Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Målsättningen med samhällets insatser mot doping är ett samhälle fritt från doping. Med doping menas den otillåtna användningen av substanser eller metoder för att förbättra den fysiska prestationsförmågan.
Doping är den samlade engelska benämningen för termerna dopning och doping som båda används på svenska. Dopning och doping är benämningar på otillåten användning av medel avsedda för att förbättra den fysiska prestationsförmågan.
Vad säger lagen?
Dopningslagen kom till i slutet av 1980-talet. Vid den tidpunkten började dopning bli allt vanligare även utanför tävlingsidrotten och nådde därmed en bredare allmänhet. Ur folkhälsosynpunkt fanns det därför anledning att göra något åt problemet och den 1 juli 1992 trädde den så kallade dopningslagen (SFS 1991:1969) i kraft. Genom lagen fastslog riksdagen att dopning är ett samhällsproblem.
Substanser som omfattas av lagen
De dopningsmedel som lagen tar upp och som finns på listan får inte tillverkas, innehas, användas, köpas, säljas, ges bort eller föras in i landet.
Anabola androgena steroider (AAS) kan enkelt beskrivas som kemiskt framställt manligt könshormon som liknar testosteron. AAS är de dopningsmedel som används mest.
Syntetiska AAS började framställas första gången på 1930-talet. AAS har två effekter:
Det finns ett fyrtiotal olika kända AAS i dag och alla har såväl anabola (vävnadsbyggande och sårläkande) som androgena (förmanligande) effekter. Vävnadsuppbyggande och sårläkande egenskaper är positiva i ett medicinskt perspektiv medan de androgena effekterna kan orsaka allvarliga biverkningar.
Landskrona stad drev 2018 ett samarbete med flera gym i Landskrona kampanjen "Redo för dopning?". Kampanjen vänder sig till ungdomar 18-25 år.
Besök vår sajt redofordopning.se där du bland annat kan göra ett dopningstest som består av 13 frågor kring dopning och träning.
Läs även mer om kampanjen här.
Drogfokus
Drogfokus är en nationell konferens om alkohol, narkotika, dopning och tobak samt angränsande problematik. Konferensen återkommer vartannat år och samlar beslutsfattare, strateger, utredare, samordnare, forskare och praktiker. Länk till Drogfokus
Dopingjouren
Dopingjouren arbetar för att öka kunskapen och medvetandegöra konsekvenserna av dopningsmissbruk genom information, utbildning och forskning. Här kan du dela med dig av dina erfarenenheter av dopningsmedel och ställa frågor till deras personal. Verksamhet finansieras av Social- och Kulturdepartementet samt Riksidrottsförbundet. Länk till Dopingjouren
Prevention av dopning i Sverige
PRODIS är ett nationellt nätverk som arbetar för att förebygga användningen av anabola androgena steroider och andra dopningspreparat. Landskrona stad är med i nätverket och använder sig av PRODIS arbetsmodell. Stadens gym är anslutna. Länk till PRODIS
Region Skåne
Region Skåne har samlat fakta och råd om anabola androgena steroider. Här kan du få svar på var du kan söka vård, läsa andras frågeställningar eller själva ställa en fråga. Länk till Region Skåne
Riksidrottsförbundet
RF är svensk idrotts samlande organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt. RF är Sveriges Nationella Antidopingorganisation. Länk till RF
Landskrona stad, polisen och de lokala gymmen arbetar aktivit för att minska användandet av doping i Landskrona. Utgångspunkten för samarbetet är:
Arbetsmodellen som gruppen arbetar efter är framtagen av PRODIS, ett nationellt nätverk som arbetar för att förebygga användningen av anabola androgena steroider och andra dopningspreparat.
Anslutna gym
Actic korpen
Fitness 24 seven
Friskis och svettis
Fysiken
Hälsohuset
ANDT-koordinator
0418 - 47 32 02
Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Senast uppdaterad av Catarina Persson
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.