Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Många tänker att "det händer inte mig". Men brott kan tyvärr drabba alla. Dessbättre finns det sätt att skydda sig själv och sin egendom.
Vi vill att det ska vara svårt, jobbigt och olönsamt att vara tjuv i Landskrona. Läs mer om vad du kan göra för att skydda ditt hem, din bil, din butik eller ditt företag.
Bostadsinbrott skapar stort obehag för den som drabbas. Förlusten av personliga tillhörigheter kan vara oersättlig och skadegörelse på bostaden kan bli kostsamt och tidskrävande. Nedan har vi samlat olika tips på hur du kan minska risken för att drabbas av inbrott i din bostad.
Grannsamverkan är en etablerad metod för att förebygga inbrott i bostäder. Grunden i grannsamverkan är att de boende i ett område ser över den egna bostadens skydd och hjälper varandra att vaka över bostäderna och vad som händer i området.
Är du intresserad av att starta upp Grannar mot brott i ditt bostadsområde - ta kontakt med Kenneth Johansson, Länsförsäkringar - kenneth.johansson@lansforsakringar.se.
På polisens hemsida hittar du fler tips om hur du kan skydda dig mot stöld och inbrott i din bostad. Även stöldskyddsföreningen har bra information om hur du minska risken för att utsättas för bedrägerier och andra typer av mängdbrott.
Att bli utsatt för bilbrott kostar både tid och pengar. Förutom självrisken blir det krångel och arbete i form av kontakter med försäkringsbolag och verkstäder. Och så står man utan bil. Men det går att skydda sig. Nedan finner du tips på hur man kan förebygga bilbrott.
Lämna inget i bilen - töm bilen själv. Detta gäller inte bara traditionella stöldbegärliga varor som kamera, dator och liknande. Även ett cigarettpaket kan vara motiv för inbrott om tjuven tror att risken för upptäckt är låg.
Tänk på hur du hanterar och förvarar bilnyckeln. Särskilt bilnycklar till nyare årsmodeller är stöldbegärliga och det är dessutom dyrt att koda om och införskaffa en ny bilnyckel.
Stöldbegärliga delar som fälgar, backspeglar, stereo etc. kan med fördel märkas med SSF DNA-märkning. Märkningen fungerar avskräckande och kan binda en brottsling till en stöld. Mer information hittar du på Svenska stöldskyddsföreningens hemsida.
När du parkerar bilen kontrollera att bilen verkligen går i lås innan du lämnar den. Hörs det att bilen går i lås har du inte blivit utsatt för störningssändare.
Handboken Säkrare parkeringsplatser riktar sig till den som arbetar med drift eller planering av parkeringsplatser, både inomhus och utomhus. Handboken innehåller grundläggande information om vad man bör tänka på och den avslutas med checklistor som kan vara till stöd och hjälp i arbetet.
Allt fler anmäler att de blivit utsatta för någon form av bedrägeri på internet. Eftersom att bedragarna är uppfinningsrika så tar lurendrejerierna ständigt ny form. Det innebär att även den mest vana internetanvändaren kan bli drabbad. Som tur är finns det sätt att skydda sig från bedragarna. Nedan hittar du länkar till olika sidor med tips och information.
Polisen har på sin webbplats samlat tips och inforamtion om hur du kan skydda dig mot bedrägerier.
Polisen har även en nationell facebooksida som enbart arbetar med att sprida information om och bekämpa bedrägeri på internet. Klicka här för att komma till Polisen bedrägeri på Facebook.
Med identitetsintrång eller id-kapning som det också kallas, menas att någon köper varor eller tar krediter i ditt namn. Håll koll på dina id-handlingar, var vaksam om någon gör en kreditupplysning på dig och polisanmäl så snart som möjligt. Du bör även förhindra att någon annan än du själv kan ändra din folkbokföringsadress. Det gör du enkelt via skatteverkets hemsida.
Mer information hittar du på polisen hemsida.
Konsumentverket listar några saker som du bör se upp med när du handlar på internet för att undvika bedrägeri.
På surfalugnt.se hittar du råd och tips om ungas nätvanor och länkar till forskning kring unga och internet. Surfa Lugnt syftar till att bejaka det positiva som finns i ungas liv på nätet som engagemang, kommunikation och kunskapsutbyte. Samtidigt vill man ge föräldrar och andra vuxna mer kunskap att hantera fallgropar på internet, som till exempel e-mobbning och integritetsfrågor.
På denna sida har vi samlat information som rör trygghet och säkerhet för äldre. Genom att klicka dig vidare via länkarna nedan hittar du värdefull information om hur du gör din vardag tryggare och säkrare.
Det händer att äldre personer blir lurade och bestulna i sitt hem. Landskrona stad och polisen har tagit fram en broschyr med enkla tips och råd för att minska risken att utsättas för denna typ av brott. Som ett komplement till broschyren har ett klistermärke med texten "vem öppnar jag för nu?" tagits fram. Klisterlappen är tänkt att sättas på insidan av ytterdörren.
Såväl broschyr som klistermärke tillhandahålls kostnadsfritt och kan beställas via mail på adresssen annika.persson@landskrona.se
Studenter på Digital Mediedesign Örebro universitet har gjort filmen VÅGA LEVA LIVET. Filmen visar på hur du med enkla medel kan skapa en säkrare vardag för dig själ och din omgivning. Den belyser olika situationer som kan uppstå. Men framför allt visar den hur du på ett enkelt sätt kan hantera och lösa siutuationerna utan att behöva känna dig illa till mods.
Filmen är 26 minuter lång och tar upp ämnen som; när det ringer på dörren, hantering av pengar, att ta hand om varandra och när olyckan är framme
Annika Persson
0418 - 47 08 41
0709 - 47 08 41
Ola Spjuth
0418 - 47 34 98
0709 - 47 34 98
Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Senast uppdaterad av Catarina Persson
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.