Fotoutställningar utomhus året om i Landskrona

DSC_0032_webb.jpg

Nu blir fotoutställningar utomhus ett nytt kännetecken för Landskrona året om. De stora ställningar som tillverkades för Landskrona Foto Festival och som användes i Teaterparken har nu placerats på olika platser i Landskrona. Den första utställningen med Perry Nordengs fina flygbilder kan nu ses under vintern.

Vid årets fotofestival var utställningarna i den offentliga miljön ett uppskattat inslag. Nu bygger vi vidare på detta och utomhusutställningar med fotografi blir ett kännetecken för Landskrona året runt.

Landskronas och Skånes bästa sidor

Den första utställningen består av flygfotografier med motiv från Landskrona, den skånska naturen och andra spännande skånska miljöer. Bakom motiven står flygfotografen Perry Nordeng som under en lång följd av år arbetat med att för olika uppdragsgivare med att dokumentera händelser, byggprojekt och olika miljöer från luften. I samband med dessa uppdrag har han passat på att utveckla sin fotografi i ett eget konstnärligt projekt för att presentera Skånes allra bästa sidor. Utställningen kan ses under vintermånderna.

– Idén om att visa fotoutställningar året runt kom ur diskussioner om hur vi kan förstärka Landskrona som fotostad och samtidigt visa fler vackra platser för besökare och landskronabor, än just den platsen man befinner sig på för stunden. Detta är bara början på ett roligt projekt som med många ideer om teman och fotografer som bidrar till att göra staden till en spännande miljö att vistas i och utforska säger Anna Classon, Tillväxt- och näringslivschef, Landskrona stad.

Tre uställningar om året för olika målgrupper

Det är de stora triangulära ställningar som tillverkades inför Landskrona Foto Festival och som användes i Teaterparken som nu har placerats på olika platser runt om i Landskrona med tre bilder på varje plats. Utställningen med de skånska flygbilderna visas vid Ven-terminalen, på Kasernplan, vid Idrottshallen och intill Järnvägsstationen vid Östervärns plan. Tanken är att utställningarna skall skiftas tre gånger om året och spegla olika typer av fotografi, rikta sig till olika målgrupper och visas på olika platser i staden och kommunen.

Till våren planeras en utställning med bilder för barn. Till den utställningen kopplas ett pedagogiskt program för förskolorna.

Fototävling för lokala fotografer

Under sommaren används ställningarna för fotofestivalens räkning och till hösten finns planer på en utlysning av en tävling som riktas exklusivt till Landskrona fotografer och som skall spegla ett förbestämt tema.

Om fotograf Perry Nordeng

Perry Nordeng (född 1951 i Malmö) började sin bana som yrkesfotograf 1976. Byggbranschen blev tidigt en uppdragsgivare vilket ett decennium senare ledde över till flygfotografering som ett komplement för att tillfredsställa uppdragsgivarnas behov av dokumentation. Sedan 2001 är har Perry helt koncentrerat sig på flygfotografering och han är idag den ende i Sverige som är verksam med detta på heltid.

De största uppdragsgivarna är kommuner, fastighetsbolag, byggföretag och Trafikverket. Bland de större projekten som Perry Nordeng följt finns Öresundsbron, Citytunneln, Max IV och ESS. Bilderna tas numera endast med digital teknik vilket har en tydlig fördel i att snabba upp arbetsprocessen från fotografering till leverans till kunden.

Nu aktuella projekt är ESS, väg E22, Norra Hamnen i Malmö, Malmö Sjukhus, Olympia i Helsingborg och västlänken i Göteborg. Perry Nordeng bor numera med familj i Vejbystrand och vid sidan om fotografering är trädgården ett dominerande intresse.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén