En fredagskväll i Landskrona

Som nyanställd säkerhetschef för Landskrona stad gav jag mig ut på gatorna för att se hur det är i vår stad en fredagskväll.

Mats PerssonJag började kvällen med att besöka ungdomshuset NOVA. Där kom jag i samtal med några ungdomar. Jag märkte hur stolta de är för sin stad Landskrona.

Vid 20-tiden träffades flera av de aktörer som arbetar i nära samarbete för att skapa en lugn och trygg stad. Väktarna som jobbat under dagen berättade att det varit en lugn dag.

Björn, fältarbetare ”Lugnt på stan”, berättade att det under kvällen finns två grupper av nattvandrande vuxna. De kom från kanotklubben och en ny grupp från Karlslundsområdet.

Det blev dags att ge sig ut. Jag började tillsammans med ”Lugnt på stan”. Denna kväll bestod gruppen av tre fältarbetare. Gruppen var mångkulturell och kunde nio språk. Vi besökte Öppet torg i Häljarp och skolan i Asmundtorp. På båda ställena mötte vi positiva ungdomar som hade en fin dialog med fältpersonalen. Vi åkte vidare till nyöppnade Karlslunds arena. Här var det fullt, ungdomar i alla åldrar och flera äldre, positiva förebilder. Under kvällen promenerande vi i centrum och samtalade med många ungdomar.

Rutin och personkännedom

Vid midnatt gick jag en stund med ordningsvakterna. De arbetar i centrala delarna av Landskrona och är polisens förlängda arm. De har stor rutin och god personkännedom.

Klockan ett träffades vi vid Rådhustorget. Där fanns också Landskronapolisens centrumgrupp på plats. Bussen var strategisk placerad utanför Guldfynd, fyra poliser stod och pratade med alla som passerade. Både på stan och på krogarna var det en trevlig stämning.

När jag gick hem fram på småtimmarna funderade jag över min bild av Landskrona. Jag måste erkänna att jag själv haft en ganska svart bild av Landskrona, jag har läst vad som stått i tidningarna och lyssnat på vad folk berättat.

Härligt engagemang

Min bild har blivit mycket ljusare nu när jag med egna ögon sett vilket engagemang och starkt samarbete det finns i Landskrona. Allt förebyggande arbete som utförs av olika aktörer, personliga möten och relationer som skapas. Att vara synlig och tillgänglig för våra ungdomar och att agera som ett stöd. Vi har härliga ungdomar i vår stad. Vi kan alla göra mycket för att skapa en ökad trygghet och ge en allt positivare bild av vår stad.

Precis som det är härligt att se Henkes engagemang intill planen när Landskronas stolthet, det svart och vita laget är på plan, är det härligt att få vara med och uppleva detta engagemang för Landskrona. Min bild av Landskrona har blivit betydligt ljusare.

Mats Persson
Nytillträdd säkerhetschef i staden

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén