Alla äldreboenden i Landskrona får egna växthus

Södra-Långgatan-Växthus-äldreboende_27-(1).jpg

I år får alla äldreboenden ett extra uterum. I växthusen kan de äldre koppla av, träffa anhöriga och få möjlighet att odla växter och blommor. Växthusen ingår i större satsning på att skapa fina utomhusmiljöer på boendena.

De nya växthusen som har satts upp på Landskronas äldreboenden är viktiga av två anledningar; de erbjuder en inspirerande och trivsam miljö att umgås i och bidrar till bättre hälsa och välmående. Detta är startskottet och första etappen i omsorgsförvaltningens nya satsning på att förbättra utomhusmiljöerna på stadens alla äldreboenden.

Gröna miljöer är bra för välbefinnandet
– Forskning har visat att gröna miljöer är viktiga för välbefinnandet. Växthusen är en plats för både besök och stillhet, men också ett rum för odling. Vi vill att våra boenden ska vara miljöer där man trivs och känner sig hemma, och växthusen kan bidra till det, säger Eva Lotta Nydahl, chef för Landskrona stads äldreboenden.

Odlingsgrupper på gång
De flesta växthus har redan kommit på plats, till exempel på Södra Långgatans äldreboende. Förutom fina växter har man även inrett med äldre föremål som gamla kakburkar och historiska husgeråd för att ge en hemtrevlig känsla och stimulera minnet. Man planerar också att starta upp en odlingsgrupp för de äldre.

Inredning som väcker goda minnen
– Våra hyresgäster stortrivs i växthuset. Trädgård och grönska är något som alla människor kan förenas kring, oavsett om man tidigare i livet haft ett trädgårdsintresse eller inte. Dessutom har vi inrett växthuset med detaljer från förr vilket väcker positiva minnen från barndom och ungdom, säger Carina Jeppson, enhetschef på Södra Långgatans äldreboende.

Alla växthus, även de som sätts upp på de äldreboenden som drivs i privat regi, kommer vara klara att använda under sommaren.

På bilderna syns Märta Geijron (jeansjacka), Paula Persson (rosa kappa) och Alija Cancar, som arbetar på Södra Långgatans äldreboende.

Södra-Långgatan-Växthus-äldreboende_20.jpg

Södra-Långgatan-Växthus-äldreboende_27-(1).jpg

Södra-Långgatan-Växthus-äldreboende_26-(2).jpg

 

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Maria André