Fyrverkeri

Fyrverkerier kan vara vackra och festliga. Men även farliga. Varje år skadas cirka 100 personer så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka en akutmottagning, många är under 18 år. Hjälp oss hålla skadorna nere - låt inte barn använda fyrverkerier.

Landskrona stad, räddningstjänsten och polisen arbetar sedan 2008 aktivt med att minska problem och skador orsakade av fyrverkerier. Titta gärna på vår film där vi visar några exempel på hur vi arbetar med att minska problem och skador kopplade till fyrverkerianvändning i Landskrona: 

 

2018 bjuder staden Landskronaborna på fyrverkeri
Landskrona stad bjuder på fyrverkeri med förhoppningen om att färre personer ska avfyra egna raketer på nyårsafton. På så vis minskar risken för personskador och materiella skador kopplat till fyrverkeri. Ett minskat användande av fyrverkeri är även bra för djur och natur. 

Den som vill ta del av fyrverkeriet får bäst sikt i riktning mot citadellområdet. Fyrverkeriet startar vid tolvslaget och fortsätter sedan till cirka 00.10.

Fyrverkerivett
De vanligaste olycksorsakerna i samband med fyrverkerier är att pjäsen exploderar tidigare än man tänkt sig, eller att man fyrar av pjäserna utan att ha koll på vart de tar vägen. Nedan hittar du en kort informationsfilm med 10 råd för ett säkrare fyrverkeri.

Tipsa Polisen
Jul- och nyårshelgen är intensiva perioder med ständiga prioriteringar för Polis och Räddningstjänst. För att på bästa sätt fördela resurserna behöver vi din hjälp med  tips om olovlig försäljning, langning och smällande av fyrverkerier. För att lämna ett tips, ring 114 14.

Visa hänsyn, alla gillar inte smällare och raketer
Långt ifrån alla tycker om fyrverkerier och smällare. Enligt Svenska Kennelklubben är ungefär 240 000 hundar skotträdda. Det är var tredje hund. Även vilda djur far illa, särskilt i tätbebyggda områden. Det finns också människor som inte gillar fyrverkerier och smällare. Personer med krigsupplevelser i bagaget och äldre kan vara särskilt känsliga.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.