Modiga Landskronabor får civilkuragestipendium

Visar fem glada stipendiater som ler och håller blommor

I går, den 2 mars delades Landskrona stads civilkuragestipendium ut till personer eller föreningar som gjort något utöver det vanliga för att öka tryggheten och säkerheten i Landskrona. I år delas stipendiet mellan föreningen ”Vi följer dig hem”, Jörgen Johnsson, Klara Bengtsson och Wilmer Stålhammar.

Syftet med Landskrona stads civilkuragestipendium är att stärka vi-känslan i Landskrona. 2019 års civilkuragestipendiater har utsetts av en kommitté bestående av en representant från lokalpolisområde Landskrona, trygghetssamordnaren i Landskrona stad samt en ungdomsrepresentant från Människan bakom uniformen. Stipendiaterna får dela på en stipendiesumma på totalt 15 000 kronor.

Kommitténs motivering:

”Samtliga stipendiaters engagemang och agerande för andra människor är mycket fina exempel på hur civilsamhället kan bidra till att förhindra brott och olyckor. Deras handlingskraft och mod bidrar till att öka tryggheten och säkerheten i samhället. De har alla har visat civilkurage genom att agera utöver det vanliga och på ett osjälviskt sätt göra skillnad för sina medmänniskor. Landskrona stad är därmed glada över att tilldela Klara Bengtsson och Wilmer Stålhammar, Jörgen Johnsson samt föreningen ”Vi följer dig hem” 2019 års civilkuragestipendium.”

Inskickad nominering för stipendiaterna Klara Bengtsson och Wilmer Stålhammar:

”Detta är två unga medborgare som rådigt ringer polisen när en bil kör in i en busskur och sedan bara kör ifrån händelsen. Det fanns vuxna omkring men ingen ingrep förutom dessa två barn. Modigt och bra gjort som medborgare.”

Inskickad nominering för stipendiaten Jörgen Johnsson:

”Jörgen var uppmärksam och hörde en brandvarnare tjuta. Han konstaterade att det kom från grannens lägenhet. Grannen låg orörlig på golvet och det kom rök från spisen. Jörgen tog sig in i huset genom att krossa ett fönster, avbröt branden, vädrade ut röken och påbörjade hjärt- och lungräddning tills räddningstjänsten anlände. Kanske räddade han ett liv och förhindrade en större lägenhetsbrand i ett radhus.”

Inskickad nominering för föreningen ”Vi följer dig hem”

"Massa goda medmänniskor som gör allt och lite till för att göra vår stad tryggare. De är ute natt och tidig morgon i alla väder för att följa människor som behöver det hem. Detta är en grupp som inte får något betalt för att göra detta utan gör det helt utan egen vinning. Gruppen anser de att de får tillräckligt genom att hjälpa någon som behöver det och det är ju bara så fint. Därför anser jag att de är värda priset, speciellt gruppens ena grundare Emma Svensson och Therese Johansson har varit mest aktiva, men det finns flera som också har engagerat sig och som förtjänar en eloge. ”

Stipendiet delades ut igår, den 2 mars i Rådhuset i Landskrona i samband med kommunfullmäktiges sammanträde.

På bilden syns (på bakre raden från vänster) Jörgen Johnsson samt Susanne Lindqvist och Emma Svensson från "Vi följer dig hem" samt (på främre raden) Klara Bengtsson och Wilmer Stålhammar.

 

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Nina Persson Kerr