Den här webbplatsen använder tjänsten Talande webb för uppläsning av innehåll på webbplatsen.
På denna sida hittar du information om stöd till kulturlivet med anledning av pandemin.
Spridningen av coronaviruset har på ett märkbart sätt drabbat stadens kulturaktörer. Restriktionerna innebär inställda arrangemang och all annan verksamhet, minskad kontakt med medlemmar i föreningar och minskade intäkter.
Under 2020 möjliggjorde Kulturförvaltningen en del stöd till kulturlivet genom att omfördela medel i budgeten. Detta gjordes utifrån behov som framkom i en enkät till kulturlivet. Med bland annat uppdrag till kulturaktörer (främst under sommaren när smittspridningen var lägre) och utbildningar har vi kunnat stärka kulturlivet.
Utöver det har ett extra kompensationsstöd till kulturföreningar för förlorade intäkter kunnat sökas efter beslut i Kommunfullmäktige.
Fortsatta stöd finns att söka från till exempel Kulturrådet. Nedan listas exempel på externa stöd från bland annat Kulturrådet, MUCF och Region Skåne.
Nedan finns även tips på kompetenshöjning och omställning av verksamhet med hjälp av digitala verktyg som studieförbund har tagit fram.
Här följer en sammanställning på relevanta stöd för kulturaktörer, föreningar och civilsamhället under pandemin (intressanta sidor även annars). Stöden är både i form av monetära medel men även i form av guider, verktyg och kunskap för organisationer som vill kunna ställa om sina verksamheter.
Region Skåne utlyser dels utvecklingsstöd och produktionsstöd utöver ordinarie stöd. Första ansökan är 1 februari, andra omgången i september 2021.
Här hittar du Kulturrådets samlade bidrag. Här finns många olika bidrag. Sidan uppdateras löpande med nya stödfomer.
Myndighet för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av virusutbrottet. De flesta av åtgärderna är även stöd till aktörer inom civilsamhället.
Åtgärderna ska ge ökad trygghet för de som drabbas under krisen genom att begränsa smittspridningen, motverka konsekvenserna för arbetsgivare samt ge möjlighet till ekonomisk trygghet och omställning för de som nu blir arbetslösa. Dessutom ska de skapa förutsättningar för återhämtning efter krisen.
Projektstöd handlar om att ta fram en nyskapande eller utvecklande metod eller nya sätt att arbeta med barn och unga. Arvsfondens projektstöd kan till exempel handla om att stärka barns och ungas psykiska hälsa genom att motverka mobbning, att motverka ensamhet och isolering eller att utveckla fysiska eller digitala mötesplatser.
Lokalstöd innebär att man gör en om-, till- eller nybyggnation av lokal eller anläggning för att möjliggöra ny verksamhet för barn och unga. Arvsfondens lokalstöd kan till exempel handla om att bygga en skejtpark, padelbana eller teaterscen för att ny verksamhet för barn och unga ska kunna starta upp på orten.
Skatteverkets information för företag, föreningar och offentliga aktörer
Ideella föreningar, stiftelser och registrerade trossamfund kan få stöd med bland annat sänkta arbetsgivaravgifter, korttidsarbete, sjuklönekostnader, skjuta på betalning av skatt genom anstånd, etc.
Kontaktnätet är en riksorganisation för ideella kulturföreningar och har medlemsföreningar över hela landet. De samlar information om hur Coronapandemin påverkar kulturföreningar på en sida.
Nationell Organ för Dialog och samråd mellan regeringen och det civilsamhället (NOD)
Nationellt organ för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället (NOD) bistår i samordning av civilsamhällets insatser med anledning av coronaviruset. NOD hjälper till med samordning av civilsamhällets insatser och tar fram en lägesrapport varje vecka över civilsamhällets behov och initiativ. NOD ger stöd i dialog och samverkan mellan civilsamhället och Regeringskansliet och statliga myndigheter i frågor som behöver lösas med anledning av pandemin.
Verktyg och råd för digitala möten och aktiviteter.
Studieförbunden har tagit fram bra metoder för digitala omställningar som kan vara nyttiga oavsett vilken verksamhet du bedriver. Botanisera och utveckla er verksamhet!
ABF Folkbildning i Coronatider
På den här sidan har ABF samlat guider, material, tips och inspiration för att hjälpa ABFare och andra folkbildare att ställa om arbetet med exempelvis studiecirklar, arrangemang och möten i samband med Corona pandemin.
En plats för att stötta de Sensus samarbetar med att ta steget till digital folkbildning på distans. Verktygslådan är fylld till brädden med material till stöd i den digitala omställningen.
Det finns en mängd metoder, verktyg och inspiration kring vuxnas lärande, folkbildning och olika ämnesområden. Under inspirationssidorna samlas både pedagogiska tips och goda exempel från SVs verksamhet som kan inspirera till nya arbetssätt och nya cirklar.
Tips, råd och guider för att ha verksamhet på distans.
Senast uppdaterad av Josefin Garpvall
Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.