Fira Valborg i Landskrona 30 april

Landskrona stad firar Valborg med sång, valborgsbål, tal och den unika kampen mellan Vintergreven och Sommargreven till häst. Årets talare är landskronabon och filmaren Ezzeddine Zein.

Vi börjar kvällen kl. 19.30 på Rådhustorget. Kvällens konferencier, guiden Åsa Lidén, leder oss genom firandet. Öresundsvarvets Manskör (ÖV-kören) under ledning av Lennart Lundholm värmer upp oss med traditionella vårsånger.

Eslövs trumkår leder tåget till stranden norr om Strandpaviljongen där programmet fortsätter med sång.

Traditionell kamp mellan vintergreven sommargreven

Väl nere vid stranden håller Ezzeddine Zein årets tal till våren. Hästarna från Landskrona Ridklubb släpps in och kampen mellan Sommargreven och Vintergreven tar vid. Efter kampen tänds valborgselden av Landskrona Scoutkår och kvällen avslutas med körsång av manskörerna.

Prisbelönad filmare årets valborgstalare

Ezzeddine Zein, Foto Edhem ZunicEzzeddine Zein är en filmproducent med bas i Landskrona. Han är aktuell med filmen Om flykten som berättar om några unga pojkars flykt. Delar av filmen visas i utställningen Flykten som just nu visas på Landskrona museum. Hans tidigare produktion Heder har fått flera internationella utmärkelser och har visats både i Riksdagen och i EU-parlamentet. Ezzeddine fångar svåra ämnen, sådant som behöver sägas och synas. Sådant som rör oss alla. Ezzeddine arbetar även som ungdomskonsulent på Selma Lagerlöfgymnasiet. Bilden till vänster: Ezzeddine Zein, fotograf: Edhem Zunic.

Program valborgsfirandet 30 april 2016

Konferencier: Åsa Lidén

 • 19.30 På Rådhustorget
  Eslövs trumkår inleder.
  Konferencier Åsa Lidén hälsar välkomna.
  ÖV-kören sjunger under ledning av Lennart Lundholm
 • Promenad till stranden.
 • 20.00 Stranden norr om Strandpaviljongen.
  Trumslagare och körsång
  Valborgstalet av Ezzeddine Zein
  Kampen mellan Vintergreven och Sommargreven till häst. Med Landskrona Ridklubb
  Landskrona Scoutkår tänder bålet med hjälp av Sommargreven.
  Avslutningsvis sång med ÖV-kören

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén