Besök Landskronas hemliga fästning

Lördagen den 26 maj 2012 gläntar Statens fastighetsverk (SFV) på dörren till några av Sveriges hemligaste rum. För en enda dag får svenska folket möjlighet att besöka rum och platser som har spelat en avgörande roll, genom krig och fred, för Sveriges historia och framtid. De 15 utvalda hemligheterna är denna gång platser där hot och makt har härskat. I Skåne bjuder Statens fastighetsverk in till Landskrona citadell och till den konstgjorda och stjärnformade ön Gråen.

Det är i år tredje gången som Statens fastighetsverk låser upp hemliga dörrar och bjuder in svenska folket till allas vårt gemensamt ägda kulturarv. 2004 och 2008 ringlade köerna långa, sammanlagt 110 000 svenskar valde då att besöka Hemliga rum. I år samlar Statens fastighetsverk de hemliga rummen under temat maktbalans. Det handlar om våra svenska befästningar och spänner över hundratals år av befästningskonst.

Landskrona citadell - danskens krona
När den första grundstenen till Landskrona citadell lades 1549 låg Landskrona i Danmark. Den danske kungen Kristian III, som ville få kontroll över handeln i Öresund och stärka försvaret längs kusten, lät uppföra citadellet. Det blev ett imponerande bygge med höga murar och en 70 meter bred vallgrav runt borgen. Ungefär hundra år senare, i och med freden i Roskilde, blev Skåne svenskt.

- Landskrona Citadell och Gråen med sin spännande historia passar väl in i berättelsen om maktbalans. På citadellet kommer vi att bjuda på guidade visningar runt området, i slottet och i fängelset. I Bastion Landskrona visar vi försvarstunneln från andra världskriget. Det kommer också att ges möjlighet att med båt ta sig över till Gråen för att där höra historien om Adolph Fredriks fäste som aldrig blev färdigbyggd, säger säger Maria Nordh, förvaltningsområdeschef vid Statens fastighetsverk.

Hemligt och svårtillgängligt
I år visar Statens fastighetsverk bitvis ganska råa och otillgängliga miljöer, platser som en gång var den militära vardagen.

- En del av våra hemliga rum, däribland fästningen på Gråen, är trånga och svårtillgängliga. Det finns också en begränsning i antalet personer som vi med våra båtar kan ta över till ön. Det gör att vi inte kan garantera att alla kan få se allt. Däremot lovar vi att göra vårt bästa för att samtliga besökare ska få med sig en minnesvärd upplevelse av platsen i sin helhet, dess berättelse, säger Ann-Charlotte Spegel-Berg, kommunikationschef vid Statens fastighetsverk.

Sprida kunskap om kulturarvet
Vid sidan av sitt förvaltningsuppdrag arbetar Statens fastighetsverk med att levandegöra och tillgängliggöra vårt gemensamt ägda kulturarv. Det sker bland annat genom besöksmålsutveckling, appen Sevärt, objektsskyltning och genom publika evenemang som Hemliga rum.

- Hemliga rum är ett sätt för oss på Statens fastighetsverk att visa upp vilket fantastiskt uppdrag vi har - att vårda, bevara, förvalta och utveckla många av de finaste kulturbyggnaderna och kulturmiljöerna i Sverige. Under Hemliga Rum bjuder vi på något unikt samtidigt som våra besökare får lära mer om det kulturarv de faktiskt är delägare i, säger Thomas Norell, generaldirektör på Statens fastighetsverk.
 
Hemliga rum går av stapeln lördagen den 26 maj kl 11.00-16.00. Det är fri entré på samtliga 15 platser.

Årets 15 nycklar går till:
1) Karlskrona: Drottningskärs kastell, Gruvan och nya Ellenabben
2) Landskrona: Landskrona Citadell och Gråen
3) Göteborg: Oscar II fort
4) Karlsborg: Karlsborgs fästning - Garnisonssjukhuset och vallgravens underjordsrum
5) Nynäshamn: ERSTA-batteriet på Landsort
6) Boden: Bodens fästning, Södra Åberget
7) Vaxholm: Oscar Fredriksborg, Rindö
8) Uppsala: Uppsala slott, bastionerna
9) Härnösand: Hemsö fästning, Kläffsö och Havstoudd
10) Gotland: Tingstäde fästning
11) Linköping: Linköpings slott - brunnen, fängelsehålan eller biskopsborgen
12) Stockholm: Artillerigårdens skyddsrum
13) Stockholm: Bergrummet under Skeppsholmen
14) Stockholm: Naturhistoriska riksmuseet – våtmagasinet och bensalen
15) Kungälv: Bohus fästning – fängelsehålorna i Fars hatt och Sven Halls torn

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén