Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Din avgift grundar sig på den sammanlagda inkomsten i ert hushåll (där barnet är folkbokfört) och på hur många barn i hushållet som har plats i förskola eller fritidshem.
Läs mer om vilka regler och avgifter som gäller i informationen längre ner på sidan. Du kan även räkna ut din preliminära avgift via länken nedan.
Förskola erbjuds alla barn i åldern 1 – 5 år vars vårdnadshavare arbetar eller studerar.
Barn vars vårdnadshavare är föräldralediga för yngre syskon eller är arbetslösa har rätt till 15 timmar per vecka, på tider som rektor på förskolan beslutar.
Från höstterminen det år barnet fyller 3 år erbjuds allmän förskola 525 timmar per år, 15 timmar per vecka. Förläggning av tiden beslutas av respektive rektor.
Allmän förskola samordnas med övrig förskoleverksamhet på den förskola du ansöker till. Verksamheten följer grundskolans läsårstider (termins- och lovdagar). Vilket betyder att ditt barn är ledigt på sommarlov, jullov, påsklov, sportlov(v8) och höstlöv(v44).
Den allmänna förskolan är avgiftsfri.
Öppen förskola är en annan pedagogisk verksamhet dit barn tillsammans med vårdnadshavare eller andra vuxna är välkomna. Till den öppna förskolan krävs ingen anmälan eller inskrivning. Verksamheten är avgiftsfri.
Ansökan till förskola görs på vår webbaserade expedition/portal, https://landskrona.ist.se
Vid gemensam vårdnad och växelvis boende har barnet rätt till förskola med hänsyn till respektive vårdnadshavares behov. För att ansökan ska vara giltig måste båda vårdnadshavarna skriva under.
Ansökan om plats i allmän förskola för barn i åldern 3-5 år görs i april månad. Allmän förskola erbjuds från och med hösten det år barnet fyller 3 år. Barn som redan har en plats i förskola behåller den och avgiften sänks vid höstterminens start.
Plats inom förskola är ett abonnemang som löper hela året, även under lov, semester och annan ledighet. Platsen står till förfogande tills den sägs upp av vårdnadshavare eller av Landskrona stad. Om du inte använder förskoleplatsen på 2 månader kommer Landskrona stad att säga upp platsen.
Om du har tacka ja till en plats på förskolan och önskar skjuta upp starten kan du göra det max 4 veckor.
Genom ett speciellt samverkansavtal med flertalet kommuner i Skåne ges möjlighet för vårdnadshavare att välja mellan de förskolor som erbjuds inom samverkansområdet, samt att bli mottagna i mån av plats enligt gällande lag. Varje kommun beslutar om en plats kan erbjudas barn från andra kommuner.
Plats erbjuds efter ködatum. Ködatum räknas fyra månader innan önskat startdatum (efter det att barnet fyllt 1 år). Om man ställer sig i kö mindre än fyra månader innan önskad placering gäller ansökningsdatumet som ködatum. Om flera barn har samma ködatum, startdatum och eventuellt önskar samma förskola och det inte finns plats gäller turordning.
1.Syskonförtur; Syskonet måste ha en plats på förskolan när det andra barnet ska börja för att förtur ska gälla. Om det finns fler barn med syskonförtur i kön än vad det finns lediga platser, får barnet med äldst ködatumplats först placering. Har flera barn samma ködatum får det äldsta barnet plats först.
2.Ålder. Äldst erbjuds plats först.
Barn i åldern 3-5 år som inte har plats i förskola får ett erbjudande hemskickat om att söka plats i allmän förskola. Ansökan ska göras i april månad för att få plats till höstterminens start.
Omflyttning, sker en gång per år inför hösten. Såvida det inte finns särskilda skäl, till exempel om du flyttar mellan tätort och byarna (de barn som redan har en plats men önskar byta till en annan förskola).
Svara inom tio dagar; vid erbjudande om plats ska du lämna svar skriftligt eller via vår barnomsorgsportal - https://landskrona.ist.se inom tio dagar. Om du tackar nej till erbjudandet eller inte svarar inom tio dagar raderas köplatsen och du måste göra en ny ansökan. Har ni gemensamvårdnad måste båda vårdnadshavarna svara.
Introduktion
När barn ska börja förskolan börjar vi med en introduktion, från ert startdatum. Det innebär att barnet, under två veckor, tillsammans med vårdnadshavare gemensamt tar del av förskolans upplägg. Tiden under dessa två veckor planeras i dialog mellan vårdnadshavare och pedagoger.
Schema
Det är vårdnadshavarens ansvar att lämna korrekt schema, samt att uppdatera det vid förändringar. Detta gör du via vår barnomsorgsportal - https://landskrona.ist.se.
Ordinarie öppettider är mellan klockan 06.30 och 17.30. Har ni omsorgsbehov utöver det kan alla förskolor kan ha öppet mellan 6.00-6.30 och 17.30-18.00. Det i så fall ska meddelas förskolan 2 veckor i förväg.
För familjer med omsorgsbehov utöver förskolornas öppettider finns möjlighet att ansöka om plats på Lilla Dag & Natt som är öppen dygnet runt, alla dagar på året.
Lilla Dag & Natt är en verksamhetsform som inte är lagstadgad. Till denna verksamhet söker du endast om du har omsorgsbehov på obekväma arbetstider. Ansökningsförfarandet och ansökningstiden ser annorlunda ut till Lilla Dag & Natt än när du ansöker till förskola. Du gör ansökan via vår barnomsorgsportal - https://landskrona.ist.se
Närvaro
Det är viktigt att du som vårdnadshavare meddelar om ditt barn inte ska komma till förskolan senast kl. 07.00. Det är också viktigt att du som vårdnadshavare friskanmäler ditt barn senast kl.13.00 dagen innan hen ska komma tillbaka till förskolan.
Sommarlov och jullov
På sommarlov och jullov erbjuder vi pedagogisk omsorg. Verksamheterna i respektive område samorganiseras vilket kan innebära att just din förskola inte kan erbjuda omsorg.
Kompetensutvecklingsdagar
Under läsåret har förskolan 6 kompetensutvecklingsdagar. Det betyder att de dagar förskolan har kompetensutveckling erbjuder vi omsorg på annan förskola.
Vid arbete eller studier
Tiden för vistelse i förskolan ges i den omfattning den behövs med hänsyn till vårdnadshavares arbetstid, studier eller barnets behov.
Vid vårdnadshavares semester
När du har semester är huvudregeln att barnet är ledigt från förskolan. Undantag från detta kan göras vid enstaka tillfällen i samråd med rektor.
Vid vårdnadshavares och syskons sjukdom
Huvudregeln är att barnet är välkommen till förskolan utifrån sitt ordinarie schema. Med undantag för magsjukor då vi rekommenderar att barnet stannar hemma för att begränsa risken för smittspridning.
Vid föräldraledighet eller arbetssökande
Barn i åldern 1 - 5 år vars föräldrar är föräldralediga eller arbetslösa har rätt 15 timmar per vecka. Hur dessa timmar fördelas beslutar rektor. Nytt schema ska registreras i vår barnomsorgsportal - https://landskrona.ist.se.
När du går på föräldraledighet så har du rätt att behålla ordinarie schema en månad efter att det nya syskonet fötts. Du har även rätt att behålla ordinarie schema en månad efter din första dag som arbetssökande
Tiden under sommarlov och jullov är förlagd 8 – 11 måndag-fredag
Du säger upp barnets plats via vår barnomsorgsportal - https://landskrona.ist.se. Uppsägning ska meddelas senast två månader i förväg. Du betalar avgift under uppsägningstiden även om platsen inte används.
När ditt barn ska börja i förskoleklass sägs platsen upp automatiskt. Om du har behov av fritidshem måste du ansöka om det på vår barnomsorgsportal - https://landskrona.ist.se. Den ansökan lämnar du senast den 30 juni.
Vid förändring av grundschema
Förändringen ska registreras i appen (IST Home skola) för Lämna och Hämta så snart ändringen blir känd.
