Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Du som har en funktionsnedsättning kan söka bidrag för att anpassa din bostad. Bostadsanpassningsbidraget är en hjälp så att du ska kunna bo kvar i din bostad och leva så självständigt som möjligt.
Bidraget kan sökas för att anpassa din hyrda eller ägda bostad efter dina behov för att lättare klara av ditt dagliga liv. Det kan till exempel vara anpassningar för att kunna laga mat, sköta hygien eller ta dig in och ut ur bostaden.
Bidrag för bostadsanpassning söker du hos Landskrona stad. Du fyller i en ansökan och skickar den tillsammans med ett intyg, från arbetsterapeut eller annan sakkunnig, till enheten för bostadsanpassning. Handläggaren utreder ditt behov och fattar beslut om bostadsanpassningsbidrag utifrån gällande lagstiftning, Lagen om bostadsanpassningsbidrag (2018:222).
Att genomföra en bostadsanpassningsåtgärd innebär ofta ett ingrepp i eller i anslutning till din bostad. Därför ska du som bor i bostads- eller hyresrätt kontakta fastighetsägaren för att få medgivande till att anpassningar utförs.
Bidraget kan du använda för anpassning av fasta funktioner i och i anslutning till bostaden.
Exempel på åtgärder:
Åtgärderna ska vara nödvändiga med hänsyn till de behov som din funktionsnedsättning medför. Bidraget ska täcka en skälig kostnad för åtgärderna.
Om din ansökan inte beviljas får du ett skriftligt beslut med motivering till avslaget. Där står varför du fått avslag och hur du kan överklaga beslutet.
Du äger din bostadsanpassning. Det innebär att du själv betalar för reparationer och underhåll. Undantag görs dock för utrustning av tekniskt slag och inredning, vilket innebär att du kan ansöka om bidrag för exempelvis reparation, besiktning och underhåll av trapphiss och dörrautomatik. Om du behöver reklamera något i din anpassning i bostaden vänder du dig till firman som utfört arbetet.
Om du byter bostad är möjligheten att få bostadsanpassningsbidrag begränsad. När du byter bostad bör du välja en bostad som är lämplig med hänsyn till din funktionsnedsättning och som inte kräver anpassning i någon större omfattning. Ta gärna kontakt med enhet bostadsanpassning för att få veta mer om vad som gäller vid byte av bostad.
Ägare till bostadshus kan ansöka om återställningsbidrag för att ta bort åtgärder som bekostats med bostadsanpassningsbidrag. Bostadsrättsinnehavare som fått anpassning inne i lägenheten samt småhusägare får själva bekosta demontering och återställning.
Senast uppdaterad av Louise Jönsson
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.