Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Familjerätten erbjuder rådgivning i familjerättsliga frågor och ansvarar för
Du är även välkommen att kontakta:
Sara Svegin Öhman, biträdande sektionschef på telefon: 0418-47 01 47 Mejla Sara
Marie Dereberg, familjerättssocionom på telefon: 0418-47 36 95 Mejla Marie
Helena Waldahl, familjerättssocionom på telefon: 0418-47 36 96 Mejla Helena
Jessica Bergström Tiitus, familjerättssocionom på telefon: 0418-47 02 56 Mejla Jessica
All kontakt med familjerätten är kostnadsfri och de anställda arbetar under sekretess. Du kan vara anonym i kontakt med oss.
Fastställande av faderskap/föräldraskap
När ett barn föds av en ogift förälder ska det fastställas vem som är den andra föräldern. Genom detta säkras bland annat barnets rätt till sin försörjning och arv.
Om du är gift eller ingått registrerat partnerskap sker registreringen av barnets föräldrar automatiskt hos Skatteverket, med vissa undantag.
Här kan du läsa mer om föräldraskapstresumtion.
Från 1 januari 2022 kan ni som nyblivna föräldrar själva registrera vem som är barnets andra föräldern på Skatteverkets webbsida mellan dag 1–14 efter födelsen.
Länk till Skatteverkets e-tjänst Digital föräldraskapsbekräftelse.
För att kunna använda tjänsten krävs att båda föräldrarna är 18 år och att ni är folkbokförda i Sverige. Ni behöver inte vara ett par, däremot ska ni vara eniga om att barnet är ert gemensamma. För att kunna signera bekräftelsen av föräldraskapet krävs e-legitimation. Det är även möjligt att anmäla gemensam vårdnad i denna e-tjänst. Om ingen anmälan görs kommer den som fött barnet automatiskt ha fortsatt ensam vårdnad.
Om någon av er har skyddade personuppgifter eller om ni inte uppfyller ovanstående krav ansvarar socialnämnden i barnets kommun att föräldraskapet blir fastställt. Du kontaktar då familjerätten via e-post, telefon eller via e-tjänsten.
Vad händer efter 14 dagar?
Den 15:e dagen efter barnets födelse övergår ansvaret att fastställa vem som är den andra förälder till socialnämnden i barnets hemkommun. Du som har fött barnet ska då kontakta familjerätten antingen via telefon, e-post eller e-tjänsten. Om du inte hör av dig kommer familjerätten kalla dig.
Undantagsvis kan ni som föräldrar välja att bekräfta föräldraskapet före barnets födseln, från 32:a graviditetsveckan. Ni kontaktar då familjerätten och bokar tid för besök.
Du som vårdnadshavare ansöker om förnamn och efternamn för ditt nyfödda barn. Det ska du göra inom tre månader från att barnet föddes. Så snart Skatteverket har registrerat vem som är den andra föräldern kan barnets efternamn ändras. Läs mer på Skatteverkets webbsida.
Om ni betecknar er som sammanboende och mamman är folkbokförd i Landskrona stad ring 0418 - 47 47 46.
Om du inte är sammanboende med den andra föräldern, om ni är samkönade som ingått äktenskap/partnerskap eller om du är ensamstående är du välkommen att ringa 0418 - 47 02 01.
Om mamman/barnet saknar personnummer kontakta 0418-47 02 01 för information. Detta oavsett om ni är sammanboende eller inte.
I Landskrona stad kan du även komma i kontakt med oss via vår e-tjänst för att anmäla att du önskar tid för fastställande av faderskap/föräldraskap.
Är ni gifta och vill skiljas vänder ni er till tingsrätten. Ni kan ansöka om skilsmässa antingen gemensamt eller enskilt. Om ni har minderåriga barn tillsammans krävs sex månaders betänketid innan skilsmässan blir definitiv. Läs mer och hitta blanketter: Länk
Genom samarbetssamtal kan ni som separerade föräldrar få hjälp att hitta former för att samarbeta, finna lösningar och göra överenskommelser i frågor kring era barn. Målet med samtalen är att skona barnet från er konflikt. I samarbetssamtal kan ni föräldrar också få hjälp med att träffa avtal om vårdnad boende och/eller umgänge. Samarbetssamtal är frivilliga, kostnadsfria och sker under sekretess.
Önskar du komma i kontakt med oss är du välkommen att kontakta familjerätten på telefonnummer 0418-47 02 01 eller via mail, familjeratten@landskrona.se. Det går även att boka tid för rådgivning via vår e-tjänst Länk.
Som separerade föräldrar kan ni få hjälp med att upprätta avtal om vårdnad, umgänge och boende kring ert barn. Familjerätten godkänner föräldrarnas överenskommelse efter en mindre utredning, om det är till barnets bästa.
Avtalet är juridiskt bindande på samma sätt som ett domstolsbeslut.
Barn har rätt till båda sina föräldrar, även om ni inte lever tillsammans. Därför är viktigt att föräldrar som inte lever tillsammans hittar lösningar som blir bra för barnen.
Att ha vårdnaden om ett barn är att ha ansvar för att barnet får den omvårdnad, trygghet, försörjning, utbildning och uppfostran det har rätt till. Det vanligaste i Sverige är att föräldrar har fortsatt gemensam vårdnad efter en separation. Gemensam vårdnad innebär att båda föräldrarna gemensamt har ansvar för att barnet får vad det behöver och har rätt till. Gemensam vårdnad betyder inte att barnet måste bo lika mycket hos båda sina föräldrar, däremot är båda föräldrarna vårdnadshavare.
Ensam vårdnad innebär att en av föräldrarna har vårdnaden om barnet och därmed tar de juridiska besluten kring det. Om föräldrar inte är överens om vem som ska ha vårdnaden tar tingsrätten över ansvaret för beslutet. Tingsrätten kan begära en utredning från familjerätt.
Barnet kan bo antingen hos en förälder eller växelvis hos er båda enligt ett rullande schema. För små barn är det vanligt att bo några dagar i taget, medan äldre barn kan bo varannan vecka. Barnet kan bara vara folkbokfört hos en av er även om det bor växelvis. Om barnet i huvudsak bor hos en av er, ska den föräldern se till att barnets behov av umgänge med den andra föräldern tillgodoses.
Ett barn har rätt att umgås med den förälder som det inte bor tillsammans med. Det finns ingen regel för hur umgänget mellan barnet och föräldern som den inte bor tillsammans med ska se ut. Utformningen ska ske efter varje barns specifika behov. Umgänge kan ske varannan helg, men även under vardagar och dagtid.
De flesta föräldrar kommer själva, tillsammans med sina barn, överens om hur ett umgänge ska se ut. Många tror att barn får bestämma över sin situation vid tolv års ålder. Fram till barnet är 18 år är det vårdnadshavaren som tar beslut kring barnet. Om ni föräldrar är oeniga hur umgänget för ert barn ska se ut är ni välkomna att höra av er till oss på familjerätten. Vi erbjuder både rådgivning och samarbetssamtal.
Ibland behöver någon annan vara med när ett barn träffar sin förälder eller när ett barn ska hämtas eller lämnas till sin förälder, en så kallat umgängesstödperson. Det är tingsrätten som beslutar om umgängesstödsperson ska tillsättas eller inte.
Om det är omöjligt för er föräldrar att själva hitta en lösning för ert barns framtid är det tingsrätten som beslutar hur det ska se ut. I dessa fall gör familjerätten på uppdrag av tingsrätten en utredning om vårdnad, boende och/eller umgänge. Tingsrätten kan dessförinnan besluta att föräldrar ska genomföra samarbetssamtal hos familjerätten.
Den 1 mars 2022 införs krav på att föräldrar ska ha deltagit och mottagit information innan de inleder en tvist i domstol om vårdnad, boende och/eller umgänge. I Landskrona stad ansvarar familjerätten för samtalen, som är kostnadsfria.
Under informationssamtalet får ni som föräldrar information bland annat om hur en utredning om vårdnad, boende och umgänge går till och hur barnet kan påverkas av föräldrars konflikt. Ni får också information om vilket stöd som kan erbjudas. Efter samtalet får du ett intyg att du deltagit, ett intyg som ska bifogas till stämningsansökan.
