland kan det vara aktuellt med en tillfällig eller en mobil registrering av din livsmedelsverksamhet. Vi reder ut begreppen:
Miljöförvaltningen besiktigar inte längre livsmedelslokaler som enbart registreras innan de får öppna. Det är livsmedelföretagarens ansvar att se till att lokalen lever upp till livsmedelslagens krav.
Industrier som hanterar animaliska produkter och som inte levererar direkt till kund utan som distribuerar till grossister, butiker och restauranger måste ansöka om godkännande av livsmedelsanläggning hos livsmedelsverket. För mer information se livsmedelsverkets hemsida om godkännande. Verksamheten får inte starta innan den blivit besiktigad och godkänd.
Förutom miljöförvaltningen kan man behöva kontakta fler myndigheter och personer när man skall starta en livsmedelsverksamhet:
Stadens näringslivsenhet kan i vissa fall hjälpa till med en del frågor.
Ett system för egenkontroll ska finnas hos alla verksamheter som hanterar livsmedel. Målet är att alla livsmedel ska vara säkra att äta och ha rätt märkning och sammansättning. Miljöförvaltningen har inga blanketter eller liknande för egenkontroll, utan det är verksamheten själv som skall ansvara för framtagandet av sin egenkontroll.
Hos alla livsmedelsverksamheter måste vissa grundförutsättningar finnas för att livsmedlen ska bli säkra och rutiner för dessa ska ingå i egenkontrollen. Grundförutsättningarna är:
Läs mer i Livsmedelsverkets informationsblad till företagare som hanterar livsmedel och på livsmedelsverkets hemsida.
Du kan kontakta din branschorganisation för hjälp med egenkontrollen. Vissa branschorganisationer har även skrivit branschriktlinjer som är branschens beskrivning av hur företagen kan uppfylla lagstiftningens krav. Samtliga publicerade branschriktlinjer finns här.
Exempel på branschriktlinjer som finns är:
Fler branchriktlinjer finns på livsmedelsverkets hemsida.
Följande information om egenkontroll för mobila verksamheter har tagits fram av Miljösamverkan Skåne:
HACCP är namnet på det system som används för att se till att livsmedel inte blir skadliga för hälsan. Man analyserar vilka olika faror och risker som kan förekomma i hanteringen. För verksamheter som bereder livsmedel behövs förutom grundförutsättningarna även HACCP. Detta gäller inte de verksamheter som endast hanterar färdigförpackade livsmedel så som butiker utan manuell hantering. Farorna man ska gå igenom enlig HACCP är:
Med hjälp av flödesscheman sammanställer man alla faror som kan förekomma i hanteringen och hur de ska hanteras i en faroanalys. Man går igenom varorna från inköp och mottagning till färdig produkt och servering.
God hygien- och produktionspraxis (GHP) är grunden för all livsmedelshantering. GHP innebär att verksamheten har bra lokaler, lämplig utrustning och goda arbetsrutiner. I företaget ska all personal känna till företagets rutiner och policy för god hygien och redlighet.
Miljöförvaltningen kontrollerar olika slags livsmedelsanläggningar i Landskrona. Företagens system för egenkontroll granskas och lokaler och utrustning inspekteras. Dessutom kontrolleras företagens rutiner, hygienförhållanden och dokumentation.
Vid inspektionen genomförs kontroller inom följande områden enligt livsmedelsverkets vägledning om offentlig kontroll av livsmedelsanläggningar:
Efter inspektionen skickas en kontrollrapport ut till verksamheten. I kontrollrapporten står vilka områden som kontrollerats och om de varit med eller utan avvikelse. Alla områden kontrolleras inte vid varje inspektion.
Livsmedelsverkets vägledningar, kontrollhandböcker och övrig information:
Kontrollhandbok Butik
Kontrollhandbok Storhushåll: Del 1, Del 2 och Del 3
Vägledningar & övrig information
Miljöförvaltningen kontrollerar olika slags livsmedelsanläggningar i Landskrona. Företagens system för egenkontroll granskas och lokaler och utrustning inspekteras. Dessutom kontrolleras företagens rutiner, hygienförhållanden och dokumentation.
Vid inspektionen genomförs kontroller inom följande områden enligt livsmedelsverkets vägledning om offentlig kontroll av livsmedelsanläggningar:
Efter inspektionen skickas en kontrollrapport ut till verksamheten. I kontrollrapporten står vilka områden som kontrollerats och om de varit med eller utan avvikelse. Alla områden kontrolleras inte vid varje inspektion.
Livsmedelsverkets vägledningar, kontrollhandböcker och övrig information:
Misstänkt matförgiftning och klagomål
Miljöförvaltningen gör även inspektioner i samband med misstänkta matförgiftningar eller efter klagomål på livsmedelsverksamheter.
Avgifter
(Taxan är beslutad av kommunfullmäktige i Landskrona den 19 dec 2011)
Livsmedelskontrollen ska vara helt avgiftsfinansierad och den offentliga kontrollen ska vara riskbaserad. Livsmedelsverket har tagit fram ett system för risk- och erfarenhetsklassificering som innebär att verksamheten klassas efter typ av livsmedelshantering samt dess omfattning. Utifrån detta får man fram antalet timmar som miljöförvaltningen bör lägga på varje verksamhet under ett år. Antalet kontrolltimmar bestämmer också den årliga kontrollavgiften utifrån kommunens timavgift för livsmedelskontroll.Misstänkt matförgiftning och klagomål
Miljöförvaltningen gör även inspektioner i samband med misstänkta matförgiftningar eller efter klagomål på livsmedelsverksamheter.
Lagstiftningen om livsmedel är gemensam inom EU. De flesta reglerna om livsmedel finns i EG-förordningar och i Livsmedelsverkets föreskrifter. Hantering av livsmedel är reglerad i livsmedelslagen, livsmedelsförordningen och följdförfattningar. Lagstiftningen omfattar egenkontroll, märkning, hygien, hantering, kontroll och godkännande av livsmedelsanläggningar.
Lagstiftningen gäller hela livsmedelskedjan från råvaror till färdiga livsmedel. Varje företag ska analysera vilka risker som kan påverka livsmedlen. Livsmedelsföretagaren har hela ansvaret för att livsmedlen är säkra. Livsmedelskontrollen inriktar sig främst på företagens egenkontroll.
Det är mycket att tänka på för den som vill starta, driva eller förändra ett livsmedelsföretag. Som företagare måste man hela tiden följa olika lagar. Felaktiga rutiner kan ge allvarliga följder. Det är alltid livsmedelsföretagaren som bär ansvaret om något blir fel. Om man vill starta ett nytt livsmedelsföretag, eller vill förändra ett, behöver man känna till de krav och skyldigheter som gäller.
Information om gällande lagstiftning finns på livsmedelsverkets hemsida.
Senast uppdaterad av Rainer Weich
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.