Doping

Målsättningen med samhällets insatser mot doping är ett samhälle fritt från doping. Med doping menas den otillåtna användningen av substanser eller metoder för att förbättra den fysiska prestationsförmågan.

Doping är den samlade engelska benämningen för termerna dopning och doping som båda används på svenska. Dopning och doping är benämningar på otillåten användning av medel avsedda för att förbättra den fysiska prestationsförmågan.

Vad säger lagen?

Dopningslagen kom till i slutet av 1980-talet. Vid den tidpunkten började dopning bli allt vanligare även utanför tävlingsidrotten och nådde därmed en bredare allmänhet. Ur folkhälsosynpunkt fanns det därför anledning att göra något åt problemet och den 1 juli 1992 trädde den så kallade dopningslagen (SFS 1991:1969) i kraft. Genom lagen fastslog riksdagen att dopning är ett samhällsproblem.

 Substanser som omfattas av lagen

  • syntetiska anabola steroider
  • testosteron och andra liknande kemiska substanser
  • tillväxthormon
  • kemiska substanser som ökar produktion eller frigörelse av testosteron (och andra liknande kemiska substanser) eller av tillväxthormon.

 De dopningsmedel som lagen tar upp och som finns på listan får inte tillverkas, innehas, användas, köpas, säljas, ges bort eller föras in i landet.

Anabola androgena steroider (AAS) kan enkelt beskrivas som kemiskt framställt manligt könshormon som liknar testosteron. AAS är de dopningsmedel som används mest.

Syntetiska AAS började framställas första gången på 1930-talet. AAS har två effekter:

  • Den anabola, som betyder att ämnet bygger upp muskler och andra vävnader i kroppen och
  • Den androgena, som betyder att ämnet ger manliga könsegenskaper som ökad skäggväxt, behåring, mörkare röst och grövre hy.

Det finns ett fyrtiotal olika kända AAS i dag och alla har såväl anabola (vävnadsbyggande och sårläkande) som androgena (förmanligande) effekter. Vävnadsuppbyggande och sårläkande egenskaper är positiva i ett medicinskt perspektiv medan de androgena effekterna kan orsaka allvarliga biverkningar.

Redo för dopning?

Landskrona stad drev 2018 ett samarbete med flera gym i Landskrona kampanjen "Redo för dopning?". Kampanjen vänder sig till ungdomar 18-25 år. 

Besök vår sajt redofordopning.se där du bland annat kan göra ett dopningstest som består av 13 frågor kring dopning och träning. 

Läs även mer om kampanjen här.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Kontakt  
Kontakt

ANDT-koordinator
0418 - 47 32 02

Senast uppdaterad av Catarina Persson