Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Maten vi äter och produkterna vi köper utgör en stor del av vår miljöpåverkan och en lika stor del av vår etiska fotavtryck i andra delar av världen, speciellt från länder med en svag miljölagstiftning. Genom att vara medveten om vad du köper och konsumerar kan du påverka din miljöbelastning i positiv riktning.
Landskrona stad har varit en Fairtrade City sedan 2010 och i vår miljöpolicy finns dessutom ett tydligt ställningstagande om att öka andelen ekologiska livsmedel inom den kommunala livsmedelshanteringen.
Men vad är då Fairtrade? Och vad innebär det att något är ekologiskt? Är inte allt det där bara myter? Inte alls! Läs mer här nedanför.
Det är inget nytt. Liknande odlingsmetoder tillämpades i Sverige innan konstgödsel och bekämpningsmedel gjorde sitt intåg. Idag är dock mekaniseringen inom det moderna jordbruket betydligt högre än tidigare. Ekologiskt jordbruk kräver en högre mekanisk bearbetning jämfört med konventionellt jordbruk, t. ex i samband med mekanisk ogräsbekämpning. Ur klimatsynpunkt ger ekologiskt jordbruk inga större vinster. Dess stora värde ligger däremot i bevarande av den biologiska mångfalden, som i konventionella odlingar är låg. I dagens enformiga jordbrukslandskap minskar insekter och fåglar i oroväckande takt.
Ekologisk livsmedelsproduktion innebär odling och djurhållning där man strävar efter en hög självförsörjningsgrad. Växtnäring och foder produceras främst av lokala och förnyelsebara resurser. Odlingen bygger på att stimulera och utnyttja naturliga processer för att bevara jordens bördighet och motverka angrepp på grödan. Ett kännetecken är växelbruk. Grödorna varieras från år till år för att förhindra att ogräs, sjukdomar och skadedjur får fäste. För att bevara markens bördighet ingår vall och ärtväxter i växtföljden; växter som binder näringsämnet kväve. Användning av stallgödsel är en annan viktig del i den ekologiska odlingen.
I ekologisk odling får inga kemiska bekämpningsmedel användas, vilket minskar risken för att kemikalier sprids till sjöar och grundvatten eller att bekämpningsmedelsrester blir kvar i livsmedlet. Den biologiska mångfalden gynnas i ekologisk odling genom frånvaron av kemiska bekämpningsmedel och av den varierade växtföljden med stor andel vall. Konstgödsel som är en ändlig resurs och dessutom kräver mycket energi att framställa är inte tillåtet i ekologiskt jordbruk. Genetiskt modifierade organismer får inte heller användas i ekologisk produktion och det är förbjudet att tillsätta syntetiska tillsatser till ekologiska livsmedel.
Det ekologiska jordbruket bygger på att djur ska få utlopp för sina naturliga beteenden, bland annat genom att få gå fritt och vistas ute. Ekologiska höns får t ex större utrymme än sina konventionella artfränder och ekologiska kalvar får stanna längre hos sin mamma. Djur som föds upp på ekologiska gårdar får enbart äta ekologiskt foder. I Sverige är det KRAV som är certifieringsorgan för ekologisk livsmedelsproduktion men även produkter märkta med EUs gröna blad räknas som ekologiskt.
Genom att välja närproducerade livsmedel minskar transporterna och därmed luftföroreningarna och utsläppen av växthusgaser, som bidrar till en höjning av jordens temperatur och förändringar i klimatet. Närproducerade grönsaker som odlats i växthus kan dock ha en större miljöpåverkan än importerad mat som har odlats på friland, eftersom det krävs mycket energi för att värma upp växthusen.
Genom att välja färsk säsongsanpassad mat i stället för frysta produkter kan du också minska miljöbelastningen i form av bl.a. utsläpp från elproduktion och trafik. Förvaring av kyl- och frysvaror liksom odling i växthus är energikrävande och kan undvikas genom att välja livsmedel efter säsong.
Produktion av kött är betydligt mer energikrävande än grönsaksproduktion och har en negativ klimatpåverkan. Att äta mer vegetarisk mat kan därför vara ett sätt att minska sin miljöbelastning.
Fairtrade är en oberoende märkning av produkter som bygger på ett handelssamarbete mellan producenter i utvecklingsländer, importörer/grossister samt butiker och konsumenter. Fairtrade bekämpar fattigdom genom hållbar handel där odlare och anställda, med egen kraft, kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.
Fairtrade har kriterier för ekonomisk, social och miljömässig hållbar utveckling. De internationella Fairtrade-kriterierna innebär i korthet att:
För att en stad/tätort ska kunna titulera sig Fairtrade City och få diplomeringen måste en del kriterier uppfyllas. Formuleringarna för dessa kriterier har arbetats fram av Fairtrade Sverige.
Förutom att se över den egna konsumtionen inom Landskrona stad som arbetsplats/organisation, ska man få andra arbetsplatser, butiker, hotell, caféer och restauranger att erbjuda Fairtrade-märkta produkter. Arbetet med att utöka detta sortiment pågår fortlöpande och krävs för att staden ska få behålla sin diplomering.
Du kan också bidra genom att välja Fairtrade-märkt. Håll utkik efter Fairtrade-märkningen när du handlar.
Läs mer om Fairtrade på Fairtrade Sveriges hemsida.
Bli en fairtrade-amabassadör. Som ambassadör genomför du informationsaktiviteter som syftar till att öka utbudet av och efterfrågan på Fairtrade-märkta produkter i Sverige. Ditt engagemang bidrar till att odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom får bättre arbets- och levnadsvillkor. Under 2017 kommer Fairtrade att prova en ny form av ambassadörsutbildning som är digital och som du genomför på distans.
Läs mer om hur du blir en fairtrade-ambassadör
Att fika fairtrade på jobbet är ett annat sätt att engagera sig. En enkel sak är att byta ut kaffet och teet i fikarummet på jobbet till Fairtrade-märkt.
Fikar ni fairtrade på ditt jobb? Läs mer på fairtrade.se.
Vill du hjälpa till att sprida informationen om Fairtrade och visa att den verksamhet du representerar har ett hållbart synsätt är du välkommen att höra av dig till vår Fairtrade samordnare. Skicka ett mejl till tilda.olin@landskrona.se
Exempel på produkter som finns inom det Fairtrade-märkta sortimenter är choklad, kaffe, bananer, rosor, fotbollar, bomull och vin. Idag finns det ett brett utbud av dessa produkter inom dagligvaruhandeln i Landskrona samt på caféer, hotell och andra ställen där det serveras mat och dryck.
Miljöförvaltningen
Stadshuset, Drottninggatan 7
miljo@landskrona.se
0418-47 06 00
Kontaktpersoner, fullständig lista
Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Senast uppdaterad av Rainer Weich
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.