Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Du som inte kan gå till vårdcentralen men som behöver vård kan få hemsjukvård. Då kommer kommunens vårdpersonal hem till dig och ger dig vård där.
Förutom hemsjukvård ansvarar kommunen också för rehabilitering, det vill säga vård och träning efter en skada. Kommunen ansvarar även för att du ska få prova ut hjälpmedel.
Du kan få hjälp av distriktsköterskor, sjuksköterskor, undersköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter.
Kommunal hälso- och sjukvård kan till exempel omfatta:
Beroende på din inkomst betalar du en månadsavgift.
Sjukhusvård, läkarvård, ordinarie tandvård, primärvård, avancerad sjukvård i hemmet och specialistvård ligger utanför kommunens ansvarsområde. Detta ansvarar Region Skåne för.
Du kan få kommunal sjukvård i hemmet om du till följd av skada eller sjukdom behöver sjukvård och inte själv, eller med ledsagning, kan ta dig till vårdcentralen eller till sjukhus. Hemsjukvården gör det möjligt för dig att vårdas hemma och finns att tillgå dygnet runt, alla dagar. Av hemsjukvården kan du få hjälp med:
I den kommunala hemsjukvården arbetar distriktssköterskor, sjuksköterskor och undersköterskor. Hemsjukvården arbetar också med vårdplaneringar, demensvård, psykisk ohälsa och vård i livets slutskede.
Om du har behov av hemsjukvård ringer du Landskrona stads växel och anger din adress för att bli kopplad till rätt person. Därefter kommer en distriktssköterska eller sjuksköterska att göra en bedömning av ditt behov och du får ett besked inom kort.
Din vårdcentral eller ditt sjukhus kan också meddela behov av hemsjukvård till kommunen.
Rehabilitering erbjuds dig som på grund av skada eller sjukdom behöver träning för att återfå möjlig fysisk, psykisk och social förmåga. Genom träning och stöd skapar vi tillsammans med dig villkor för att du ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt.
Är du äldre än 20 år och har ett omvårdnadsbehov eller en funktionsnedsättning och inte kan förflytta dig till vårdcentralens arbets- eller fysioterapeut kan du vända dig till oss.
I rehabiliteringen ingår till exempel:
Om du är i behov av rehabilitering för att bli så självständig som möjligt i din vardag kan Hemrehabteamet hjälpa dig. Teamet består av arbetsterapeuter, fysioterapeuter och rehabassistenter. En viktig del i vårt arbete är att du får ökad trygghet och självständighet. Med utgångspunkt från dina behov, mål och förmågor arbetar vi med aktiviteter i din vardag.
Träningen kan till exempel omfatta:
Ibland kan det vara så att enbart träning inte kan hjälpa dig att återfå din fysiska förmåga. Då kan det vara aktuellt med hjälpmedel som underlättar din vardag. Rehabgruppens fysioterapeuter och arbetsterapeuter hjälper dig med vissa tekniska hjälpmedel och bostadsanpassning.
Det är omsorgsförvaltningen i Landskrona stad som ansvarar för hjälpmedel som underlättar i din vardag vid personlig vård, hushållsgöromål, förflyttningar, överflyttningar med mera.
Region Skåne handlägger elektriska rullstolar, syn-, hörsel- och vissa kommunikationshjälpmedel, ortopedtekniska-, kosmetiska- och medicinska behandlingshjälpmedel.
Rehabgruppen utreder dina behov av hjälpmedel och hjälper dig att prova ut och anpassa dem till dina förutsättningar. Rehabgruppen når du via Landskrona stads kontaktcenter 0418-47 00 00.
Rehabgruppen har inget eget lager av hjälpmedel. Det finns dock ett fåtal hjälpmedel i lager för icke planerade hemgångar från sjukhus eller icke planerade operationer.
Vet du att du ska genomgå en operation och har behov av hjälpmedel efter denna, vill vi att du hör av dig senast tio dagar innan planerad operation. Vi kommer då att se till att de hjälpmedel som du behöver låna finns hemma när du behöver dem.
När hjälpmedel ska återlämnas vänder du dig till Rehabgruppen. Om dina hjälpmedel går sönder eller om du får problem med ditt hjälpmedel kontaktar du Rehabgruppen.
Om du har ett tillfälligt behov av hjälpmedel under till exempel en helg eller resa kan du kontakta företag som hyr ut hjälpmedel.
Hjälpmedel som kostar under 260 kronor köper du själv, till exempel:
Vänd dig till Daglig verksamhet, Parkgatan 12, öppet vardagar.
Om du tillfälligt vistas i Landskrona och inte kan ta med dina hjälpmedel ber vi dig kontakta företag som hyr ut hjälpmedel.
Finns det frågor är du välkommen att kontakta arbetsterapeut eller fysioterapeut som du når via Landskrona stads kontaktcenter 0418-47 00 00.
När du inte längre behöver det hjälpmedel som du lånat av oss lämnar du tillbaka det.
Vi tar emot hjälpmedel tisdagar mellan 15.00 och 16.30 eller på överenskommen tid. Adressen är Kungsgatan 15A.
Om inte hjälpmedel återlämnas kommer vi att fakturera dig restvärdet.
Om hjälpmedlet inte är rengjort vid återlämning faktureras du en avgift 300 kr.
Landskrona stad strävar efter en hållbar utveckling och ett kretsloppssamhälle, vilket innebär att vi återanvänder alla hjälpmedel som har samma funktion som ett nytt hjälpmedel.
Senast uppdaterad av Monika Torkar
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.