Tillfälliga schemaändringar och semester ska du endast meddela personalen på avdelningen.
Avgift för förskola gäller från och med inskolningen av barnet och under årets alla månader till och med uppsägningstidens slut. Månadsavgift debiteras och förfaller till betalning den siste varje månad.
Avgift för plats i förskola tas ut enligt en fastställd maxtaxa.
Barn som endast deltar i allmän förskola betalar ingen avgift.
Förskola 3-5 år (mer än 15 tim/vecka)
För barn 3-5 år tillkommer det en avgift om vårdnadshavaren behöver omsorg mer än 15 timmar per vecka. Avgiften beräknas på samma sätt som för barn i fritidshem.
Avgift för tid under 15-timmar i veckan.
Om ditt barn är färre än 15-timmar i veckan på förskolan och inte omfattas av allmän förskola gäller fritidshemstaxa.
Maxtaxa
På vår hemsida kan du räkna ut din avgift samt se belopp för maxtaxa, www.landskrona.se/maxtaxa
Inkomstkontroll
Anställnings- och inkomstuppgifter lämnas på vår barnomsorgsportal - https://landskrona.ist.se i samband med erbjudande om plats samt när anställnings- inkomst- eller familjeförhållanden ändras.
Vid utebliven inkomstredovisning sker placering i högsta avgiftsklassen.
Felaktig information i inkomstuppgifterna innebär efterdebitering och eventuellt rättsliga åtgärder. Kontroll av inkomstuppgift med skattemyndigheten, Försäkringskassan och övriga eventuella bidragsgivare sker i efterhand.
Landskrona stad har rätt att genomföra retroaktiva rättelser om den felaktiga uppgiften inneburit att för låg eller för hög avgift debiterats. Mer info finns under inkomstkontroll på vår hemsida www.landskrona.se/forskola
Avgiftsgrundande inkomst
Som avgiftsgrundande inkomst räknas lön, a-kassa, sjukpenning, sjukbidrag, föräldrapenning, pensionsförmåner (utom barnpension), livränta, vårdbidrag för barn, utbildningsbidrag och liknande.
Avgiften beräknas utifrån familjens bruttoinkomster (före skatt och avdrag). Summa bruttoinkomst/ månad = taxerad årsinkomst delad med 12. För gifta och sammanboende (sambokontroller sker) med såväl gemensamma som inte gemensamma barn beräknas avgiften på makarnas eller de sammanboendes sammanlagda brutto- inkomster.
Vid gemensam vårdnad av barn, där barnet bor växelvis hos vårdnadshavarna, finns möjlighet att få delad faktura. Avgiften grundas på den sammanlagda inkomsten i respektive hushåll, enligt maxtaxa.
Som avgiftsgrundande inkomst räknas lön, a-kassa, sjukpenning, sjukbidrag, föräldrapenning, pensionsförmåner (utom barnpension), livränta, vårdbidrag för barn, utbildningsbidrag och liknande.
Avgiften beräknas utifrån familjens bruttoinkomster (före skatt och avdrag). Summa bruttoinkomst/ månad = taxerad årsinkomst delad med 12. För gifta och sammanboende (sambokontroller sker) med såväl gemensamma som inte gemensamma barn beräknas avgiften på makarnas eller de sammanboendes sammanlagda brutto- inkomster.
Vid gemensam vårdnad av barn, där barnet bor växelvis hos vårdnadshavarna, finns möjlighet att få delad faktura. Avgiften grundas på den sammanlagda inkomsten i respektive hushåll, enligt maxtaxa.
Vid frågor som avser abonnemang och ansökan om plats i förskolan kontakta våra administratörer 0418-47 41 05
Telefontid
måndag-torsdag 10.00-12.00
måndag-torsdag 13.30-14.30
fredag stängt
Vid klämdagar och under semestertider på sommaren är telefontiden måndag-torsdag 10.00-12.00
Övriga frågor- kontakta personalen på respektive förskola
Information finns även på vår barnomsorgsportal:
Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Senast uppdaterad av Mats Klein
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.