Landskronabor berättar

Möt landskronaborna och deras personliga berättelser om staden och hur det kommer sig att de valt att bosätta sig i vackra Landskrona och de omkringliggande byarna.

Karin Joelsson och Magnus Adholm

Karin Joelsson och Magnus Adholm, Norra Borstahusen

Karin Joelsson pendlade från hemmet i Halmstad till arbetet på Sveriges Trafikskolors Riksförbund i Landskrona i sju år innan hon fick nog. Då började maken Magnus Adholm leta jobb i Landskrona och fick snabbt ett erbjudande som projektledare på GC-gruppen. 

Den avgörande pusselbiten som talade till Landskronas fördel var skissen på drömhuset i Norra Borstahusen. Paret köpte huset i juni 2016 och den 24 mars 2017 stod det klart.
– Vi har alltid sagt att om vi ska flytta, ska vi flytta till ett hus där jag kan se havet, säger Magnus Adholm.

Det kan han i dag. Gatuhuset på 125 kvadratmeter i Norra Borstahusen ligger hundra meter från strandlinjen och det finns inget som skymmer utsikten. Men det var inte bara havet och Borstahusen som lockade paret Joelsson-Adholm.

– Landskrona är en fantastiskt mysig stad med oförtjänt dåligt rykte. Här finns så mycket fint att upptäcka, och det är nära till allt. Vi brukar skämtsamt berätta för våra vänner att Landskrona en gång var tänkt att bli landets huvudstad, landets krona, säger Karin Joelsson.

Mathias Johansson Perttu med familj, Öster

Mathias Johansson Perttu

Mathias Johansson Perttu, hans fru Elin och deras tvillingpojkar flyttade till Landskrona från Helsingborg 2012. Då hade de vuxit ur sin lägenhet och letade efter något större. Efter att ha sökt på Hemnet i några månader åkte de och tittade på sekelskiftesvillan på Vasagatan på Öster, utan att ha några större förväntningar.
– Det var kärlek vid första ögonkastet. Vi ville ha ett äldre hus med själ och när vi såg den här vackra byggnaden föll vi direkt. Beslutet att vi skulle köpa det togs omedelbart, säger Mathias Perttu Johansson.

Huset på Vasagatan är byggt 1910 och låg på den tiden ganska ensamt i utkanten av Landskrona.  Nu är det omgivet av både villor och hyreshus och inbäddat i lummig grönska.

– Vi trivs fantastiskt bra. Vi ser oss som förvaltare av det här huset, som vi vill vårda och ta hand om. Vi bygger ett hem och vill bo här hela livet.

Mathias har sina rötter i Helsingborg och jobbar där. Men hela familjen älskar Landskrona.

– Det finns så många fördelar med att bo här på Öster. Det är nära till havet, och nära till stationen. Landskrona är en väldigt vacker stad, vilket är särskilt roligt för mig och min fru eftersom vi är intresserade av arkitektur. Här finns också många bra aktiviteter och vacker natur för barnen, som Lill-Olas, Glumslövs backar och Sundvik.

Familjen Gamner, Borstahusen

 Familjen GamnerFamiljen Gamner bodde i Kungsbacka, men drömde om huset de fastnade för långt tidigare då de besökt pittoreska fiskeläget Borstahusen i Landskrona.

Av en slump, då familjen övernattade hos svärmor i Landskrona på väg till Sturup, låg huset ute till försäljning och familjen slog till direkt. Husdrömmarna förverkligades i SVT-produktionen "Husdrömmar" som sändes i februari 2016. I dag bor familjen och deras tre barn i det nyrenoverade drömhuset på Nedre gatan i Borstahusen. 

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Relaterat innehåll  
Relaterat innehåll

Senast uppdaterad av Malin van 't Wout