Carl Fredrik Reuterswärd – Non Violence samlingen

10 maj öppnas en ny permanent utställning på Landskrona museum – Carl Fredrik Reuterswärds Non-Violence. Ett urval av de över 200 verk som museet fick i donation visas i den nya utställning.

Utställningen visar ett urval ur den donation Landskrona museum mottog under 2012 av Carl Fredrik Reuterswärd. Här visas målningar, teckningar och skulptur – alla på temat non violence. Man kan se variationer av revolvern med knut, det motiv som i dag är kopplat till namnet Non Violence, men  det finns även andra motiv som 9/11-attentatet mot World Trade center-byggnaderna i New York och motiv med koppling till diktaturen i Chile.

Non Violence

”Just before Christmas in 1980 John Lennon was murdered outside his apartment in New York. I´d meet him and Yoko Ono in 1969 in Montreux, Switzerland. Feeling bitter and outraged, I immediately set out to create a symbol for John Lennon and for all others who have been victimized by these assassins.” Carl Fredrik Reuterswärd

Carl Fredrik Reuterswärd hade träffat John Lennon. Det kom som en chock då han mördades 1980. I förtvivlan över meningslösheten i våldet gjorde CFR en enkel skiss till en revolver, där pipan försetts med en knut. Ett groteskt vapen, tydligt nog i sin appell mot våld och krig. 

Så började ett av Carl Fredrik Reuterswärd allra mest kända teman. Det stannade inte vid en serie bilder av uppknutna revolvrar. Snart föddes tanken att dessa verk skulle få en större betydelse och bilda ett konstnärligt nätverk över världen. Alltså, revolvern med knut på, Non Violence, var inte i första hand menad som enskilt konstverk. Tillsammans skulle de bli delar av ett växande världsomspännande verk, utplacerade på platser där fred rådde eller främjades. De skulle mot självkostnadspris doneras. Första Non Violence placerades utanför FN i New York. Så har nätet växt, Sverige, Schweiz, Frankrike, Sydafrika…

Carl Fredrik Reuterswärds konstnärliga reaktion på Lennons död knöt ihop två tidigare teman.

Redan under det tidiga 1950-talet tecknade han revolvrar, särskilt desarmerade sådana. Och på 1960-talet började han slå knut på olika föremål. Det började med en blyertspenna av märket Faber & Castell 1963. Sedan slog han knut på andra föremål, en linjal, en hästsko – ja, till och med en näsa.

Med en knut på pipan är revolvern fortfarande en revolver, men samtidigt förvandlad till sin motsats, skotten som inte avlossas, tanken på icke-våld och fred.

Text av Thomas Millroth

Carl Fredrik Reuterswärd - Non violence 

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén