Energispartips

Här presenteras några energispartips som kan minska energiförbrukningen och energikostnaderna i ditt hem genom ändrade beteenden och mindre förändringar i hemmet.  Din miljöpåverkan minskar samtidigt som inte behöver sänka din standard eller komfort.

Väremkameran visar energiförluster

 En värmekamera kan visa hur väl en byggnad är isolerad.

Energisparåtgärder

 • En tilläggsisolering av vinden från 20 cm till 40 cm betalar sig på 3-5 år. Undvik att isolera ända ut till takbalkarna utan lämna gärna en glipa på 3-5 cm för ventilationens skull.

 • Vid byte av glas i äldre fönster, kan byte av det inre glaset på tvåglasfönster till energiglas spara cirka 2000 kilowattimmar per år i ett hus med 20 kvadratmeter fönsteryta. Det ökar samtidigt komforten genom mindre kallras. Alternativt kan man byta till treglasfönster, vilken är standard idag.

 • Genom att rengöra och dammsuga baksidan av dina vitvaror (kyl och frys) kan du minska energiförbrukning på dessa med upp till 25 procent.

 • Normala temperatur i ett kylskåp bör vara 4-6 grader och i en frys -18 grader. Varje grads sänkning utifrån dessa temperaturer ger en ökad energiförbrukning med 3-5 procent per grad.

 • LED-lampor har betydligt längre brinntid än motsvarande lågenergilampor och minskar energiförbrukningen ytterligare.

 • Välj vitvaror utifrån energiklassningsmärkningen så kan du spara många kronor under vitvarans livslängd genom den lägre energiförbrukningen. Håll kyl och frys inte öppen för länge, speciellt under sommarmånaderna.

 • Innan du gör större förändringar av ditt energisystem är det bäst att först genomföra enkla och billiga energisparåtgärder, som att täta fönster- och dörrlister. Efter denna åtgärd kan energisystemet anpassas. 

 • Tänk på att många moderna hemelektronikapparater idag ställs på stand-by om man trycker av dem på en fjärrkontroll och därmed fortsätter de dra lite energi. För att helt stänga av dem så kan du sätta kontakterna i ett grenuttag med en off-knapp som du trycker på när du t.ex. går hemifrån eller går och lägger dig. Denna åtgärd minskar dessutom brandrisken.

 •  Mindre än 80 procent av rekommenderat däcktryck i bilen ökar bränsleförbrukningen mellan 3-5 procent samtidigt som däckslitaget ökar mellan 30-50 procent. Det rekommenderas att kontrollera däcktrycket några gånger under säsongen.
  .
 •  När du vädrar under vinterhalvåret, öpnar dina fönster helt och vädra snabbt och effektivt. Vädras det under längre tid bör elementen stängas av.

 

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Kontaktcenter  
Kontaktcenter

Telefon: 0418-47 00 00

E-post: kontaktcenter@landskrona.se

Besök: 
Drottninggatan 7
Landskrona 

Relaterad information inom energirådgivning  
Relaterad information inom energirådgivning

Senast uppdaterad av Rainer Weich