Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Är du utsatt för våld av en partner, familjemedlem eller släkting? Är du eller har du blivit hotad? Riskerar du att bli bortgift? Vågar du inte längre bo kvar i din bostad? Familjefrid vänder sig till män och kvinnor som på olika sätt utsatts för våld eller kränkningar i nära relation. Alla har rätt att leva utan kränkningar, hot eller våld. Du har rätt att bemötas med respekt.
Om du är i akut behov av skydd kontakta alltid polisen direkt, ring 112.
Om du behöver råd och stöd eller hjälp med att få plats på skyddat boende, hör av dig till våra familjefridshandläggare, måndag-fredag 08.00-17.00:
E-post: familjefrid@landskrona.se
Besöksadress: Kungsgatan 11
Utanför kontakttiderna ovan ringer du socialjouren på telefon 112.
Hos oss kan du få råd och stöd för att ta dig ur din situation. Det gäller oavsett om du är kvinna, man eller HBTQ-person. Du kan även få information om exempelvis vad som händer vid en polisanmälan samt stöd vid polisförhör och rättegång om du behöver det.
Om du är i behov av akut skydd så kan du vända dig till familjefrid och ansöka om skydd på skyddat boende och skyddade personuppgifter.
Mer information till myndigheter som vill placera på Kvinnohuset i Landskrona.
Du kan klicka på rubrikerna nedan för mer information.
Psykologen Per Isdal (Meningen med våld, 2001) definierar våld så här:
”Våld är varje handling riktad mot en annan person, som genom denna handling skadar, smärtar, skrämmer eller kränker, får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå från något som den vill”.
Fysiskt våld innebär exempelvis knuffar, örfilar, att bli fasthållen, slag, sparkar samt våld med tillhyggen och vapen. Vidare är även fysiskt våld om någon tar stryptag, hindrar dig från att sova eller kastar ett föremål på dig. Våldet kan riktas mot särskilda kroppsdelar så att blåmärken och andra skador inte ska upptäckas av personer i din omgivning.
Psykiskt våld kan ta sig uttryck i kontrollerande beteende, trakasserier, isolering genom att begränsa din kontakt med familj, vänner eller myndighetskontakter.
Vidare är även psykiskt våld verbala kränkningar i form av att någon till exempel kallar dig för dum, ful eller värdelös. Hot om våld och hot om att skada sig själv eller någon du älskar exempelvis ditt barn eller husdjur, är även detta psykiskt våld.
Sexuellt våld kan innebära allt från ovälkommen beröring och trakasserier till att tvingas utföras sexuella handlingar eller utsättas för sådana, inklusive våldtäkt.
Att tvingas bevittna olika former av sexuella handlingar, att fotograferas eller filmas i ett sexuellt syfte mot din vilja är även detta sexuellt våld. Om du känner tvång att genomföra sexuella handlingar för att undvika andra former av våld räknas också detta som sexuellt våld.
Förstörelse eller tvång till förstörelse av ägodelar som exempelvis sönderklippning av kläder, foton eller att förstöra andra materiella ting som för dig är värdefulla är materiellt våld.
Att bli begränsad i ditt ekonomiska utrymme, exempelvis att någon tar eller kontrollerar dina pengar, övertygar dig att skriva på kontrakt eller abonnemang är ekonomiskt våld. Genom kontroll av din ekonomi leder detta till en ökad isolering, utsatthet och försvårar för dig att lämna relationen.
Försummelse drabbar ofta äldre personer eller personer med en fysisk- eller psykisk funktionsvariation. Försummelse innebär att du som är beroende av vård och omsorg exempelvis inte får den medicin som du behöver eller lämnas ensam långa stunder utan tillgång till hjälp. Vidare kan försummelse även innebära att någon möblerar om eller flyttar på saker som du är beroende av.
Hedersrelaterat våld och förtryck är när din familj aktivt väljer att bibehålla sin kultur och hederstradition genom att påtvinga dig eller annan närstående att följa de värderingar som din släkt eller andra personer i din närhet förespråkar. Detta genom att kalla dig för fula ord eller genom fysiskt våld tvinga dig eller annan närstående att efterleva den kultur samt tradition som dina föräldrar eller andra personer i din närhet är uppvuxna med. Att gifta sig mot sin vilja eller att tvingas förneka sin sexuella läggning kan vara exempel på hedersrelaterat våld.
Om du är våldsutsatt och inte vågar bo kvar hemma kan våra handläggare på Individ- och familjeförvaltningen hjälpa dig att hitta ett annat tillfälligt boende. Det finns flera olika möjligheter till detta och din särskilda situation avgör vad som blir aktuellt i ditt fall. I vissa fall är skyddat boende det enda alternativet och du kan då få hjälp att hitta ett sådant.
Ja, det kan du få. Vi vet att många människor står väldigt nära sina djur och att det kan vara svårt att lämna kvar dem i ett hem där det förekommer våld. Många är oroliga att djuret skall vanvårdas, skadas eller till och med dödas. Om du söker hjälp för att du är utsatt för hot och våld, tala om för våra handläggare att du har djur och att du är orolig för dessa.
Inom Individ- och familjeförvaltningen arbetar vi alltid för att lösa din situation så bra som möjligt och försöker hjälpa dig att hitta ett tillfälligt boende till ditt/dina djur om det inte finns möjlighet att ta med dem dit du ska flytta.
Du som använder våld mot en närstående kan få stöd och hjälp från socialtjänsten för att möjliggöra en förändring. Det är viktigt att du får möjlighet att bryta ditt beteende. Inom kommunen erbjuds bland annat samtalsstöd hos Behandlingsteamet. Kontakta Mottagningen för ansökan om samtalsstöd.
Hos oss kan du få kostnadsfria råd och stödsamtal liksom praktisk hjälp i frågor som handlar om våld i nära relation.
Du kan få hjälp med, eller ansöka om:
Om du blir utsatt för våld i nära relation och vill lämna den våldsamma relationen kan du ansöka om skyddat boende hos oss.
I Landskrona stad finns ett Kvinnohus som drivs av kommunen. Det är ett centralt beläget skyddat boende för våldsutsatta kvinnor och deras barn. Även våldsutsatta kvinnor med beroendeproblematik är välkomna. Kvinnohuset erbjuder barngrupp för barn som upplevt våld i nära relation.
Prata
Hitta ett tillfälle när du kan prata ostört med den utsatte och berätta att du är orolig för hur hen mår. Förmedla att du ser att det inte står rätt till och att personen kan berätta för dig vad som är fel. Ibland får man fråga flera gånger.
Om personen inte vill berätta
Var tydlig med att även om hon eller han inte vill prata just nu, så kan personen vända sig till dig vid ett senare tillfälle. Tala om att du finns där och kan hjälpa till.
Lyssna
Lyssna utan att ifrågasätta det du får höra. Många gånger kan det som berättas för dig vara en liten del av det som hänt. Tänk på att inte lägga någon skuld på den utsatte eller att bortförklara eller ursäkta beteendet.
Stötta
Det är inte ovanligt att personer som lever med våld i en nära relation väljer att fortsätta relationen med sin partner. Fundera på om du ändå orkar finnas kvar som stöd. Många människor som har tagit sig ur en våldsrelation upplever sig som mycket ensamma, då de under förhållandet förlorat kontakten med familj och vänner.
Det är därför viktigt att bryta isoleringen. Fortsätt att ta kontakt även om personen drar sig undan och tackar nej till gemensamma aktiviteter och inbjudningar.
Ring polisen eller socialkontoret
Ring själv till polisen om du upplever situationen som akut, till exempel om det är fara för någons liv eller om barn far illa. Misshandel är ett brott enligt Brottsbalken och polisen är skyldig att ta emot din anmälan.
Av oss kan du få stöd och råd, samt hjälp vidare med skyddat boende.
Telefontid: Måndag-fredag, kl. 08.00-17.00. All övrig tid ring 112.
Telefon: 0418 – 47 37 21 eller 0418 – 47 34 09
E-post: familjefrid@landskrona.se
Besöksadress: Kungsgatan 11
Socialjouren: 112
Polisen: 112
Telefon:
0418 - 47 00 00
Besöksadress:
Stadshuset, Drottninggatan 7
Postadress:
Landskrona stad
261 80 Landskrona
Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Senast uppdaterad av Johan Agerblom
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.