Civilkuragestipendium för rådigt agerande vid barnmisshandel

I april 2013 uppmärksammade Lena Godani Persson hur en 6-årig pojke blev misshandlad av en vuxen kvinna. Lena agerade snabbt med att ringa till polisen och samtidigt ropa till kvinnan att sluta misshandeln. Polisen anlände och kunde ta över situationen. Vid den följande rättegången vittnade Lena och kvinnan som misshandlat 6-åringen blev dömd. Nu får Lena motta Landskrona stads civilkuragestipendium för sin insats.

I april 2013 bevittnade Lena Godani Persson från sin balkong när en 6-årig pojke misshandlades av en vuxen kvinna. Lena agerade genast genom att ringa polisen och ropa till kvinnan att sluta misshandeln. Kvinnan begav sig med pojken från platsen varpå Lena följde efter. Under hela händelseförloppet hade Lena kvar polisen i telefonen som samtidig skickade en patrull. Trots sin aktningsvärda ålder sprang Lena efter pojken och kvinnan fram till dess att polispatrullen anlände och kunde ta över situationen. Ärendet gick till åtal där Lena vittnade i rättegång. Kvinnan som misshandlat den 6-årige pojken blev dömd för misshandel.

Enhällig kommitté

Lena Godani Persson har utsetts till 2013 års civilkuragestipendiat av en enhällig kommitté bestående av en representant från närpolisen i Landskrona, säkerhetschefen i Landskrona stad samt en ungdomsrepresentant från Människan bakom uniformen med motiveringen:

Lena Godani Persson är ett föredöme som inte bara ringde polisen och stoppade misshandeln när hon bevittnade brottet, utan också vittnade i rättegång där den misstänkta kunde fällas för misshandeln. Lena har visat civilkurage genom att agera utöver det vanliga som ställt upp för en annan person, tydligt visat att våld och trakasserier inte tolereras och bidragit till ökad trygghet för sina medmänniskor. Kommittén för civilkuragestipendiet i Landskrona stad är därmed glada över att utse Lena Godani Persson till mottagare av 2013 års civilkuragestipendium på 5000 kronor.

Utdelningen kommer ske på kommunfullmäktiges sammanträde på Rådhuset på måndag, 24 februari.

Om civilkuragestipendiet

Stipendiet delas ut till en eller flera personer som har gjort en insats utöver det vanliga för att hjälpa en medmänniska eller för att öka tryggheten för oss som bor och verkar i staden. Med civilkuragestipendiet vill vi också stärka vi-känslan i Landskrona och visa att vi bryr oss om varandra och vårt samhälle.

Här kan du läsa mer om tidigare civilkuragestipendiater och hur du kan nominera.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén