Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Här får du information om hur hela bygglovsprocessen ser ut, från ansökan till slutbesked.
Innan du söker lov eller gör en anmälan är det bra att ta reda vilka förutsättningar som finns.
Nästan hela Landskrona stad är detaljplanelagd. Det betyder att det finns regler som bestämmer vad och hur mycket du får bygga i varje område. Gå in på vår hemsida för Planarkiv och sök upp din fastighet för att se vilka planer som gäller. Kontakta gärna oss på Stadsbyggnadsförvaltningen så hjälper vi till med att förklara ord och text.
Många områden är kulturskyddade – ta kontakt med stadens stadsantikvarie för information och råd.
Tänk på att du måste ha godkännande från husets ägare för att exempelvis sätta upp en skylt eller ta bort en bärande vägg.
Om du har tomträtt, är det bra att höra med ägaren om det finns några begränsningar för byggande, det kan vara snävare bestämmelser än vad som står i detaljplanen.
För att se var tomtgränsen går kan du beställa en karta eller ritning via Karta och GIS-avdelningen på stadsbyggnadsförvaltningen. Lantmäteriet kan mot en kostnad hjälpa till att mäta upp fastigheten (tomten).
Vad kommer det att kosta?
Olika sorters bygglov kostar olika mycket. Kostnaden är bestämd av kommunfullmäktige.
Ett bygge eller projekt som följer detaljplanen har lagen på sin sida. Vår erfarenhet är samtidigt att processen går snabbare och smidigare om den som bygger har pratat med grannarna tidigt. Det minskar risken för att bygglovet överklagas. Ett projekt eller bygge får enligt plan- och bygglagen inte innebära en ”betydande olägenhet” för grannarna. Det betyder att man ska visa hänsyn till grannarna med exempelvis skuggor, insyn eller försämrad utsikt.
Du kan ansöka om bygglov via vår e-tjänst. Där laddar du upp dina ritningar och handlingar som pdf-dokument, en pdf-fil för varje ritning/handling. Du behöver e-legitimation för att använda e-tjänsten.
Du kan även ansöka via en pappersblankett som du mejlar eller skickar in till oss, men för att handläggningen ska bli effektivare och snabbare föredrar vi digitala handlingar och att kommunicera digitalt.
Om du väljer att mejla in din bygglovsansökan med bifogade handlingar i pdf-format gör du det till sb@landskrona.se.
Om du inte har möjlighet att skicka din bygglovsansökan digitalt kan du skicka din ansökan på papper tillsammans med relevanta handlingar till:
Landskrona stad
Stadsbyggnadsförvaltningen
261 80 LANDSKRONA
Du kan också lämna dina handlingar direkt i Stadshusets reception på Drottninggatan.
Vilka handlingar som din ansökan ska innehålla beror på vad du planerar att bygga. Du behöver oftast skicka med en situationsplan, fasadritning, planritning och sektionsritning.
Tips!
Om din ansökan är digital, korrekt ifylld och med rätt typ av information går din bygglovsprocess snabbare.
När vi fått in och granskat din bygglovsansökan meddelar vi dig om ansökan är fullständig eller om du behöver komplettera din ansökan samt att du blir tilldelad en handläggare. Därefter kontrollerar vi om din ansökan överensstämmer eller avviker från gällande detaljplan. Detaljplanen tillsammans med dina handlingar ligger till grund för beslut om bygglov.
Handläggningstiden för en komplett bygglovsansökan är upp till 10 veckor, men kan i särskilda fall förlängas med ytterligare 10 veckor.
Du som byggherre betalar en avgift till kommunen för handläggningen enligt en taxa antagen av kommunfullmäktige. Det är många faktorer som påverkar avgiften för ett bygglov och det är svårt att ange en exakt avgift för olika bygglovsärenden. Kontakta gärna oss för att få hjälp med en prisuppskattning på vad din handläggning kan komma att kosta.
Om din ansökan inte går i linje med den detaljplan som gäller för ditt område kommer dina grannar att få möjlighet att komma med synpunkter på din bygglovsansökan. Bedömer vi att din ansökan uppfyller alla krav som står i detaljplanen behövs vanligtvis inte ett grannhörande.
Även andra aktörer inom staden kan behöva yttra sig om vissa bygglovsansökningar. I så fall skickar vi en remiss till berörd myndighet. Det kan till exempel vara stadsmiljö, stadsantikvarie, stadsarkitekten, miljöförvaltningen eller räddningstjänst som behöver komma med synpunkter kring vissa föreslagna byggprojekt.
