Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
För att få hjälp och stöd gör du en ansökan hos handläggare på myndighetsenheten. Handläggaren utreder och gör en individuell bedömning om dina behov. Därefter får du ett beslut som skickas hem till dig. Beroende på vilken hjälp du ansöker om kan handläggaren behöva träffa dig eller begära in intyg för att kunna göra en bedömning.
Vi arbetar för att handlägga inkomna ärenden så snabbt som möjligt. Med anledning av situationen med spridningen av coronaviruset (Covid-19) så kan handläggningstiden i nuläget bli längre än vanligt.
Du ansöker om hjälp genom att kontakta en handläggare på myndighetsenheten via telefon eller e-post. Du kan också skriva ut, fylla i och skicka in en ansökningsblankett till myndighetsenheten.
Du är alltid välkommen att kontakta en handläggare på myndighetsenheten om du har frågor eller önskar mer information om vilken hjälp som finns att få. Handläggaren kan även hjälpa dig med din ansökan.
Ansökningsblanketter hittar du på vår gemensamma sida för blanketter >>
När du har ansökt om hjälp utreder handläggaren dina behov. Oftast behöver handläggaren träffa dig och ibland behöver du skicka in kompletterande information som till exempel intyg eller utlåtande från en läkare, psykolog eller annan myndighet. Handläggaren informerar dig om du behöver komplettera din ansökan.
Handläggaren gör en individuell bedömning av dina behov och prövar vilken hjälp du har rätt till enligt gällande lagstiftning. De lagar som styr vilket stöd du får är socialtjänstlagen (SoL) eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
Handläggaren fattar ett beslut om vilken hjälp du har rätt till. Handläggaren informerar dig om du blir beviljad det du ansökt om.
Om du inte har rätt till det du har ansökt om får du ett skriftligt beslut om avslag på din ansökan. Du kan också få avslag på en del av ansökan. Det innebär att du inte beviljas stöd i den omfattning som du ansökt om. Skäl för avslag kan bland annat vara att behovet kan tillgodoses på annat sätt eller att det som du har ansökt om är utöver vad du har rätt till enligt lag.
Ditt ärende handläggs så snabbt som möjligt och handläggningstiden beror på vad du har ansökt om.
Med anledning av situationen med spridningen av coronaviruset (Covid-19) så kan handläggningstiden för inkomna ärenden i nuläget bli längre än vanligt.
När beslutet är klart skickas en beställning av dina beviljade insatser till en så kallad utförare. Beroende på vilken hjälp du har blivit beviljad kan utföraren vara en kommunal eller privat verksamhet som arbetar på uppdrag av Landskrona Stad.
Om ditt behov förändras kan handläggaren ompröva beslutet. Det kan innebära att de beviljade insatserna ökar eller minskar i omfattning. Även om behovet inte har förändrats följer handläggaren upp beslutet regelbundet för att säkerställa att dina behov blir tillgodosedda.
Om du inte är nöjd med beslutet eller tycker att beslutet är felaktigt kan du överklaga. Du kan överklaga beslutet inom tre veckor från att du tagit del av beslutet. Du får information om hur du överklagar tillsammans med beslutet och om du behöver hjälp så kan din handläggare hjälpa dig med att överklaga.
I samband med utskrivning från ett sjukhus kan du behöva ansöka om att få stöd och hjälp på olika sätt i vardagen, med sådant som inte är sjukvårdsinsatser, hjälpmedel eller sjukgymnastik.
Det kan handla om hjälp från hemtjänst, trygghetslarm eller i undantagsfall korttidsboende.
Om du återvänder till hemmet för att där ansöka om insatser som inte behöver påbörjas brådskande, blir du istället kontaktad av din biståndshandläggare. Eftersom insatserna inte behöver påbörjas brådskande bokas ett möte, snarast och i mån av tid.
Av hemtjänsten kan du få hjälp med till exempel:
Hemtjänsten utformar sin hjälp och sina besök hos dig efter dina personliga behov. Du har möjlighet att få hjälp vid flera besök under hela dygnet.
Trygghetslarmet kan göra att du känner dig säkrare i ditt hem och är ett hjälpmedel som du har runt din handled eller runt din hals. Genom trygghetslarmet kan du få hjälp av personal dygnet runt.
I undantagsfall finns även möjlighet till en korttidsvistelse på ett korttidsboende i kommunen. Korttidsvistelse kan bli aktuellt när omvårdnadsbehovet är så stort att det inte räcker med hemtjänstens insatser.
Handläggaren gör en bedömning om denna insats krävs.
Du ansöker genom att kontakta en handläggare på myndighetsenheten via telefon eller e-post (se under Kontaktuppgifter).
Vårdpersonalen på sjukhusavdelningen kan hjälpa dig att framföra din ansökan. Du behöver inte ansöka om någon specifik insats om du inte själv känner dig säker på vad som är rätt för dig.
Du kan tillsammans med handläggaren prata om dina behov och komma fram till en insats för dig.
Handläggaren fattar beslut om den insats du blir beviljad utifrån ditt omvårdnadsbehov.
För att handläggaren ska kunna besluta om hjälpinsatser till dig måste du samtycka till att ta emot hjälpen. Det räcker inte att någon annan ansöker åt dig.
Du kan kontakta en biståndshandläggare för att framföra dina egna behov av stöd och hjälp. Men du kan även kontakta handläggaren om du känner någon som du anser har behov av stöd eller för en närståendes skull.
Du kan boka ett möte med en handläggare för att få mer information, diskutera om insatser från kommunen kan vara aktuellt och i så fall vilka. Det är viktigt att personen som är i fråga för insatserna samtycker till att mötet sker.
Du som redan vet vilken/vilka hjälpinsatser du vill ansöka om kan givetvis också göra det.
0418-47 09 88
Telefontid:
Tisdag 13.00-14.00
Onsdag 13.00-15.00
Torsdag 09.00-11.00
myndighetsenheten.oms@landskrona.se
Tf. Mathilda Olsson
0418-47 04 20
mathilda.a.olsson@landskrona.se
Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Senast uppdaterad av My Erdfelt
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.