Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Vi finns till för de föräldrar och barn i Landskrona som har behov av våra insatser.
Efter att en utredning av behovet av stöd är genomförd och vi tillsammans har kommit fram till att behovet bäst kan tillgodoses genom Individ- och Familjeförvaltningens Öppenvård, fattas beslut om insats av sektionen för Utredning Barn och Unga (Socialtjänstens myndighetsavdelning). Insatsen erbjuds därefter av stadens Öppenvård Barn och Unga.
Om man som Landskronamedborgare önskar insatser av mer rådgivande karaktär i frågor som handlar om t ex barnuppfostran, ungdomsproblem och andra frågor som inte bedöms kräva en utredning och en längre insats så hänvisar vi till Team Tidiga Insatser, TTI.
Öppenvård Barn och Unga är en del av Landskrona stads socialtjänst som särskilt vänder sig barn och deras föräldrar. Inom vår öppenvård kan man få hjälp för att fungera bättre som familj och tillsammans med oss hitta nya vägar att möta de svårigheter som så många av oss stöter på i föräldraskapet.
Föräldrar med barn i åldrarna 0-20 år erbjuds råd, stöd och vägledning för att hitta en bättre fungerande kommunikation och ett fungerande samspel i familjen. Föräldrar kan hos oss få hjälp att stärka sitt föräldraskap för att därigenom bättre kunna stödja och vägleda sitt/sina barn till en gynnsammare utveckling och ett bättre fysiskt och psykiskt mående.
Vi som arbetar med detta har lång erfarenhet av att arbeta tillsammans med familjer utifrån en gemensam målsättning. Vi kan också finnas med i samarbetet med skola och ibland även med BUP och HAB.
Öppenvård barn erbjuder dessutom föräldrar och/eller barn:
Här gör familjen och behandlaren om en plan för genomförandet tillsammans och utvärderar efterhand hur man tycker att det fungerar
I dessa samtal får den som utövat våld inom familjen möjlighet att göra en förändring och hitta alternativa konstruktiva beteenden.
Vi jobbar gärna hemma hos omvårdnadspersonen/föräldern/föräldrarna och tittar specifikt på den viktiga anknytningen och hur vi kan arbeta för att utveckla den.
Föräldrastödskurser förmedlas via TTI
Barngruppen riktar sig till barn med föräldrar som av olika anledningar och under perioder inte klarar av att vara tillräckligt känslomässigt närvarande för sitt/sina barn. Det kan handla om psykisk ohälsa eller att någon i familjen har en beroendeproblematik som gör att familjen befinner sig i kris. Detta påverkar ett barn strakt negativt och det är därför viktigt att barnet få hjälp att hantera och bearbeta sina upplevelser och känslor tillsammans med andra under trygga former.
Barngrupp hos oss kommer att starta under HT22
Syftet med gruppverksamheten är att ge barnet möjlighet att:
- träffa andra barn som lever under liknande livsvillkor
- dela sina upplevelser med varandra
- förstå vad beroendesjukdom/ psykisk ohälsa är
- bli sedda och öva på att sätta sig själv i centrum
- bryta sin isolering och ensamhet
- sätta ord på sina känslor att lära sig att säga nej
- undersöka sin släkt och sitt nätverk
- leka och fantisera
- slippa ansvaret för den vuxne med problem
Verksamheten är helt kostnadsfri.
Ungdomstiden kan vara särskilt utmanande för både den unge och föräldrarna. Vi finns här även för dessa familjer som. Vi kan finnas med som stöd för familjen i att hitta mer välfungerande kommunikation och ett bättre samspel. Vi som arbetar med detta har lång erfarenhet av att möta ungdomar och deras föräldrar.
Även med denna målgrupp arbetar vår Öppenvård på uppdrag av Socialtjänstens Myndigetsaavdelning. Det betyder att familjen genomgått en utredning som resulterat i en beviljad och kostnadsfri insats hos vår Öppenvård.
Ungdomsvård
Öppenvård Barn och Unga ansvarar också för verkställigheten för ungdomar som är dömda till ungdomstjänst alternativ ungdomsvård. Detta i samarbete med socialtjänstens myndighetsavdelning och Frivården.
Intensiv familjebehandling/ Mobila teamet
Ibland behöver våra insatser vara mera intensiva, i betydelsen att vi träffar familjen betydligt oftare och då oftast i hemmiljön, för att på plats arbeta med de utmaningar som familjen för tillfället har. Då är det IHF-teamet (Intensiv hemmabaserad familjebehandling) som erbjuder insatser. Mobila teamet kan erbjuda stöd genom hembesök för tillsyn och råd och stöd, på andra tider, t ex tidig morgon och ibland på kvällen.
Monica Jönsson
Telefon: 0418 - 47 02 14
E-post: monica.z.jonsson@landskrona.se
Per Holmblad
Telefon: 0418 - 47 34 12
E-post: per.holmblad@landskrona.se
Senast uppdaterad av Maria Kvist
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.