Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Engagemanget för vår stad är stort. Vi är många som arbetar för att göra Landskrona till en ännu bättre stad att leva i. Men det finns plats och möjlighet för fler att engagera sig.
Det finns många olika aktiviteter att välja på om du vill vara med och bidra till ett tryggare Landskrona. Under dessa flikar hittar du information och inspiration. Så tveka inte, bli en del av alla de som tillsammans gör en insats för ett tryggare Landskrona.
Tycker du om barn? Är du pensionär och vill engagera dig en dag i veckan? Då är klassfarmor och klassfarfar något för dig.
Med din närvaro skapar du trygghet för barnen. Syftet med verksamheten är att ge barn möjlighet till möten med fler vuxna, samtidigt som den kunskap och kompetens som äldre personer har tas tillvara.
Som klassfarmor/-farfar engagerar du dig i en skolklass på ideell basis. Du finns till som stöd och hjälp för barnen och läraren. Du kan exempelvis lyssna på barnen när de läser, förhöra läxor, vara med på rasterna och i matsalen och hjälpa till när barnen har eget arbete.
Du bestämmer själv omfattningen av ditt engagemang och självklart har du rätt att göra avbrott för att träffa dina barnbarn, åka på semester eller ta hand om annat livet bjuder på. Du och den lärare du ska vara med bestämmer tillsammans vad du ska göra som klassfarmor.
Den här typen av verksamhet ger ett flertal positiva effekter som att motverka gränser och fördomar mellan generationer, utöka elevernas och klassfarföräldrarnas sociala nätverk och att barnen får större tillgång till individuell hjälp i klassrummet och hjälp med konfliktlösningar.
Elever, klassfarföräldrar och lärare i Landskrona är överens om att verksamheten ökar tryggheten för eleverna och att den bidrar positivt till elevernas utveckling.
Klassfarmor/-farfar vänder sig i första hand till dig som är pensionär, men även andra som inte är ute i arbetslivet är välkomna. Det enda som krävs är ett utdrag ur belastningsregistret. Det ansöker du om hos polisen.
Välkommen att kontakta trygghetssamordnare Annika Persson:
Telefon: 0418 – 47 08 41
E-post: annika.persson@landskrona.se
Postadress: Landskrona stad, Brottsförebyggande rådet
Stadshuset, 261 80 Landskrona
”..initiativet är ypperligt. Tänk om vi fick någon snickarkunnig till vårt
snickeri som kunde visa barnen vad riktigt hantverk är.”
Lärare, Västervångskolan
Hon hjälper oss att läsa och så, och har tid när vi frågar.”
Elev årskurs 2, Västervångskolan
”Man känner sig uppskattad då barnen får syn på en. Om man
tycker om barn ska man absolut prova på det här.”
Klassfarmor
Engagera dig i nattvandring och skapa dig en egen bild av hur det ser ut i stan på fredags- och lördagskvällar.
För att öka tryggheten i Landskrona stad arbetar vi aktivt för att öka vuxennärvaron ute under fredags- och lördagskvällar. Detta för att skapa en lugnare och tryggare miljö för alla som rör sig i staden. Landskrona stad har skapat en nattvandringsverksamhet som erbjuder föreningar att nattvandra mot en ersättning. Föreningsnattvandringen är både ett sätt för kommunen att stötta föreningslivet och att öka tryggheten i staden.
De föreningar som ställer upp och nattvandrar får ett bidrag på 1100 kronor till sin förening om det är 4 personer som nattvandrar och 800 kronor om det är 3 personer. Kriterierna för att bedriva nattvandring är:
Välkommen att kontakta fältgruppen:
E-post: edren.tahiri@landskrona.se
Telefon: 0733-47 38 31
Det finns även möjlighet att engagera sig genom att starta en lokal nattvandringsgrupp via http://www.nattvandring.nu/, oavsett om man är en befintlig förening, skol-eller föräldraråd, kommun eller kanske bara några vuxna som vill engagera sig. Ta del av mer information på deras hemsida: http://www.nattvandring.nu/.
Vi följer dig hem – ”för ett tryggare samhälle och för er som inte vill gå hem själv”
#ViFöljerDigHem är först och främst en grupp på Facebook av och för tjejer i hela Sverige. Gruppen syftar till att skapa trygghet bland tjejer när de går hem ensamma under sena kvällar och nätter. Genom att sända live i Facebook-gruppen eller ringa till en av administratörerna finns det alltid någon där som kan prata med dig och se till att du kommer hem ordentligt.
