Energispartips

Här presenteras ett antal energispartips som kan få ner energiförbrukningen i hemmet och därmed även energikostnaderna. Ni kan spara åtskilliga kronor genom att ändra era vanor och utföra några mindre ändringar i hemmet, utan att för den delen sänka standarden eller er komfort. Även miljön mår bra av energibesparingar.

Väremkameran visar energiförluster

 En värmekamera kan visa hur väl en byggnad är isolerad.

  • Tilläggsisolering på vinden från 20 cm till 40 cm är en lönsam energibesparingsåtgärd i ett hus och betalar sig på 3-5 år. Tänk dock på att inte isolera ända ut till takbalkarna utan lämna gärna en glipa på 3-5 cm för ventilationens skull.

  • Byte av det inre glaset på tvåglasfönster till energiglas spar cirka 2000 kWh per år i ett hus med 20 kvadratmeter fönsteryta och ökar samtidigt komforten med mindre kallras.

  • Genom att rengöra och dammsuga baksidan av dina vitvaror (kyl och frys) kan du minska energiförbrukning på dessa med upp till 25 %.

  • Normal temperatur i ett kylskåp bör vara 4-5 grader och i en frys -18 grader. Varje grads sänkning utifrån dessa temperaturer ger en ökad energiförbrukning med 3-5 % per sänkt grad.

  • Lågenergilampor så som LED-lampor kostar mer men varar upp till 10-20 gånger längre än motsvarande annan lampa, drar mindre energi och är bättre på att ge ljus istället för att ge mest värme.

  • Välj vitvaror efter energiklassningsmärkningen så kan du spara många kronor under vitvarans livslängd i mindre energiförbrukning.

  • Innan du gör större förändringar av ditt energisystem är det bäst att göra enkla och billiga åtgärder först, som att täta fönster- och dörrlister. När detta är gjort kanske du inte behöver lika stort energisystem och du har sparat enkla pengar.

  • Tänk på att många moderna hemelektronikapparater idag ställs på stand-by om man trycker av dem på en fjärrkontroll och därmed fortsätter de dra lite energi. För att helt stänga av dem så kan du sätta kontakterna i ett grenuttag med en off-knapp som du trycker på när du t.ex. går hemifrån eller går och lägger dig.

 

  • Har du mindre än 80 % av rekommenderat tryck i dina däck på bilen ökar bränsleförbrukningen med mellan 3-5 % och däcken slits mellan 30-50 % mer och minskar därför däckens livslängd kraftigt. Därför är det rekommenderat att kontrollera däcktrycket minst varje gång man byter mellan sommar- och vinterdäck.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.