Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
I Landskrona är kommunalt vatten och avlopp väl utbyggt i stora delar av kommunen. Endast ca 600 hushåll i Landskrona har egen dricksvattenbrunn och enskilt avlopp, resterande är anslutna till det kommunala nätet eller är anslutna till en dricksvattensamfällighet.
De flesta i Landskrona får sitt vatten från sjön Bolmen i Småland. Vattnet transporteras i stora tunnlar till Ringsjöverket där det renas och blir dricksvatten. Det är Sydvatten AB som levererar vattnet och i Landskrona tar NSVA över ansvaret för att distribuera och kontrollera att det är ett säkert dricksvatten som når våra kranar. För att säkerställa att vattnet håller god kvalitet tar NSVA regelbundet prover på dricksvattnet runt om i ledningsnätet. Det kommunala dricksvattnet i Landskrona är mjukt, närmare bestämt 4dH (tyska hårdhetsgrader, 1 °dH motsvarar 10 mg kalciumoxid (CaO, kalk) per liter vatten. Om vatten är hårt eller mjukt beror på hur mycket kalcium- och magnesiumjoner det innehåller). Mer om dricksvattnet på NSVA:s hemsida.
Lundåkraverket är Landskronas avloppsreningsverk och tar emot avloppsvatten från de flesta hushållen i kommunen men också från verksamheter. Allt går dock inte att rena i ett avloppsreningsverk utan går istället orenat ut i Öresund, bl. a dagvattnet. Tänk därför på vad du spolar ner i toaletten och avloppet. Mer om spillvatten på NSVA:s hemsida.
Ett bra dricksvatten är viktigt för vår hälsa. Den som får sitt dricksvatten från en enskild brunn bör undersöka vattnets kvalitet. En vattenanalys kan ge svar på vattnets mikrobiella och kemiska egenskaper och dess lämplighet som dricksvatten. Man bör också underhålla sin brunn för att förhindra infiltration från omgivande marker. Detta är speciellt viktigt om brunnen finns i ett odlingsintensivt jordbruksområde.
Många brunnsägare tar bara prov på sitt dricksvatten först när man känner smakförändringar, dålig lukt eller färgförändringar. Det kan dock finnas hälsorisker som man inte kan upptäcka utan en vattenanalys. Därför bör brunnsvattnet analyseras var tredje år. Finns småbarn i familjen, bör man vara extra noggrann med provtagningar, eftersom små barn är känsliga för höga halter av bl. a nitrat.
Om analysresultaten visar på anmärkningar av något slag bör brunnen ses över. Brunnsägaren måste undersöka orsaken till det dåliga vattenresultatet. Det är ganska vanligt att man behöver täta brunnens övre delar och lock, där ytligt vatten kan rinna in och försämra dricksvattnet. För att åtgärda problem med vissa kemiska egenskaper behöver man ibland installera filter. Kontakta fackkunnig för att diskutera åtgärder mot bakgrund av analysresultatet.
Livsmedelsverket tillsammans med SGU har tagit fram två olika broschyrer vad man ska tänka på när man anlägger en egen brunn och hur man sköter brunnen för att ha ett bra dricksvatten. Livsmedelsverket har också tagit fram råd om enskild dricksvattenförsörjning.
Utsläpp av orenat avlopp medför risk för smittspridning, övergödning och syrebrist i våra hav. Genom att ha en fungerande avloppsanläggning, bidrar du till att minska hälsorisker utsläpp av näringsämnen till hav och sjöar.
Fastighetsägaren ansvarar för att avloppsanläggningen på fastigheten uppfyller dagens reningskrav och att anläggningen åtgärdas om den har brister. För att kontrollera att avloppet uppfyller kraven kommer miljöförvaltningen utföra tillsyn på alla små avlopp i kommunen. Målsättningen är att kommunens samtliga små avlopp ska leva upp till gällande krav enligt miljöbalken och även det nationella miljömålsarbetet som Riksdagen har fattat beslut om.
Miljöförvaltningen kommer att tillsyna alla små avlopp i kommunen som är äldre än 15 år. Vi kommer att inventera efter avrinningsområde. Om din fastighet ingår i aktuell tillsyn kommer du först få ett informationsbrev där du med hjälp av en checklista kan avgöra om ditt avlopp uppfyller dagens reningskrav. Vet du med dig att ditt avlopp inte uppfyller reningskraven, kan du redan nu skicka in en ansökan om att inrätta en avloppsanläggning. Efter cirka två månader från att första informationsbrevet skickades ut kommer en avloppsdeklaration skickas till dig som du sedan fyller i och skickar tillbaka till miljöförvaltningen. Vi gör sedan en bedömning utifrån inkomna uppgifter och kan komma att kontakta dig för ett tillsynsbesök.
Om din anläggning inte uppnår de krav som ställs idag kan du få ett förbud att släppa ut avloppsvatten till din befintliga anläggning. Förbudet upphör att gälla när anläggningen är åtgärdad och den uppnår de reningskrav som finns.
Om du vill anlägga en enskild avloppsanläggning eller ändra en befintlig behöver du söka tillstånd eller anmäla om ändring. Fyll i och skicka in din ansökan/anmälan(under avlopp, avfall och latrin) tillsammans med aktuella bilagor som finns beskrivna i ansökningshandlingarna till miljöförvaltningen.
Det är viktigt att du inväntar ett beslut innan du påbörjar arbetet, eftersom du annars kan bli skyldig att betala en miljösanktionsavgift.
Vilken teknik som fungerar bäst för dig finns b. la att läsa om i broschyren ”Enskilt avlopp – vilken teknik passar dina förutsättningar?” Kom ihåg att varje avloppslösning är unik för just den platsen avloppsanläggningen skall anläggas på. Det finns idag en rad olika metoder att rena avloppsvatten. Vilka tekniker som kan uppfylla lagstiftningens krav finns att läsa mer om på avloppsguidens hemsida. Observera att alla avloppslösningar kanske inte godkänns av miljöförvaltningen. ”Vilken teknik passar dina förutsättningar”:
Beroende på hur det ser ut på fastigheten kan olika krav på hög respektive normal skyddsnivå krävas. Vad som är aktuellt på just din fastighet är en bedömning som görs i varje enskilt ärende.
När anläggningen är klar ska fastighetsägaren och entreprenören fylla i en kvalitetsförsäkran (under avlopp, avfall och latrin) samt skicka in fotodokumentation till miljöförvaltningen.
Utsläpp av avloppsvatten regleras i miljöbalken och förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Enligt miljöbalken ska avloppsvatten avledas och renas eller tas omhand så att inte olägenhet för människors hälsa eller miljön uppkommer.
I Havs- och vattenmyndighetens allmänna råd om små avloppsanordningar för hushållsspillvatten (HVMFS 2016:17) ställs bland annat krav på avloppsanläggningens funktion och att anläggningen ska utföras av en sakkunnig person. När det gäller reningsmetod och anläggningens placering ska man också ta hänsyn till markförhållanden, avstånd till dricksvattenbrunnar och vattendrag samt vilken skyddsnivå som gäller i området. Råden finns att läsa i sin helhet här: https://www.havochvatten.se/hav/vagledning--lagar/foreskrifter/register-avlopp/sma-avloppsanordningar-for-hushallsspillvatten-hvmfs-201617.html.
Det finns möjlighet att söka ROT-avdrag för arbetskostnaderna för förbättring av en avloppsanläggning. Läs mer på Skatteverkets hemsida, se länk: https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/rotochrutarbete.4.2e56d4ba1202f95012080002966.html
För tillsyn och prövning tar miljöförvaltningen ut en avgift enligt gällande taxa.
Många gamla avlopp är dåliga och renar inte avloppsvattnet tillräckligt. Utsläpp av orenat avloppsvatten medför risk för smittspridning då det kan förorena dricksvattenbrunnar, eller närliggande sjöar eller vattendrag där människor kommer ikontakt med vattnet. Avloppsvatten innehåller också stora mängder näringsämnen, i form av kväve och fosfor, som orsakar övergödning när det kommer ut i våra bäckar, åar och hav. Övergödning leder till algblomning, igenväxta sjöar och syrebrist. Kraftig övergödning och syrebrist kan leda till fiskdöd och minskad biologisk mångfald. Det är därför viktigt att avloppsanläggningen utformas så att vattnet renas i tillräcklig utsträckning.
Det är bra att börja med att skaffa information om enskilda avlopp och olika lösningar som finns på marknaden. Kontakta sedan en entreprenör som kan hjälpa dig att hitta en lösning som kan vara lämpligt på just din fastighet. När du har bestämt vad du vill lägga för anläggning ska du skicka in en tillståndsansökan till miljöförvaltningen. En del entreprenörer hjälper även till med att fylla i ansökningsblanketter och ta fram de ritningar som behövs för tillståndsprövningen. Observera att det är förbjudet lägga ett nytt avlopp utan tillstånd. Om du påbörja arbetet innan du har fått tillstånd får du betala en miljösanktionsavgift på 5000 kronor och kan dessutom bli tvungen att göra om anläggningen.
Det är avloppets reningsförmåga och inte vilken teknik som används som avgör om tillstånd kan beviljas för en viss anläggning. Det finns många olika typer av avloppsanläggningar som kan leva upp till de reningskrav som ställs. Exempel på vanliga lösningar är trekammarbrunn med efterföljande infiltrationsanläggning, trekammarbrunn med fosforfällning och markbädd eller minireningsverk med efterpoleringssteg för bakteriereduktion. Vilken reningsteknik som passar bäst i det enskilda fallet beror på många faktorer, till exempel vilken jordart som finns på platsen, hur högt grundvattnet står, hur stor yta man har för anläggningen samt avstånd till dricksvattenbrunnar.
Alla enskilda avlopp ska uppfylla kraven för normal eller hög skyddsnivå enligt Havs och Vattenmyndighetens allmänna råd om små avloppsanordningar. Normal skyddsnivå avseende miljöskydd innebär bland annat att avloppsanordningen ska uppnå minst 90 % reduktion av organiska ämnen och 70 % reduktion av fosfor. Vid hög skyddsnivå ska anläggningen därutöver uppnå 90 % reduktion av fosfor och 50 % reduktion av kväve. Normal skyddsnivå avseende hälsoskydd innebär att utsläpp av avloppsvatten inte ska medverka till en väsentligt ökad risk för smitta eller annan olägenhet. Vid hög skyddsnivå kan ytterligare skyddsåtgärder behöva vidtas för att minska risken för smittspridning.
Vilka reningskrav en avloppsanläggning behöver leva upp till beror på var avloppet ligger, hur känslig omgivningen är och vilka risker det finns med att släppa ut avloppsvatten på den aktuella platsen. Vilken skyddsnivå som ska gälla för en viss avloppsanordning avgörs alltid i det enskilda fallet. Men som utgångspunkt gäller att krav på hög skyddsnivå avseende miljöskydd ställs när utsläppet från en avloppsanläggning sker till ett ytvatten som är starkt påverkat av näringsämnen. Hög skyddsnivå avseende hälsoskydd kan t.e.x. gälla för avloppsanläggningar som ligger i närheten av badplatser eller inom vattenskyddsområden.
Mer information om enskilda avlopp finns på Avloppsguidens hemsida.
Nordvästra Skånes vatten och avlopp, NSVA, sköter driften av VA-anläggningarna i Landskrona. Det innebär att du kan vända dig till NSVA i frågor som rör vatten och avlopp. NSVA ägs gemensamt av kommunerna Helsingborg, Landskrona, Båstad, Åstorp, Svalöv och Bjuv, och ansvarar för vatten- och avloppsverksamhet i alla dessa kommuner.
Gäller din felanmälan brunnslock eller problem med dagvattenbrunn/rännstensbrunn, kontakta tekniska avdelningens kundtjänst på 0418-47 04 00, helgfria vardagar klockan 08.00-12.00 eller gör din felanmälan på webben. För akut felanmälan utanför kontorstid ring akutjouren 0418-47 39 95.
För övrig felanmälan kontaktar du NSVA
Dagtid telefon: 010-490 97 00
Varje gång du bygger nytt, bygger om eller bygger till ska det anmälas till NSVA. Du anmäler det genom att fylla i en VA-anmälan. Du hittar anmälningsblankett och information om hur du gör på NSVA:s webbplats.
Landskrona stad har genom kommunfullmäktige antagit en dagvattenpolicy, i samarbete ned NSVA och Åstorps kommun.
Syftet med dagvattenpolicyn är att beskriva vilka grundprinciper som gäller för hantering av dagvatten i Landskrona stad. Målet är att skapa långsiktigt fungerande dagvattenhantering där nya krav uppfylls, flöden regleras och föroreningsmängder begränsas.
Dagvattenpolicyn riktar sig till tjänstemän, politiker, fastighetsägare, verksamhetsutövare, exploatörer med flera. Dagvattenpolicyn och tillhörande riktlinjer ska följas i plan- och bygglovsprocessen, vid tecknande av exploateringsavtal, vid VA-anmälan samt i förvaltningarnas och NSVAs övriga arbete.
Senast uppdaterad av Rose-Marie Stigsdotter
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.