Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Landskrona har en lång historia som industristad, vilket har medfört att många förorenade markområden finns kvar. Detta får konsekvenser för kommunen och befintliga eller planerade verksamheter i staden. Utöver miljö- och hälsorisker, uppstår höga kostnader i samband med saneringsåtgärder. Det är därför viktigt att miljöförvaltningen får kännedom om var föroreningarna finns. Om föroreningarna hanteras på rätt sätt kan risker för miljö och hälsa kan minimeras.
I miljöbalkens 10 kapitel finns särskilda bestämmelser om förorenade områden. Bestämmelserna gäller för föroreningar som finns såväl ovan mark, i grundvatten, i vattenområden samt i byggnader eller anläggningar. För PCB i byggnader gäller dock särskilda regler, se nedan.
Ansvarig för efterbehandling och undersökning är i första hand den som bedriver eller har bedrivit den verksamhet som orsakat föroreningen. Här ingår även den som gör så att en förorening kan spridas, t ex den som schaktar eller gräver i ett förorenat område. Det innebär i praktiken att även om det inte är du som orsakat en förorening, så kan du bli helt eller delvis ansvarig om du vill exploatera i ett förorenat område.
Om det inte finns någon verksamhetsutövare som är ansvarig för efterbehandlingen är var och en som förvärvat fastigheten efter den 1 januari 1999 och då känt till eller borde ha upptäckt föroreningen, ansvarig för undersökning och efterbehandling.
Den ansvarige är skyldig att bekosta de efterbehandlingsåtgärder som behövs. Innan en efterbehandling görs måste en anmälan insändas till tillsynsmyndigheten, i de flesta fallen miljöförvaltningen. Anmälningsblankett hittar du här (Avhjälpande åtgärder, efterbehandling, sanering - anmälan).
Om den som äger eller brukar en fastighet upptäcker en förorening som kan innebära skada för människors hälsa eller miljön ska tillsynsmyndigheten genast underrättas. Detta är ett direkt lagkrav, och det finns straffbestämmelser gentemot den som undanhåller sådan information.
PCB (polyklorerade bifenyler) är ett miljögift som användes i byggnadsmaterial och annan teknisk utrustning under många år. För den som vill veta mer om PCB rekommenderar vi Naturvårdsverkets information om ämnet.
I Sverige finns ett krav på att alla byggnader som byggts, byggts om eller renoverats i stor utsträckning under årtalen 1956-1973 måste inventeras för att se om det finns PCB i dem. PCB användes i en rad olika användningsområden, men framförallt i följande:
Inventeringskravet gäller bara fogmassor och golv, men ofta inventeras även övrig utrustning. Det ligger på fastighetsägaren att inventera för PCB, men trots att inventeringarna skulle varit genomförda 2008 är det fortfarande många fastigheter som inte blivit inventerade. Om du vet med dig att din byggnad inte har inventerats, eller om du är osäker, kontakta miljöförvaltningen så hjälper vi dig komma igång.
Om PCB påträffas i en byggnad behöver det avlägsnas. Att genomföra en PCB-sanering är anmälningspliktigt till miljöförvaltningen, och du hittar anmälningsblanketten här (Förorenade områden och hantering av PCB, blankett PCB-sanering - anmälan). Det finns också ett krav på att sanering endast får utföras av den som har dokumenterad kunskap om riskerna kring PCB. Kom ihåg att det rör sig om ett potent miljögift! Tänk också på att vi behöver viss tid på oss för att hinna handlägga en saneringsanmälan, och den ska därför skickas in tre veckor innan planerad start.
För all handläggning gällande PCB tar miljöförvaltningen en timavgift på 935 kr per timme. För mer information om tillsyn och avgifter, se sidan om miljöskydd.
Miljöförvaltningen
Stadshuset, Drottninggatan 7
miljo@landskrona.se
0418-47 06 00
Kontaktpersoner, fullständig lista
Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Senast uppdaterad av Rainer Weich
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.