Bolmentunneln i drift 28 mars

Imorgon, 28 mars, tar Sydvatten Bolmentunneln i drift. Det innebär att det kommer rinna Bolmenvatten i kranarna i Landskrona cirka ett dygn senare.

Efter snart två år med vatten från reservtäkten Ringsjön kommer vatten från Bolmen åter i våra kranar. I Bolmentunneln har två ras reparerats och förstärkningsarbeten har utförts för att säkerställa att tunneln håller lång tid framöver.

Vilka kommuner berörs av vattenbytet?

Bytet gäller de delar av NSVA som får vatten från Sydvatten, det vill säga Helsingborg, Landskrona, Ekeby samt Svalöv och Kågeröd.

Bolmenvatten åter i din vattenkran

Övergången till vatten från Bolmen är planerad att starta 28 mars. Drygt ett dygn senare rinner Bolmenvatten åter i din vattenkran om du bor i Landskrona, Ekeby och de delar av Svalöv som har vatten från Sydvatten medan helsingborgarna får en successiv övergång.

När vattnet från Ringsjöverket kommer till Helsingborg infiltreras det i Örbyfältet vilket medför att övergången blir successiv. Det innebär att Helsingborg och även Höganäs kommer att ha en inblandning av Bolmenvatten cirka 4 veckor senare. Först efter 2 månader är övergången helt klar med endast Bolmenvatten i kranen.

Minska doseringen av disk- och tvättmedel

Bytet av vatten till Bolmenvatten kommer att märkas på att det blir mindre kalkutfällningar. Du kan minska doseringen av disk- och tvättmedel och eventuellt justera diskmaskinens inställningar. Vattnet från Ringsjön som du haft är cirka 8,6 dH° (tyska hårdhetsgrader) och vid återgång till vatten från Bolmen som är mjukt blir det cirka 3,4 dH°.

För helsingborgarna har Ringsjövattnet efter att ha passerat Örbyfältet cirka 9,5 dH° (tyska hårdhetsgrader) och vid återgång till det mjuka vattnet från Bolmen blir det cirka 5 dH°.

Grumligt vatten

Om ditt vatten är grumligt så spolar du i alla dina kranar tills det blir klart och rent igen. När ett nytt vatten kommer in i ett ledningsnät måste ytskikten i ledningsnätet anpassa sig till det nya vattnets sammansättning. Den största effekten märks sannolikt under första veckan efter vattenbytet men det kan dröja några månader innan vattnet är i jämvikt med ledningarna igen.

Mer information och FAQ hittar du på NSVAs sida om Bolmentunneln.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén