Elever från Sandåkerskolan i semifinal på Uppfinningsmässan

Två elever från Sandåkerskolan i Häljarp har blivit uttagna till semifinal i den nationella tävlingen Finn Upp. Finn Upp är en uppfinnartävling som riktar sig mot elever i de senare årskurserna på grundskolan.

Eleverna ska uppfinna nya lösningar på vardagliga problem. Till semifinalen, som hålls under Uppfinningsmässan på Kreativum (Science center) i Karlshamn den 20 april, har 12 uppfinningar från området Skåne, Blekinge och delar av Småland blivit uttagna. Vinnarna går sedan vidare till finalen i Stockholm i maj.

Två tjejer fixar lökhacket utan tårar

På Sandåkerskolan har elever i årskurs 6 och 7 arbetat med Finn Upp i ämnet teknik. Många uppfinningar togs fram av eleverna och en av dessa har kommit till semifinal. De två eleverna går på Sandåkerskolans särskilda MaNO-profilutbildning (matematik och naturorientering) för elever som är 12 till 15 år gamla. Semifinalisterna, två tjejer i årskurs 7, har med metodiskt arbete löst frågan hur man kan hacka lök utan att tåras. Detta har lett till en uppfinning som man kan använda sig i köket om man brukar bli tårögd vid lökhackandet.

Med semifinalisterna kommer MaNO-profileleverna i årskurs 7 och blivande MaNO-profilelever i årskurs 6 att följa med till Karlshamn.

Håller tummarna för finalplast i Stockholm

– Det är väldigt roligt att våra duktiga elever tagit sig till semifinal. Vi på Sandåkerskolan håller tummarna och hoppas att våra semifinalister får möjlighet att besöka Stockholm som finalister i tävlingen i maj, säger Martin Strand rektor på Sandåkerskolan.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.