Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Luften i Landskrona har övervakats sedan 1973/74 med avseende på tungmetaller, svaveldioxid och sot. Sedan dess har olika parametrar tillkommit. Resultaten visar att luftkvaliteten har förbättrats men det förekommer fortfarande en relativ hög belastning av tungmetaller i och nära industriområdet, främst av metallerna bly och zink.
Luften övervakas idag främst för att långsiktigt följa utvecklingen, avläsa belastningen på miljön och för att kunna se vilka resultat som miljöåtgärder på industrier och kommunala verksamheter ger. Kommunerna har dessutom en skyldighet att kontrollera hur vi ligger till i jämförelse med miljökvalitetsnormerna för utomhusluft enligt Luftkvalitetsförordning (2010:477). Miljökvalitetsnormerna syftar till att skydda människors hälsa och miljön samt att uppfylla krav som ställs genom vårt medlemskap i EU.
De höga partikelhalterna av tungmetaller har lett till att Landskrona har en unik, utökad luftövervakning:
Luftens kvalitet övervakas dygnet runt i Landskronas stadsluft. Luften kontrolleras med olika metoder och tekniker för att kontrollera att inte någon parameter överskider de Europeiska miljökvalitetsnormerna för utomhusluft (MKN) som är till för att skydda människors hälsa och miljön. Det är kommunernas uppgift att kontrollera luftkvaliteten utifrån MKN.
Det som mäts kontinuerligt i Landskrona är kvävedioxid (NO2), svaveldioxid (SO2), större partiklar (PM10), mindre partiklar (PM2,5), ozon (O3) och bensen, toluen och xylen. Mätningar har pågått sedan 1973 då sot och svaveldioxidmätningar startade, och därefter har olika parametrar lags till efter hand. Av mätningarna framgår att inga halter uppmätta under 2000-talet överskrider MKN till skydd för människors hälsa och miljön.
Mätningar görs både i tak- och i gaturumsnivå. Mätstationen i gaturum är placerad i gaturummet på en av Landskronas mest trafikerade gator där även gående och cyklister vistas. Trafikflödet vid mätplatsen är i medel 8738 fordon under en vardag. Medelhastigheten är 30 km/h. Antal tunga fordon är 7 procent.
För att se hur luften är just nu i Landskrona kan man gå till hemsidan dagensluft.se. Här visas ozon, kvävedioxid och partiklar PM10. Halterna av ozon och kvävedioxid uppdateras varje timme. Partikelhalterna uppdateras en gång om dygnet.
Mer om luftföroreningar i Miljömålsportalen om målet ”Frisk luft”.
Mer om luft på IVL:s hemsida.
Halten bly i luften är betydligt högre i Landskrona än i andra städer pga att Landskrona är en industristad med bl.a. ett blysmältverk för batterier. Långvarig exponering av bly kan påverka blodet (blodbrist, anemi), centrala nervsystemet och njurarna.
Sedan 1988 har miljöförvaltningen odlat sallat och grönkål på ett antal platser i staden för att undersöka hur mycket blyföroreningar från luften som tas upp av grönsakerna. Sallatsfröna och grönkålsplantorna sås/planteras i slutet på maj. Sallaten skördas i slutet av juli och grönkålen i november. Resultat av undersökningen jämförs med det gränsvärdet som finns på tillåtna blyhalter i livsmedel såsom kålgrönsaker och bladgrönsaker.
Fortfarande överskrids gränsvärdet för bly i livsmedel så pass frekvent att miljöförvaltningen har gått ut med odlingsrekommendationer att inte odla grönkål och sallat i Landskrona (söder om Löpargatan-Ringvägen-Österleden). Mätningarna visar på högre blyhalter vid provpunkterna som ligger närmst industriområdet. Utanför tätorten är värdena så låga att det är troligt att odling kan ske utan risk för att gränsvärdet överskrids.
Odlingslokaler för bladgrönsaker. Odling av bladgrönsaker rekommenderas inte i området nedanför den röda linjen.
Halterna och spridningen av tungmetaller i luftmiljön i Landskrona har varit ett stort problem under många år. För att få en bra uppfattning om halterna och spridningen, har ett kontrollprogram för att mäta tungmetallerna i fallande stoft inrättats. Sedan 1988 har kontinuerliga luftmätningar utförts i Landskrona med syftet att övervaka mängderna av olika metaller i fallande stoft samt dess spridning. I staden finns industrier med kända höga emissioner av metallhaltigt stoft. Provtagning utförs en gång per månad vid sex olika mätstationer, ”Hilleshög”, ”Vallgården”, och fyra platser på industriområdet. Proverna analyseras med avseende på sju olika ämnen (bly, kadmium, krom, zink, nickel, koppar och antimon) samt total stoftmängd. Stoftet i Landskrona karaktäriseras av framförallt bly och zink då mängderna av dessa tungmetaller är väldigt höga jämfört med i andra städer. Fördelningen av vindriktningen och vindhastigheten styr till stor del var nedfallet av stoft hamnar. Blymängderna vid de olika mätstationerna har varierat mycket genom åren.
Landskrona har en fortsatt hög belastning av metaller i luften och det finns ännu inga tydliga långsiktiga tendenser till minskad belastning. Det är därför väsentligt att fortsätta med mätningarna, dels för att kunna avläsa belastningen på miljon och dels för att kunna se vilka resultat som miljöåtgärder på industrierna och på kommunala verksamheter ger.
Svävande stoft (metallkoncentrationerna i de atmosfäriska aerosolpartiklarna) mäts ca vart 5:e år i Landskrona. Landskrona har under lång tid haft problem med höga koncentrationer av bly och andra tungmetaller i luften. Undersökningar av svävande stoft har genomförts 1977, 1988, 2003 och 2008. Provtagning av aerosol utfördes med "stacked filter units" och provtagningsplatserna har varit i Lundåkrahamnen och på Stadshusets tak.
Resultatet av provtagningen 2008 visade att halterna av bly, zink, krom och nickel i luften i Landskrona fortfarande är förhöjda och att de till största delen är orsakade av en del verksamheter belägna på industriområdet i Landskrona.
Senast uppdaterad av Rainer Weich
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.