Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
Här finns information för dig som nyanländ flykting eller invandrare om var du ska vända dig för att få information och hjälp.
Du som är ny i Sverige ska så snabbt som möjligt få stöd att lära dig svenska, komma igång med att arbeta och klara av att försörja dig själv. Du ska också få lära dig om de rättigheter och skyldigheter som gäller i Sverige.
I Landskrona finns det många aktiviteter att välja på. Både aktiviteter som du kan göra på egen hand, tillsammans med familjen eller organiserat i en förening.
I staden finns en bred föreningsverksamhet. Här finns allt från idrott och kultur till scout- och pensionärsföreningar. I föreningslivet kan du lära känna andra med samma intressen och få fler kontakter i det svenska samhället. Ideella föreningar är öppna för alla. Sök gärna i Landskronas föreningsregister om du letar efter en speciell aktivitet eller förening.
Behöver du hjälp med att hitta en fritidsaktivitet som riktar sig till barn och unga kan du också vända dig till Fritidscentralen. De ger dig tips och kan även hjälpa till med kontaktuppgfter.
Många av de aktiviteter och evenemang som anordnas i staden finns att hitta i en evenemangskalender här på stadens hemsida. Nedan finns lite tips på aktiviteter i Landskrona.
På Landskrona museum visas utställningar om Landskronas historia, en lekutställning för barn, intressanta föreläsningar och aktiviteter för familjen. Fri entré.
Konsthallen visar olika utställningar med bland annat konst, foto och konsthantverk. Mellan utställningarna är konsthallen stängd. De flesta utställningarna på konsthallen är gratis men ibland kostar det entré.
Rothoffs är Sveriges enda museikoloni. Den lilla stugan med tillhörande kolonilott ligger i det centralt belägna koloniområdet runt det gamla Citadellet. Fri entré.
På Puls Arena kan du boka tid om du vill spela badminton, innebandy, tennis, paddel tennis, bordtennis eller andra bollsporter (avgift tillkommer).
I Landskrona finns det många roliga lekplatser för små och större barn.
Karlslund är ett mysigt utflyktsmål för hela familjen. Här finns en mindre djurpark med kor, getter, grisar, ankor och kaniner och en stor lekplats som passar alla åldrar.
I Landskrona finns det flera fina promenadstråk och vandringsleder.
Hos Arbetsförmedlingen hittar du lediga jobb. Här får du också stöd att söka jobb. På Arbetsförmedlingen och deras hemsida finns information på flera språk.
Arbetsförmedlingen i Landskrona besöker du på Rådmansgatan 9.
Vill du arbeta som volontär, finns många organisationer som söker personer som vill hjälpa. Du kan till exempel kontakta Oikos Community eller Röda Korset.
Landskrona stad har flera förskolor och skolor i både kommunal som privat regi. I Familjeportalen ansöker du bland annat om plats på förskola, fritids eller grundskola. Här finns även betyg, frånvaro/närvaro, kontaktuppgifter med mera beroende på verksamhet. Skolintroduktionen ger dig som nyanländ hjälp att hitta rätt förskola och skola för dina barn. Läs mer på om Skolintroduktionen.
Landskrona stad har en app för dig som förälder. Läs mer och ladda ner här.
Letar du efter en lägenhet i Landskrona skall du kontakta fastighetsägare eller hyresvärdar. Det finns ingen kommunal bostadsförmedling i Landskrona. På Hitta bostad finns en lista med hyresvärdar och förmedlare av bostäder.
I Landskrona stad finns en policy för uthyrning av bostäder och lokaler. I policyn anges grundkrav för att få hyra en lägenhet. Läs mer om policyn.
Du som har flyttat till Sverige från utlandet och som planerar att bo här i ett år eller mer ska i de flesta fall vara folkbokförd här. När du blir folkbokförd får du ett svenskt personnummer och registreras som bosatt på en fastighet och en adress. För att bli folkbokförd i Sverige som asylsökande måste du ha ett uppehållstillstånd. Du ansöker om uppehållstillstånd hos Migrationsverket.
