Besöksnäringen skapar nya jobb i Landskrona

Det går bra för turismen i Landskrona. Totalt omsatte besöksnäringen i Landskrona 1,25 miljarder kronor under 2014 och genererade runt 1000 årsverken, visar en ny rapport från HUI Research.

I Skåne ökade turismomsättningen med 5,9 % mellan år 2013 och 2014. Motsvarande siffra för Landskrona blev 1,4 %. 

- Att ökningen från 2013 till 2014 här blev lägre än i övriga Skåne beror dels på att 2013 var vårt stora jubileumsår med massor av evenemang som lockade besökare, säger Thorsten Karlén, enhetschef för destination, turism och evenemang i Landskrona stad. 

Landskrona hade 177.000 gästnätter under 2014, vilket var en ökning med 3,3 % från året innan. För att fortsätta den positiva utvecklingen arbetar staden och privata näringar för att skapa fler anledningar till att besöka Landskrona. 

- På Ven utvecklar flera företag sina verksamheter, i Borstahusen har en ny året-runt resort etablerats, Örenäs slott har byggt nytt konferenscenter. I maj invigdes nya Järnvägstorget samt Skånes Hemslöjdsförbund i gamla stationen, vi har en kommande hotelletablering på Jönsaplan. Detta och mycket mer är på gång, säger Thorsten.

En konferensgäst omsätter ett par gånger så mycket pengar som en privatresenär och för Landskronas del är det viktigt att utvecklas inom möten och evenemang. 

- Vi har flera större nationella konferenser till staden i år och på evenemangssidan förbereder vi oss inför det stora vandringseventet Eurorando i september 2016, säger Thorsten. 

Tittar vi framåt kommer de stora forskningsanläggningarna Max IV och ESS utanför Lund stå färdiga inom några år. Detta gör att blickarna och resandeströmmarna i ännu högre utsträckning riktas mot Skåne.

- Här ska Landskrona absolut vara med och sticka ut! avslutar Thorsten.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén