Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Landskrona stad har som mål att cykeltrafiken ska öka i förhållande till biltrafiken. Ett mål som innebär ett mer hållbart trafiksystem.
Cykeln är ett utmärkt transportmedel; ett billigt, hälsosamt och miljövänligt alternativ som passar många oavsett ålder.
En förutsättning för att fler ska välja cykeln framför bilen är att det ska vara enkelt att ta sig fram med cykeln och att det finns cykelvägar så att man känner sig säker och trygg i trafiken.
I Landskronas cykelplan kan du läsa om hur vi arbetar med att främja cyklandet i kommunen.
Den ökande biltrafiken kring skolorna idag beror till stor del på att allt fler barn blir skjutsade till och från skolan. Varför allt fler föräldrar väljer att skjutsa sina barn till skolan kan bero på många faktorer, en del väljer det för att vägen till skolan är för lång och andra för att de anser att skolvägen är för riskfylld.
Landskrona stad arbetar därför med olika projekt för säker skolväg så att trafiksäkerheten ska förbättras.
Var ska du cykla?
Du ska cykla på höger sida av körbanan. Om det finns en cykelbana, ska du normalt använda den. Detsamma gäller för tvåhjuliga mopeder klass II.
Du får dock cykla på körbanan, även om det finns en cykelbana, när det är lämpligare med tanke på färdmålet. I så fall måste du vara extra försiktig.
Vill du läsa mer om hur du ska cykla, se 3 kapitlet 6 § i trafikförordningen.
Cykla inte på gångbanan/trottoaren
Gångbanan/trottoaren är fotgängarnas fristad. Cykla därför inte där.
Använd cykelställ
Använd cykelställ så blir det lättare för alla att ta sig fram. Parkering av cykel på gångbana är inte lämpligt.
Se upp för bildörrar
Var beredd på att bildörrar plötsligt kan slås upp. Cykla därför inte nära en bil som nyss stannat.
Hjälmen - din krockkudde
Som cyklist är du oskyddad i trafiken. Har du otur och möter olyckan är det oftast huvudet som tar smällen. Var tredje skada vid cykelolyckor är just en huvudskada. Alla barn och ungdomar under 15 år ska använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykeln enligt lagen.
Se upp vid cykelöverfarter
När du närmar dig korsningen, sänk hastigheten och se upp för bilar som korsar din väg. Om korsningen är signalreglerad så kan ni få grönt samtidigt, håll därför koll på bilen innan du trampar iväg.
Ta det lugnt på Rådhustorget
På gågatorna och Rådhustorget får du samsas med fotgängare om utrymmet. Detta innebär att du inte får företrädesrätt till gångtrafikanterna. Var beredd på att en gående plötsligt kan dyka upp framför din cykel. När du cyklar på en gågata eller ett gångfartsområde är högsta hastigheten gångfart och du har väjningsplikt mot gående.
Använd cykelbanan
På cykelbanor gäller samma regler som på övriga vägar. Du cyklar till höger och kör om andra cyklister till vänster.
Cyklar och mopeder är fordon. Det innebär att cyklister och mopedister skall följa de trafikregler som gäller fordonsförare. Det finns också regler som gäller enbart cykel- och mopedtrafik. Den som leder cykel eller moped anses som gående. Du får därför leda cykeln eller mopeden där fordonstrafik eller trafik med cykel och moped är förbjuden.
Utrustning
Enligt lag måste en cykel alltid ha:
- ringklocka (det finns inga krav på hur den ska se ut eller låta)
- broms
Belysning och reflexer krävs bara när du cyklar när det är mörkt. Om du leder cykeln när du går gäller inte kraven.
Läs mer (Trafikverkets cykelsidor)
Hjälm
Alla barn och ungdomar under 15 år ska använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. Så säger lagen som trädde i kraft 1 januari 2005.
Lagen om cykelhjälm (Transportstyrelsens webbplats)
Gågatorna
På gågatorna gäller speciella regler för att få gatan att fungera som en trivsam och trygg handelsgata samtidigt som den är ett viktigt gång- och cykelstråk genom centrum.
Du får cykla, men endast i gångfart och du har alltid väjningsplikt gentemot gående.
Trottoar/Gångbana
Enligt trafikförordningen är det förbjudet att cykla på gångbanor/trottoarer. Trottoarer betraktas som gångbanor även om de inte är skyltade och det innebär att det är förbjudet att cykla på trottoarerna. Cyklister får däremot korsa en gångbana men har då vänjningsplikt mot de gående.
Från och med den 1 oktober 2014 finns det ett undantag i trafikförordningen 3 kap 12a§, som säger att barn till och med det året de fyller åtta år får färdas med cykel på gångbanor eller trottoarer om cykelbana saknas.
Landskrona stad har två cykelbarometrar som visar hur många cyklister som cyklat förbi barometern.
Barometrarna är placerade på två av Landskronas mest trafikerade cykelleder. En är placerad vid Landskronas station för att mäta cykelpendlingen till tågstationen. Den andra är placerad på cykelvägen som servar Landskronas centrum från norra och västra Landskrona.
Utöver dessa har vi ytterligare fyra så kallade räkneslingor som räknar antal cyklister utan ett synligt räkneverk. Syftet med slingorna är att följa upp hur många som cykelpendlar mellan Landskrona och Glumslöv/ Häljarp/ Asmundtorp, men även mellan Borstahusen och Centrum. Stråken till Asmundtorp, Glumslöv och Häljarp är utpekade av regionen som större cykelpendlingsstråk i Skåne.
Luftpumpar
Det finns tre luftpumpar i staden som ger rätt tryck i cykeldäcken. Du hittar dem vid cykelbarometrarna och ytterligare en finns monterad vid Skeppsbrokajen. Luftpumparna är manuella handpumpar och har dubbla munstycken och klarar både bilventil och vanlig cykelventil.
Önskar du en pump någonstans? Eller är en pump trasig? Skicka ett förslag eller lämna en felanmälan.
2016
2015
Cykelpassager ska användas av cyklister eller förare av moped klass II för att korsa en väg eller en cykelbana.
Vid obevakade cykelpassager ska fordonsförare på vägen anpassa hastigheten, så att det inte uppstår fara för cyklande som är ute på cykelpassagen. Cyklister och förare av moped klass II som kommer från en cykelbana har väjningsplikt när de korsar en väg.
Cykelöverfarter ska användas av cyklister eller förare av moped klass II för att korsa en väg eller en cykelbana. De har vägmarkering och vägmärken för cykelöverfart samt en utformning som säkrar att fordon inte förs med högre hastighet än 30 kilometer i timmen (till exempel upphöjd överfart).
Cyklister och förare av moped klass II som färdas ut på en cykelöverfart från en cykelbana ska ta hänsyn till avståndet och hastigheten hos fordon som närmar sig överfarten. Fordonsförare har väjningsplikt mot cyklande och förare av moped klass II som är ute på eller just ska färdas ut på cykelöverfarten.
Genom att både du och bilisten har skyldighet så tvingas ni båda att ta hänsyn till varandra. Då ökar säkerheten.
Mer information om cykelpassager och cykelöverfarter finner du på Transportstyrelsens webbplats.
Trafikplanerare Fredrik Andreasson
Telefon 0418-47 32 48
Mejla Fredrik
fredrik.andreasson@landskrona.se
Senast uppdaterad av Anette Drivmo
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.