Fyrverkeri

Fyrverkerier kan vara vackra och festliga. Men även farliga. Varje år skadas cirka 100 personer så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka en akutmottagning, många är under 18 år. Hjälp oss hålla skadorna nere - låt inte barn använda fyrverkerier.

Landskrona stad, räddningstjänsten och polisen arbetar sedan 2008 aktivt med att minska problem och skador orsakade av fyrverkerier. I vårt förebyggande arbeta ingår bland annat tillsyn på försäljningsställen, information till barn, unga och föräldrar samt ökad bevakning och vuxennärvaro under jul- och nyårshelgen.

Staden bjuder Landskronaborna på fyrverkeri

För den som vill uppleva ett festligt och tryggt firande och inte själv behöva hantera rakter bjuder Landkrona stad på ett sprakande fyrverkeri vid tolvslaget. Syftet är att minska risken för personskador och materiella skador. Ett minskat användande av fyrverkeri är även bra för djur och natur.

Den som vill ta del av fyrverkeriet får bäst sikt i riktning mot citadellområdet.

Fyrverkerivett

De vanligaste olycksorsakerna i samband med fyrverkerier är att pjäsen exploderar tidigare än man tänkt sig, eller att man fyrar av pjäserna utan att ha koll på vart de tar vägen. Nedan hittar du en kort informationsfilm med 10 råd för ett säkrare fyrverkeri.

Tipsa Polisen

Jul- och nyårshelgen är intensiva perioder med ständiga prioriteringar för polis och räddningstjänst. För att på bästa sätt fördela resurserna behöver vi din hjälp med  tips om olovlig försäljning, langning och smällande av fyrverkerier. För att lämna ett tips, ring 114 14.

Visa hänsyn, alla gillar inte smällare och raketer

Långt ifrån alla tycker om fyrverkerier och smällare. Enligt Svenska Kennelklubben är ungefär 240 000 hundar skotträdda. Det är var tredje hund. Även vilda djur far illa, särskilt i tätbebyggda områden. Det finns också människor som inte gillar fyrverkerier och smällare. Personer med krigsupplevelser i bagaget och äldre kan vara särskilt känsliga.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

 

Trygghetssamordnare

0418 - 47 08 41
annika.persson@landskrona.se

Säkerhetshandläggare

Ola Spjuth
0418 - 47 34 98
0709 - 47 34 98
ola.spjuth@landskrona.se

VISSTE DU ATT...

... det finns en åldersgräns för fyrverkerier?

Barn och unga under 18 år får varken köpa eller använda fyrverkerier. Att sälja eller ge bort fyrverkerier till någon under 18 år är brottsligt och kan straffas med böter.

Om polisen ser minderåriga med fyrverkerier tas dessa ifrån dem i förebyggande syfte.

 

Från och med 2019 krävs ett särskilt tillstånd för att skjuta upp "raketer med pinne". Tillståndet ges av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och förutsätter att den som vill skjuta raketer genomgår en särskild utbildning.

Information på olika språk  
Information på olika språk

Senast uppdaterad av Catarina Persson