2017 – ett händelserikt år i Landskrona

?? 2017kronika.jpg

Landskrona växer och utvecklas på många områden. Under 2017 har vi bland annat blivit Sveriges föreningsvänligaste stad, lagt grunden för en ny företagspark och vuxit till 45 000 invånare. Här kommer en resumé från året som nu lider mot sitt slut. God jul och gott nytt år önskar Landskrona stad!

Januari

Landskrona stad och Serneke presenterar utvecklingsplanerna för Karlslundsområdet. Stadsdelen ska rustas upp och knytas samman med resten av staden. Det planeras även för nya bostäder, ett besöksmål samt fler fritidsaktiviteter och spontanidrott.

Februari

Landskrona utses till Sveriges föreningsvänligaste kommun 2016 av Sveriges föreningar. I motiveringen nämns bland annat att Landskrona stad genomför stora framtidssatsningar och ger föreningslivet goda utvecklingsmöjligheter.

Mars

Landskrona stad köper 14 hektar mark med tillhörande fastigheter vid Säbyholm av Syngenta Seeds. Syftet med köpet är att etablera en ny företagspark.

Landskronahem och omsorgsförvaltningen i Landskrona stad inleder en totalrenovering av fastigheten Käglan på Artillerigatan 15 för att skapa Landskronas första trygghetsboende.

Boendet vänder sig till personer som är 70 år eller äldre. Det består av 13 lägenheter samt utrymmen för gemensamma aktiviteter. Planerad inflyttning är i april 2018.

I mars hålls också ett första möte om SM-veckan 2018 som arrangeras i Landskrona och Helsingborg den 2–8 juli 2018. Totalt deltar 54 olika idrotter i SM-veckan, vilket är ett nytt rekord.

April

Sofia Albertina slår upp portarna igen efter drygt ett års renovering. Kyrkan har rustats upp för 40 miljoner kronor. Exempelvis har man restaurerat taket, satt in nya fönster och gjort entrén mer tillgänglig.

Maj

Tidningen Svensk Golfs läsare röstar fram Landskrona till Sveriges bästa golfstad 2017. Totalt deltog 26 orter i tävlingen och i finalen besegrades fjolårsvinnaren Halmstad.

Juni

Fritids- och kulturförvaltningen inviger en ny vandringsled på Ven. Den 12 kilometer långa slingan kallas Ven runt och blir en del av Öresundsleden som ingår i Skåneleden.

Juli

Tusentals Landskronabor och besökare trotsar regnet för att titta på dansarna i årets karnevalståg under Landskronakarnevalen.

Augusti

Som första förskola i Sverige installerar förskolan Neptun i Landskrona en ny variant av dynamisk belysning som liknar dagsljus. Belysningen ger ökad sömnkvalitet och därmed förbättrad vakenhet dagtid, enligt en studie från Lunds tekniska högskola.

En av Landskronas mest kända fastigheter, Weibullsholm på Föreningsgatan, säljs till Hällestadsgruppen. Fastigheten ska renoveras från grunden för att välkomna nya hyresgäster. Renoveringen beräknas vara klar under våren 2018.

Internationella engelska skolan i Landskrona invigs med säckpipor, tal och trädplantering.

September

I början av september invigs Borstahusens idrottsplats och den nybyggda idrottshallen. Några veckor senare står första etappen av nya Puls Arena klar. Den innefattar bland annat en ny gymnastikhall, ny entré med reception och kafé samt nya banor för tennis och badminton. Nästa etapp av Puls Arena slutförs under våren 2018.

Landskrona har tillsammans med Helsingborg och Malmö störst tillväxtdynamik i södra Sverige, enligt analysen Sydsvenska gasellkommuner.

Nya siffror från Fastighetsägarna visar att omsättningen i Landskrona city uppgick till drygt en miljard kronor år 2016. Det är en ökning med 5,5 procent jämfört med föregående år.

Den positiva utvecklingen av företagsklimatet i Landskrona fortsätter. Enligt Svenskt näringslivs ranking ligger Landskrona nu på plats 46, vilket är den bästa placeringen någonsin. Landskrona får särskilt höga poäng inom fysisk och digital infrastruktur samt för servicen från stadens tjänstemän.

Årets upplaga av Landskrona fotofestival får högt betyg av såväl besökare som personal. Festivalen uppmärksammas även internationellt och befäster Landskronas position som en av Skandinaviens ledande fotostäder.

Oktober

Nu inleds arbetet med ny entré till den östra delen av stadskärnan – Österport. Förändringen innebär att det blir närmare att gå, cykla och köra mellan olika delar av Landskrona. Arbetet utförs i etapper och beräknas vara klart under hösten 2018.

Byggstart för området Tegelbyn i Norra Borstahusen. Projektet omfattar 34 radhus med inflyttning från och med september 2018. Samtliga bostäder är redan sålda.

Mat i Landskrona AB förvärvar mark på Kronans företagsområde som ska användas till en ny Preem-station och en däckverkstad. Sedan tidigare står det klart att Max öppnar en hamburgerrestaurang på granntomten i början av 2018.

Landskrona passerar 45 000 invånare! Under de tre första kvartalen 2017 växte stadens befolkning med nästan en procent, vilket var något mer än riksgenomsnittet.

Elbilsföretaget Uniti avslöjar att de placerar sin europeiska produktionsanläggning i Landskrona. Företaget har flyttat in i Thorn Lightings före detta lokaler och tillverkningen börjar nästa år. Att valet föll på Landskrona beror bland annat på stadens fördelaktiga läge ur ett logistik- och transportperspektiv.

November

Ett SM-guld och hela fem junior SM-guld blev facit för Landskrona simsällskap vid årets SM-tävlingar i Jönköping. Klubbens bästa mästerskap någonsin. 

Landskrona stad och Skånetrafiken tecknar ett avtal om att alla stadsbussar i Landskrona ska övergå till eldrift före årsskiftet 2018/2019. Bussarna kommer att drivas med grön el som är märkt med Bra miljöval. Dessutom ska dieselbussarna på Ven bytas ut.

Landskrona BoIS vinner division 1 södra efter 2-0 mot Karlskrona i säsongens sista match. Därmed är BoIS klara för Superettan och publiken kan se fram emot prestigefyllda derbyn mot HIF.

December

Den 9 december anordnas ett första dialogmöte om utvecklingen av Karlslund mellan Landskrona stad, fastighetsägare och landskronabor. Samtidigt tas de första spadtagen på den nya vägen genom området.

På nyårsafton bjuder Landskrona stad på fyrverkeri. Stadens fyrverkeri ser du bäst genom att ta sikte på citadellområdet från tolvslaget till cirka tio minuter in på det nya året. På www.landskrona.se/fyrverkeri finns mer information för ett tryggare nyårsfirande.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.