Numera finns även #ViFöljerDigHem ute på stan på fredagar och lördagar mellan 22-03 i Landskrona. Det är alltid minst två personer som är ute och de bär rosa västar. Här kan både du som kille och du som tjej engagera dig i att hjälpa andra människor att komma hem i säkert förvar.
Välkommen att kontakta teamet bakom initiativet:
Telefon: 0765757657
E-post: vifoljerdighemtagg@gmail.com
Facebook: ViFöljerDigHem
Instagram: @vifoljerdighem & #vifoljerdighem
Snapchat: Vifoljerdighem
Landskrona stad, polisen, Länsförsäkringar Skåne söker dig som vill jobba för ett tryggt och säkert boende.
Vi vänder oss till alla oavsett vilket försäkringsbolag man är kund hos. Här gäller det att jobba över gränserna. Länsförsäkringar Skåne ställer upp med allt material vilket innebär att det är helt gratis.
Vi vill ha en kontaktperson i området. Det är vår gemensamma länk mellan de boende och övriga i nätverket. Om området är stort är det bättre att dela upp det i mindre delar med flera kontaktpersoner. Kontaktpersonens uppgift är bland annat att skapa en kontaktlista inom gruppen samt att skicka vidare ett månadsmail till grannarna och hälsa nyinflyttade välkomna in i nätverket.
Av de boende krävs att man följer de råd och anvisningar som är aktuella för det egna boendet. Det kan till exemepel röra sig om att låsa ytterdörren även när du är hemma eller att tömma grannens brevlåda när denna är bortrest.
Vi tillhandahåller skyltar och dekaler som du och dina grannar själv sätter upp för att visa att Grannsamverkan finns i området. Det avskräcker objudna gäster.
Lars Möller bor i Glumslöv och är engagerad inom grannar mot brott. Förutom att man hjälps åt med att tömma varandras brevlådor och se till att gräset klipps när någon åker bort så tillägger Lars.
- Inom vårt bostadsområde har vi, föratt minska risken för inbrott, börjat sprida information via mail till boende om var i länet inbrott sker, hur frekvent de förekommer, tillvägagångssätt med mera. Informationen hämtas främst från polisen, Brottspanelen och lokala nyheter. Ju närmare vårt område som inbrott sker desto mer uppmärksamma på onormala rörelser och företeelser blir vi.
- För att avskräcka eventuellt objudna besökare tar vi under de mörkaste månaderna regelbundet promenader på cirka 20-45 minuter i bostadsområdet. Bosatta uppmanas till kvällspromenader och att exempelvis rasta sina hundar vid mindre belysta områden. Ser vi något misstänkt rapporterar vi till polisen på 114 14.
Är du intresserad av att starta upp grannar mot brott eller vill du veta mer?
Ta kontakt med Kenneth Johansson på Länsförsäkringar via kenneth.johansson@lansforsakringar.se
Polisens volontärer hjälper polisen i det brottsförebyggande arbetet. Det kan handla om att sprida information om hur man skyddar sig mot inbrott, hjälpa polisen vid större arrangemang eller att nattvandra
Du är som volontär inte anställd av polisen utan engagemanget är ideellt. Men du får ditt uppdrag av polisen och har med ansvarig polis före, under och efter ett uppdrag.
Om du fyllt 18 år och är intresserad av att bli volontär kan du kontakta polisen. Efter urval, lämplighetsbedömning och rekryteringsprocess får du en kortare grundutbildning hos polisen. Som volontär ska du ställa dig bakom en demokratisk värdegrund. Du får också skriva under en överenskommelse där det bland annat framgår att du omfattas av sekretess och tystnadsplikt.
Alla behöver hjälp med läxorna, men en del har ingen att fråga. Röda Korset bedriver läxhjälp för elever på Alléskolan (mellanstadiet). Vi träffas på skolan varje torsdag klockan 13.00-14.30.
Vill du hjälpa till? Anmäl dig till Röda Korset på telefon 0418 - 592 25 eller via epost: landskrona@redcross.se.
Brottsofferjouren (BOJ) är en ideell organisation som jobbar för att stödja brottsoffer. Här kan de som utsatts för ett brott få stöd och hjälp med praktiska frågor. Brottsofferjouren finns även på plats vid rättegångar för att ge vittnen och målsägare stöd och hjälp.
Vill du bli brottsofferstödjare eller vittnesstödjare? Ta kontakt med brottsofferjouren Landskrona/Svalöv på telefon 0418 43 61 71 eller via epost: info@landskrona.boj.se.
0418 - 47 08 41
annika.persson@landskrona.se
Ola Spjuth
0418 - 47 34 98
0709 - 47 34 98
ola.spjuth@landskrona.se
Senast uppdaterad av Catarina Persson
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.