För att bli folkbokförd måste du besöka Skatteverkets kontor på Eriksgatan 90. Ta med pass och dokument som visar att du har uppehållstillstånd eller uppehållsrätt.
Arbetsförmedlingen har ansvar för dem som beviljats uppehållstillstånd som flyktingar och som ska in på svensk arbetsmarknad. Det handlar i huvudsak om vuxna i arbetsför ålder och deras anhöriga. Den som omfattas av etableringsinsatserna har rätt till ersättning. Etableringsersättningen betalas ut från och med att etableringsplanen upprättas och gäller under den tid personen deltar i aktiviteterna i planen. Etableringsersättningen är 308 kronor per dag, fem dagar i veckan. Det är Arbetsförmedlingen som beslutar om etableringsersättning och Försäkringskassan som betalar ut den.
Försörjningsstöd är samhällets yttersta skyddsnät om du inte klarar dig ekonomiskt på egen hand. I Landskrona stad kan du på olika sätt få råd och stöd om du har svårt att försörja dig själv.
Om du blir sjuk skall du vända dig till din vårdcentral. Du kan även ringa till Sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 .
Här kan du få råd om vård: www.1177.se
Vid akuta livshotande tillstånd – ring 112.
Du ansöker om id-kort genom att besöka ett av Skatteverkets servicekontor.
Här kan du låna böcker på olika språk, barnböcker, körkortsböcker med mera. Du kan också skriva ut dokument. Fri WiFi.
Det arrangeras även många föreläsningar och olika aktiviteter på biblioteket. Det är fri entré.
I caféverksamheten på Kupan är du välkommen att ta en fika. Här finns också en second hand-butik. Fri entré.
På Svenska Kyrkan kan du träffa andra som vill dela med sig av sina erfarenheter och livsfrågor. Här finns flera verksamheter som passar för vuxna, barn och familjer. Fri entré. Några exempel:
Har du det tufft ekonomisk och är i behov av mat? Då är du välkommen till MATelvan. Ta med 10 kronor och en egen påse.
Hos Livsglädje Landskrona möts människor med alla olika bakgrunder för att dela gemenskapen och utforska frågor om livet. Varje vecka finns flera olika verksamheter som passar olika åldrar. Fri entré.
På familjecentralen Tellus finns det mesta som barn och föräldrar behöver samlat. Du har tillgång till barnavårdscentral, öppen förskola, rådgivning och stöd från socialtjänsten, Tandborsten och inte minst, andra föräldrar och barn.
Allt är samlat under ett tak, öppet för alla familjer oavsett hur den ser ut. Det är gratis att komma och alla verksamheter arbetar gemensamt arbetar för ditt barns bästa.
Rådstugans familjecentral är för dig med barn under 6 år. Familjecentralen arbetar för att kunna tillgodose era behov på bästa sätt. I huset finns Barnhälsovård, Öppen förskola, socialrådgivning, familjerådgivning och Tandborsten.
Landskrona har flera ungdomsarenor (ungdomsgårdar) där ungdomar i åldern 13-18 år är välkomna. Här kan du som är ung vara delaktig, utvecklas och träffa nya vänner. För att få mer information om vad som händer kan du ladda ner appen Ung i Landskrona. Fri entré.
I Landskrona finns det många aktiviteter att välja på för dig som till exempel vill prova på en idrott eller utöva i kultur på något sätt. Vissa aktiviteter kostar pengar men en hel del är gratis.
Vill du veta vilka aktiviteter som finns och/eller få kontaktuppgifter till dem kan du vända dig till Fritidscentralen.
På Landskrona stadsbibliotek kan du få gratis juridisk rådgivning.
Ett par tillfällen under hösten och våren finns det chans att träffa advokater och jurister på biblioteket. Under cirka 2 timmar är rådgivningen öppen. En köbiljett måste hämtas ut samma dag innan rådgivningen startar. Mer information om dagar och tider då Advokatjouren är på biblioteket hittar du i evenemangskalendern.
Samhällsorientering är en kurs om det svenska samhället, för dig som är ny i Sverige. Du får kunskaper om dina rättigheter och skyldigheter, om svensk demokrati och om hur samhället är organiserat. Kursen ger dig viktig information – för en bra start i Sverige!
Samhällsorienteringen är för dig som är mellan 18 och 65 år, ny i Sverige och har en etableringsplan eller är anhöriginvandrare (och folkbokfördes i en kommun för första gången efter 1 maj 2013.) Erbjudandet gäller i tre år från att du blivit folkbokförd i Landskrona.
Anmäl ditt intresse på mejl, med dina kontaktuppgifter till administratör Hanne Hyldgaard Blaesild, hanne.hyldgaardblaesild@landskrona.se
Länstyrelsen har tagit fram en informationsfilm om utbildningen. Den finns på flera olika språk.
Vill du träffa nya människor och få hjälp med att träna det svenska språket? Här är några ställen du kan gå till som är gratis.
En kombination mellan samtal, idrott och roliga aktiviteter. Gemenskap och nya vänner. Barn är välkomna.
Plats: Puls Arena, Varggatan 15
Tid: Fredagar kl. 17.30–20.00
Facebook: Språkvän i Landskrona
Youtube: Aiman Hamzeh
Öva språket genom samtal om intressanta ämnen.
Plats: Stadsbiblioteket
Tid: Onsdagar kl. 16.30–18.00
Språkkurs med Livsglädje. Barn är välkomna.
Plats: Tacksägelsekyrkan, Almstigen 8
Tid: Onsdagar kl. 13:00-14:30
www.livsgladje.nu
Sy- och språkcafé med Livsglädje. Vi delar gemenskapet runt caféborden och träffa andra. Sy med eget material, annars material finns på plats.
Plats: Tacksägelsekyrkan, Almstigen 8
Tid: Torsdagar kl. 13:00–15:00
www.livsgladje.nu
Med Svenska Kyrkan. Frukt ingår. Anmälan krävs till Therese Latif på telefon 0418-574 10.
Plats: Landskrona församlingshem, Artillerigatan 4
Tid: Fredagar kl.11.15–13.00.
Samtal och information om svenska samhället med OIKOS Community.
Plats: Rådhusgatan 11
Tid: Måndagar kl.15.00–17.00 (för kvinnor och barn) och tisdagar kl.16.00–18.00
Samtal och diskussioner och samhällsfrågor, demokrati och delaktighet med OIKOS Community.
Plats: Rådhusgatan 11
Tid: Måndagar kl.17.00–20.00 och torsdagar kl.17.00–19.00
Barn är välkomna.
Plats: Familjecentralen Tellus, Idrottsvägen 16
Tid: Måndagar kl.10.00–12.00
Facebook: Familjecentralen Tellus
Barn är välkomna.
Plats: Rådstugans Familjecentral, Storgatan 36
Tid: Torsdagar kl. 8.30–10.30
Facebook: Rådstugans Familjecentral
Diskutera demokrati och samhällsfrågor på svenska. För dig som har kunskaper i svenska på D-nivå och uppåt.
Plats: Stadsbiblioteket
Tid: Måndagar kl. 15.00–16.30
Du som vuxen kan studera på olika sätt. En del kurser och utbildningar finns i närundervisning (klass) och andra finns på halv- eller heldistans. Vissa utbildningar och kurser sker i samarbete med andra utbildare. Landskrona stads vuxenutbildning finns på Emaljgatan, Idrottsvägen och Koppargården i Landskrona.
I svenska för invandrare, SFI, lär du dig grunderna i det svenska språket och du får även kunskaper om det svenska samhället och vardagslivet.
Viktoria Hansson
Etablerings- och migrationsstrateg
Telefon: 0418-47 43 19
viktoria.hansson@landskrona.se
Denna webbplats använder cookies för att förbättra användarupplevelsen.
Senast uppdaterad av Elisabeth Axelsson
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.