Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
I hela Landskrona stad gäller eldningsförbud av avfall (även trädgårdsavfall). Vid brandriskvärde stor (4), mycket stor (5) och extremt stor (5E) gäller dessutom utökat eldningsförbud i skog, mark och områden där brand lätt kan spridas.
När det råder liten eller måttlig brandrisk (nivå 1 - 3) kan du söka dispens för att elda ris. Däremot ska grovare grenar och stockar köras till LSR.
Är brandrisken stor, mycket stor eller extremt stor brandrisk (nivå 4 - 5E) råder ett utökat eldningsförbud.
Vilket brandriskvärde och vilka regler som gäller vid de olika brandrisknivåerna kan du läsa på rsnv.se/brandriskprognos eller i dokumentet Föreskrifter om eldningsförbud i Landskrona Stad 2020.pdf
Samtliga kommunerna i nordvästra Skåne tillämpar samma brandriskmodell med brandriskvärden mellan 1 - 5E. Det råder eldningsförbud i samtliga kommuner vid brandriskvärde 4 (stor brandrisk), 5 (mycket stor brandrisk) eller 5E (extremt stor brandrisk).
Tänk på du är ansvarig för den eld du startar. Du kan ställas till svars och bli straffad om du orsakar en brand på grund av oaktsamhet.
Börja med att berätta om att det är eldningsförbud. Den personen kanske inte har förstått vad det är som gäller. Om du fortfarande inte får någon respons så ta hjälp av polisen via 112 eller 114 14 beroende på hur akut det är.
Om du tänker grilla är det viktigt att du är försiktig. Klicka här för att ta del av några bra tips
Länken här under ger dig den officiella föreskriften för vad som gäller just nu gällande eldning och grillning inom kommunen:
Föreskrifter om eldningsförbud i Landskrona Stad 2020.pdf
Det är lagstiftningen i Miljöbalken som ligger till grund för det generella eldningsförbudet av trädgårdsavfall i Landskrona stad. Enligt Miljöbalken är det kommunerna som ansvarar för hanteringen av hushållsavfallet. Trädgårdsavfallet är en del av hushållsavfallet.
Det betyder att du som privatperson inte får ta hand om avfallet, såvida inte kommunen ger dig dispens för det. Dispens är ett tillfälligt tillstånd att få elda. Du kan få dispens om det finns särskilda skäl och att eldningen kan ske på ett säkert sätt och att det gäller område som ligger utanför detaljplanerat område. I Landskrona är det hos miljönämnden du söker dispens.
16 § Eldning av trädgårdsavfall inom detaljplanelagt
område är ej tillåten. För övriga områden gäller följande:
Torrt trädgårdsavfall som inte kan utnyttjas för kompostering får eldas endast om det kan ske utan att olägenhet uppstår och det i övrigt inte strider mot författning.
Grövre vedartat trädgårdsavfall får inte eldas i s.k. öppen förbränning. Föreskrifter om förbud mot eldning, helt eller delvis, utfärdade med stöd av Förordning om skydd mot olyckor eller annan författning samt brandriskvarning måste beaktas. Anmälan skall göras enligt 31 § till miljönämnden, se nedan.
31 § Avfall får endast tas om hand på den egna fastigheten under förutsättning att det kan ske utan risk för olägenhet för människors hälsa och miljön. Fastighetsinnehavare eller nyttjanderättshavare som själv avser att ta hand om avfall på fastigheten skall anmäla detta till miljönämnden.
Det är bara tunt ris som får eldas upp. Tjockare grenar och stammar ska köras till LSR. Annan bråte som brädor, plast och kartonger med mera är avfall som aldrig får eldas.
Om man ska elda ris är det viktigt att man tar hänsyn till vindförhållande så att ingen närboende störs.
Det är många som ringer och vill elda på valborgsmässoafton. Det är samma krav som gäller som annars, det vill säga att det endast är tillåtet att elda trädgårdsavfall.
Om man vill arrangera ett valborgsbål inne i en by, så bör det vara till exempel en byaförening som står för det. Dispenser ges inte till privatpersoner att arrangera majbål.
