Elever från Sandåkerskolan i semifinal på Uppfinningsmässan

Två elever från Sandåkerskolan i Häljarp har blivit uttagna till semifinal i den nationella tävlingen Finn Upp. Finn Upp är en uppfinnartävling som riktar sig mot elever i de senare årskurserna på grundskolan.

Eleverna ska uppfinna nya lösningar på vardagliga problem. Till semifinalen, som hålls under Uppfinningsmässan på Kreativum (Science center) i Karlshamn den 20 april, har 12 uppfinningar från området Skåne, Blekinge och delar av Småland blivit uttagna. Vinnarna går sedan vidare till finalen i Stockholm i maj.

Två tjejer fixar lökhacket utan tårar

På Sandåkerskolan har elever i årskurs 6 och 7 arbetat med Finn Upp i ämnet teknik. Många uppfinningar togs fram av eleverna och en av dessa har kommit till semifinal. De två eleverna går på Sandåkerskolans särskilda MaNO-profilutbildning (matematik och naturorientering) för elever som är 12 till 15 år gamla. Semifinalisterna, två tjejer i årskurs 7, har med metodiskt arbete löst frågan hur man kan hacka lök utan att tåras. Detta har lett till en uppfinning som man kan använda sig i köket om man brukar bli tårögd vid lökhackandet.

Med semifinalisterna kommer MaNO-profileleverna i årskurs 7 och blivande MaNO-profilelever i årskurs 6 att följa med till Karlshamn.

Håller tummarna för finalplast i Stockholm

– Det är väldigt roligt att våra duktiga elever tagit sig till semifinal. Vi på Sandåkerskolan håller tummarna och hoppas att våra semifinalister får möjlighet att besöka Stockholm som finalister i tävlingen i maj, säger Martin Strand rektor på Sandåkerskolan.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén