Algblomning vid stränderna i Borstahusen

algblommning.jpg

Miljöförvaltningen på Landskrona stad har konstaterat algblomning vid badplatserna i Borstahusen Cement, gamla campingen och Lill-Olas. Algerna kan vara ofarliga, men som försiktighetsåtgärd avråder Landskrona stad från bad. Särskilt för små barn och hundar kan det vara farligt att bada då det är algblomning eftersom det är större risk att de får i sig det förorenade vattnet.

Algblomningarna kan ge hudirritation och klåda, ögonproblem samt illamående, kräkningar och diarréer. Undvik att bada när vattnet visar tydliga tecken på kraftig algblomning, det vill säga då vattnet är uppenbart grumligt eller färgat av ansamlingar av alger. För att ta reda på om algblomningen är giftig krävs provtagning och en omfattande utredning. 

Det är också säkrast att undvika bad en period efter att algblomningen försvunnit om vädret har varit mycket lugnt och vattenutbytet i området är dåligt.

Så känner du igen algblomning

Du känner igen algblomning på att vattnet är grumligt med mindre än en meters sikt i vattnet och med eller utan klumpar av de mycket små algerna flytandes på ytan. Algblomningen kan se ut som små ljusgröna avlånga gryn till blågröna trådar som filtar ihop sig. När växtplankton förökas snabbt och samlas i ytvattnet kallas det för algblomning. Blomningen kan ske när vädret är lugnt och vattentemperaturen ligger runt 15-23° C. Den vanligaste perioden är juli till september.

Mer information om algförgiftning hos Folkhälsomyndigheten.

Information om algsituationen i svenska havsområden finns hos SMHI

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén