Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Om du vill fortsätta bo hemma men ibland behöver hjälp kan trygghetslarm vara en bra lösning för dig.
Tryck på det olika flikarna för att få svar på de vanligaste frågorna om tryggghetslarm.
Trygghetslarmet består av en larmklocka och en basenhet som placeras i bostaden. Du måste ansöka för att få ett trygghetslarm installerat.
Servicegruppen för trygghetslarmet kommer hem till dig och installerar ditt larm. Ett digitalt lås på dörr installeras också kostnadsfritt. Läs mer om det digitala låset på fliken digitala lås. Du måste också lämna ut en fysisk nyckel som säkerhet om det digitala låset inte skulle fungera. Nyckeln förvaras i ett säkerhetsskåp och endast behörig personal kan hämta ut nyckeln.
Använd inte dörrens extra lås eller säkerhetskedja/säkerhetsbygel när du är hemma. Om vi behöver kontakta låssmed för att komma in till dig när du larmat, får du själv stå för kostnaden.
Kontakta Servicegruppen om du byter portkod eller lås, flyttar till ny adress, eller om din anhörig som du lämnat kontaktuppgifter för byter telefonnummer.
Du får en larmklocka som du kan ha runt handleden eller i en rem runt halsen. Klockan är vattentät och behöver inte tas av när du badar eller duschar. Larmet är kopplat till en larmtjänst som svarar när du trycker på larmet. Du pratar direkt med en personal på larmcentralen som hjälper dig vidare. Tänk på att larmet endast fungerar inne i din bostad.
Om du råkar ut för en oförutsedd händelse som du inte själv kan lösa, så trycker du på larmet. Du kanske faller eller börjar må dåligt på något sätt. Du kan inte använda trygghetslarmet för sådant som går att planera. Om du behöver återkommande hjälp kan du ansöka om hemvård. Då kontaktar du Myndighetsenheten och ansöker om hemvård.
Tänk på att trygghetslarmet inte ersätter 112,blir du allvarligt sjuk eller hamnar i en livshotande situation ska du alltid ringa 112.
Du ska också provlarma en gång i månaden och då säger du bara provlarm till larmoperatören. Detta är viktigt för att vi ska veta att larmet fungerar som det ska.
Det ska inte ta längre tid än 30 minuter. Det finns undantag, skulle du larma men inte ha möjlighet att ta kontakt med larmoperatören provar larmoperatören att ringa dig på din vanliga telefon. Får de inget svar skickas personal ut till dig omgående och dessa besök är prioriterade.
Det händer ingenting, det finns ett batteri i basenheten som då aktiveras för att larmet alltid ska fungera.
Du tar kontakt direkt med servicegruppen för trygghetslarmet. Då får du en ersättnings-larmklocka till du hittar din egen. Du har två veckor på dig att hitta din förlorade larmklocka. Skulle du inte hitta den får du betala ersättning för en ny larmklocka.
Du tar kontakt med myndighetsenheten och avbeställer ditt larm. Från den dagen du avbeställer avslutas ditt larm och du betalar inte längre kostnaden för larmet. Ibland kan det ta upp till 2 veckor innan servicegruppen för trygghetslarmet kommer och nedmonterar larmet, men du betalar inte under den tiden. Du kan inte larma när du väl har sagt upp trygghetslarmet.
Du kontaktar servicegruppen för trygghetslarmet som kommer hem till dig och ser över ditt larm.
Dörrlarm -Hjälpmedel till personal och ett tillbehör till trygghetslarmet. En dosa installeras på ytterdörren som larmar om dörren öppnas. Signalen går till personal som kommer till bostaden. Ansökan görs via myndighetsenheten.
Medicinskåp - Om man har blivit beviljad instatser enligt HSL kan du få ett digitalt medicinskåp som skyddar dina mediciner så obehöriga inte kan komma åt dem. Man ansöker om medicinskåp via sjuksköterskorna.
Myndighetsenheten
0418-47 09 88
För telefontider se ansökan om stöd.
Trygghetslarmets Servicegrupp
0418-47 04 98
Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Senast uppdaterad av Malin Mölstad
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.