Kidish - ordbok mot näthat

kidish.png

Vet du vad jappa, paraknas och ^5 betyder? Inte? Då pratar du antagligen inte det språk som används av över en miljon svenska barn och ungdomar. I dag lanseras Kidish, en ordbok som ska göra det lättare för vuxna att förstå hur barn och unga kommunicerar i de digitala kanalerna. Syftet är att uppmärksamma och hantera näthat.

Tonen bland unga har stundtals blivit hårdare. Ofta sker det på nätet, utan vuxnas insyn. Detta är en utveckling Landskrona stad vill motverka.

Digital ordbok

Ordboken Kidish har tagits fram i samarbete med ungdomar i Landskrona stad i åldrarna 12–15 år och innehåller nästan 400 ord, både uttryck och förkortningar. Ordboken lanseras även i en digital version på www.kidish.se där man som förälder kan slå upp ord, läsa på om digitala kanaler eller förstå vad en särskild emoji betyder. På sajten kan man också testa sina egna kidish-kunskaper.

Anette Larsson, lärare på Seminarisekolan, som tagit fram ordboken var inbjuden till morgonsoffan på TV4.
Se intervjun med Anette >> (nytt fönster)

Bakom initiativet står Gruppen mot näthat och kränkningar ­i Landskrona. Kampanjen är framtagen i samarbete med Garbergs Malmö.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Monika Torkar