Ett beslut kan innebära både en beviljad, avslagen eller avvisad ansökan. Beslutet fattas inom tio veckor från att ansökan är komplett. Om vi har begärt kompletteringar och inte fått in dem, kommer vi tvingas avvisa ansökan.
Om ingen berörd part har kommit med invändningar, och om alla förutsättningar för beslut finns, beviljas ditt bygglov. Om en berörd part däremot kommit med invändningar mot din bygglovsansökan, eller om en handläggare anser det vara nödvändigt, kan din fråga bli prövad i stadsbyggnadsnämnden. Där avgör politikerna vilket beslut som ska fattas. Du som sökande har även möjlighet att föra en dialog med bygglovsenheten eller dra tillbaka din ansökan.
Att du fått ditt bygglov beviljat betyder inte att du får sätta igång med ditt byggprojekt. Sedan 1 juli 2018 får du inte börja bygga förrän fyra veckor efter det att beslutet har kungjorts i Post- och Inrikes tidningar. Du behöver först också få ett startbesked. I vissa fall kan du dessutom få en kallelse till ett tekniskt samråd.
Post- och Inrikes tidningars hemsida
I samband med att du fått ett beslut skickat till dig får även dina grannar och andra berörda parter en upplysning om att ditt bygglov har beviljats.
Besluten om beviljade bygglov meddelas till via post- och lokala tidningar om inte beslutet har överklagats. Att ett beslut vunnit laga kraft betyder att beslutet inte kan överklagas.
Du måste börja bygga inom två år från byggbeslutet. Har du inte påbörjat byggnadsarbetet inom två år efter beslutet upphör bygglovet att gälla.
När du fått beslut om bygglov kan kommunen komma att kräva in kompletterande tekniska handlingar. Det kan till exempel vara förslag till kontrollplan. Samtidigt sammankallar vi till tekniskt samråd.
Under ett tekniskt samråd diskuteras arbetets planering och organisation, byggherrens förslag till kontrollplan, behov av arbetsplatsbesök och eventuellt behov av färdigställandeskydd med mera.
Vid tekniska samråd ska byggherren och kontrollansvarig delta tillsammans med en byggnadsinspektör från kommunen. Representanter från personal, konsulter och andra myndigheter samt entreprenörer kan också behöva vara med i vissa fall.
När det tekniska samrådet genomförts, kontrollplanen fastställts och kommunen anser att lagens krav kan uppfyllas får du ett startbesked.
Beslut om bygglov, rivningslov och marklov får verkställas först fyra veckor efter det att beslutet har kungjorts i Post- och Inrikes Tidningar. Även om du har fått ett startbesked så får du inte påbörja åtgärden förrän först fyra veckor efter det att lovbeslutet har kungjorts i Post- och Inrikes Tidningar.
Om du påbörjar bygget innan du fått startbesked och det gått fyra veckor sedan beslutet kungjorts, ska en byggsanktionsavgift tas ut enligt plan- och bygglagen.
Efter att ditt bygge varit igång en tid ska kommunen komma ut och besöka din byggarbetsplats. Kommunen ska göra minst ett besök på de byggprojekt där det har hållits ett tekniskt samråd. Vid besöket tittar vi bland annat på kontrollplanen och om arbetet följer planen.
Antalet besök som ska göras på byggarbetsplatsen bestäms under det tekniska samrådet.
Vid besöken ska både byggherren och den kontrollansvarige vara med.
Det är vanligt att man under byggets eller projektets gång kommer på förändringar man vill göra. Innan du gör ändringar i förhållande till bygglovet ska du kontakta din bygglovshandläggare.
Om bygglovet inte följs och inget nytt beslut finns räknas det som olovligt byggande, eller ”svartbygge”. Läs mer om detta i Länsstyrelsernas folder.
I samband med att byggåtgärderna färdigställs ska ett slutsamråd hållas. Där diskuteras bland annat kontrollplanens genomförande, avvikelser från byggreglerna, den kontrollansvariges utlåtande och förutsättningar för slutbesked.
I vissa fall behövs inget slutsamråd. Det framgår i så fall av startbeskedet.
Slutsamrådet hålls på byggarbetsplatsen.
När byggherren visat att alla krav enligt bygglovet, kontrollplanen, startbeskedet och andra villkor är uppfyllda, utfärdar kommunen ett slutbesked.
Du får inte börja använda det du har byggt innan du har fått ett slutbesked. Om du tar byggnaden i bruk innan du fått slutbesked ska en byggsanktionsavgift tas ut enligt plan- och bygglagen.
Lena Hector
0418-47 06 27
lena.hector@landskrona.se
Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Senast uppdaterad av Marie-Anne Johansson
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.