Tillstånd för bålet söks hos polisen. Polisen vill ha uppgifter om var bålet ska placeras. Därefter görs en bedömning ifall placeringen är lämplig med tanke till hur långt det är till närliggande bostäder. Arrangörerna måste även ta hänsyn till vindförhållande så att inga närboende störs.
Vid frågor kontakta miljöförvaltningen, telefon 0418-47 06 00
Sköna Maj, välkommen! Att tända bål på Valborgsmässoafton är en gammal tradition i Sverige. Men, för att få lov att göra det i Landskrona Stad, måste du ha tillstånd.
Tillståndet söks dels hos stadens miljöavdelning, dels hos polisen.
Du som eldar har ett ansvar för att elden inte sprids till omgivningen. Om du orsakar en brand av oaktsamhet, kan du dömas för allmänfarlig vårdslöshet.
Tänk också på att det här i Skåne Nordväst råder eldningsförbud ifall brandriskprognosen är 4 eller 5. Lokala avvikelser kan dock förekomma. Eldningsförbudet gäller inte eldning med grillkol i för ändamålet avsedda kärl som står på tomtmark eller på kommunens/stadens egna grillplatser.
Du hittar vilken brandriskprognos som gäller på Räddningstjänsten Skåne Nordvästs hemsida.
Störs du av att någon eldar utomhus? I så fall bör du först och främst vända dig till den som eldar. Annars kan du kontakta Landskrona stads miljöförvaltning.
• Du som vill tända ett bål på Valborgsmässoafton eller elda på allmän plats, ska söka tillstånd hos polisen.
• Elden måste placeras så att omgivningen, exempelvis byggnader eller fordon, inte skadas. Den ska vara på minst 75 meters avstånd från byggnad eller brännbart upplag och 40 meters avstånd från brännbar gröda.
• Innan du tänder elden ska du förbereda så att du har allt som behövs för att släcka bålet. Ett vattenförråd och något att ösa på vattnet med, eller en vattenslang, ska du ha. Spadar, ruskor, krattor och liknande redskap är också bra att använda när elden släcks.
• Det enda som får eldas är så kallat fibrösa material - grenar, kvistar, ris och liknande. Ingenting annat får du lägga på elden. Har du exempelvis byggavfall, däck, plast, vitvaror eller annat skräp ska du lämna in detta till kommunens miljöstation.
• Elda lite av materialet i taget. Då blir strålningsvärmen lägre och du minskar därmed risken för spridning av elden. Att elda försiktigt gör också att det inte blir lika stor rökbildning och att elden är lättare att släcka.
• Du får inte elda så att bostadsområden, allmän väg eller järnväg rökbeläggs.
• Ha koll på ifall det går olika typer av ledningar i närheten! Eldning får inte ske så nära elektriska luftledningar, telefonledningar eller ledningsstolpar att de utsätts för värmepåverkan.
• Titta på väderleksprognosen och beakta vindstyrka, vindriktning samt aktuell brandriskprognos. Blåser det och är torrt ökar spridningsrisken av branden.
• Elden får aldrig lämnas obevakad! Är det en större eld bör du även bevaka området som, så att säga, är under röken.
• Den ansvarige för bålet ska kunna de regler som gäller för eldningen och kunna hantera släckutrustningen som finns på plats. Se till att det också finns en möjlighet att snabbt kunna larma räddningstjänsten ifall olyckan är framme - ha mobiltelefonen laddad.
• Släckutrustningen ska vara lättillgänglig och fungera.
• Först när risken för brandspridning är över, är också ditt ansvar att bevaka elden över. Men inte innan dess.
• Kontrollera så att det inte finns glöd kvar. Använd mycket vatten för att säkerställa en grundlig släckning, eller täck över askhögen med jord.
Växel: 0418-47 07 00
Email:
raddningstjansten@landskrona.se
Yttre befäl: 0418-47 07 26
Styrkeledare: 0418-47 07 27
Pågående insatser hänvisas till RC-Syd (Räddningscentral Syd)
Ring 046-540 51 12
Vi uppdaterar vår Facebook & Instagram i mån av tid.
Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Senast uppdaterad av André Tajti
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.