Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Här har vi samlat vanliga frågor och svar om hur det går till att bli och sedan vara familjehem.
Saknar du svar på en fråga är du varmt välkommen att kontakta oss! Mejla oss på mittnyahem@landskrona.se eller ring 0418-47 00 00.
Att vara familjehem innebär att du tar emot någon annans barn i ditt hem, för en kortare eller längre period. Även om det blir en kortare period över något år och barnet kan återvända hem blir du förhoppningsvis en viktig vuxen som kan fortsätta följa barnet.
Barnet skall vara en familjemedlem som får samma omtanke, kärlek och omvårdnad som dina egna barn. Du får en ersättning men det är ingen anställning. Du tar ansvar för barnets vardag och efter några år kan du eventuellt bli vårdnadshavare för barnet om barnet inte kan flytta hem till sina föräldrar.
Du behöver vara tålmodig och flexibel eftersom uppdraget innebär många kontakter med socialtjänst, eventuella andra myndigheter och barnets biologiska nätverk. Hela tiden finns handläggare från socialtjänsten med och ger vägledning och stöd. Du får förmånen att vara med och göra skillnad för ett barn och på så sätt bli en positiv vuxenförebild, oavsett hur länge barnet bor i hos dig. Vi matchar barnets behov utifrån din familjs förmåga för att på bästa sätt ge förutsättningar för att det skall fungera.
Det viktigaste är att du kan erbjuda barnet trygghet och god omsorg utifrån barnets behov.
Vi välkomna alla typer av familjer och bakgrunder, men alla är inte lämpade att vara ett familjehem. Det är viktigt att du som familjehem har ork och engagemang för att ta emot ett barn eller ungdom. Ett grundkriterium är att alla barn i familjen skall ha ett eget rum. Som familjehem är det viktigt att du är flexibel och bra på att samarbeta. Man kan se det som ett tredelat föräldraskap mellan familjehem, socialtjänst och biologiska föräldrar.
Om du är intresserad av att bli familjehem eller vill veta mer om vad det innebär så är du varm välkommen att kontakta oss.
Det som krävs för att bli familjehem är att du ska ha tid och känslomässigt utrymme för att ta emot ett barn. Vi kommer att göra en familjehemsutredning gällande familj, bostad och livssituation.
Om man ska ta emot ett placerat barn behöver det finnas ett eget rum till barnet.
Förutom detta inhämtar vi uppgifter från:
- Hemkommunens socialregister
- Försäkringskassan
- Kronofogdemyndigheten
- Polisens misstanke- och belastningsregister.
Som familjehem behöver du kunna samarbeta med bland annat barnets biologiska nätverk och socialtjänsten. Du behöver också ha kontakt med barnets skola och med hälso-och sjukvård om det behövs.
En familjehemsutredning involverar flera steg:
Under besöken får du information om vad uppdraget kan innebära samtidigt som vi ställer frågor kring dig och din familj, pratar om din förmåga till samarbete och mycket annat. Det ger dig en möjlighet att sätta dig in i vad uppdraget kan innebära och för oss att bli säkra på att vi valt rätt familjehem till just detta barn. Att ha plats, tid, tålamod och engagemang är egenskaper som vi tittar extra noga på.
När man som familjehem tar emot ett barn i sitt hem, så får familjehemmet ersättning i form av arvode och omkostnadsersättning.
Arvodet är en skattepliktig ersättning som utbetalas till familjehemmet för den insats som familjehemmet gör. Att vara familjehem är ingen anställning utan ett uppdrag.
Omkostnadsersättningen är skattefri och avser de löpande utgifter som finns för det placerade barnet exempelvis livsmedel, kläder, skor, personlig hygien, fickpengar, lek och fritid, förbrukningsvaror, möbler och normalt slitage.
Individuell bedömning görs utifrån vilken arbetsinsats uppdraget kräver samt vilka kostnader som kan komma med uppdraget. Landskrona stad följer SKRs riktlinjer gällande ersättning.
Som familjehem får man löpande information om rollen som familjehem under tiden man utreds. Olika tänkbara situationer diskuteras och innan placering får man även information om det placerade barnet och dess bakgrund.
Du får en grundutbildning, ”Ett hem att växa i”, som tagits fram av Socialstyrelsen. Barnet kommer att ha en egen kontakt i form av en barnsekreterare som följer barnet och har kontakt med dess föräldrar. Som familjehem får du en familjehemssekreterare som blir din kontakt, som ger stöd, råd och handledning och finns tillgänglig för dig och din familj.
Så kul att du är intresserad!
Antingen lämnar du en intresseanmälan eller så kontaktar du någon av de familjehemssekreterare som finns angivna på samma sida.
Senast uppdaterad av Nina Persson Kerr
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.