Syftet med informationssamtalet är att ni ska hitta den lösning som är bäst för barnet i frågor om vårdnad, boende och umgänge. På så sätt stärks barnets perspektiv i processen.
Här kan du läsa mer om informationssamtalet.
Ni som föräldrar deltar gemensamt i samtalet. Om det finns särskilda skäl varför ni inte kan ha ett informationssamtal gemensamt, ange detta när du bokar tid. Särskilda skäl kan till exempel vara att det har förekommit våld av något slag.
Kontakt
För att boka informationssamtal kontakta familjerätten på tel. 0418 - 47 02 01, e-post radgivningen@landskrona.se eller kan du boka tid via vår e-tjänst.
Skilda världar är en gruppverksamhet för barn och ungdomar i åldern 7-13 år som har skilda/separerade föräldrar. I gruppen arbetar två socionomer med 4-6 barn och vi har tio träffar. Vårt grundmaterial är utgivet av BRIS och indelat i olika teman, så som familjen, känslor, förändringar, självkänsla och barns rättigheter. Vi har diskussioner, gör övningar, ritar, läser, samt har lek och rörelse under våra träffar.
Syftet med gruppen är att barnen ska få möjlighet att:
För mer information kontakta Helena Waldahl, 0418-47 36 95 (länk mail) eller Jessica Bergström Tiitus telefon: 0418-47 02 56 (länk mail). Det går även att anmäla intresse via vår E-tjänst.
Adoption innebär att du tar emot ett barn som ditt eget. Barnet får samma rättigheter som om det varit ditt biologiska barn. För att få adoptera måste du ha fyllt 18 år. Du kan ansöka som gift, registrerad partner, sammanboende eller som ensamstående.
En internationell adoption är en lång resa för både barn och de som önskar bli föräldrar genom adoption. Adoptionen skapar livslånga familjeband och förändrar barnets hela livssituation. I varje steg av adoptionsprocessen är det barnets bästa som ska sättas främst.
Ofta börjar processen med ett informationssamtal hos oss på familjerätten och att du ansöker om att delta i en medgivandeutredning. Du behöver även ta kontakt med en adoptionsorganisation och ställa dig i kö. Att delta i en obligatorisk föräldrautbildning för blivande adoptionsföräldrar är lagstadgat och detta behöver du göra innan medgivandeutredningen påbörjas. Landskrona stad hänvisar till föräldrautbildning hos:
När du genomgått utbildningen inleds medgivandeutredningen på familjerätten. Den ligger till grund för socialnämndens beslut och när utredningen är klar används den som presentation av dig eller er då ansökan om att adoptera skickas till utlandet. I medgivandeutredningen görs bedömning om de sökande har tillräckliga kunskaper och insikter om adopterade barn och om deras behov samt hur förutsättningarna ser ut för att bli adoptivföräldrar. Familjerätten föreslår till socialutskottet, som slutligen tar beslut om att lämna eller inte lämna ett medgivande för att ta emot ett barn för adoption. Du kan ansöka om medgivande via vår e-tjänst.
Du kan läsa mer om att adoptera ett barn internationellt på Myndigheten för famlijerätt och föräldraskapsstöd.
De flesta nationella adoptioner handlar om närståendeadoption, exempelvis adoption av en makes/makas/sambos barn eller ett barn man är släkt med. Ansökan görs av den eller dem som vill adoptera hos tingsrätten. Läs mer på Sveriges Domstolars hemsida.
Vill du veta mer om adoption eller ansöka om medgivande är du välkommen att kontakta familjerätten på telefonnummer 0418-47 02 01 eller via mail, familjeratten@landskrona.se. Du kan även komma i kontakt med oss via våra e-tjänster.
Telefon: 0418 - 47 02 01
Individ- och familjeförvaltningen
Kungsgatan 11
Pia Söderstjerna
Telefon: 0418 - 47 03 88
E-post: pia.soderstjerna@landskrona.se
Sara Svegin Öhman
Telefon: 0418 - 47 01 47
E-post: sara.sveginohman@landskrona.se
Senast uppdaterad av Maria Kvist
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.