Gamla tanter gör en uppföljare tillsammans med sega gubbar

Idag var det boksläpp av Gamla tanter fortsätter – en uppföljare till succén Gamla tanter bakar gamla recept. Det är Anhörigcenter i Landskrona som har gett ut båda böckerna. Man bjöd på bubblig dricka, gott kaffe, kakor och snittar under den välbesökta bok-reales:en.

Ett uppslag ur boken, havredrömmar...När man släppte boken Gamla tanter bakar gamla recept 2009 hade man inte förväntat sig den succé det blev. Både radio och tv samt tidningar från hela Sverige besökte anhörigcenter och boken gick åt snabbare än smör i solsken.

Nu har man äntligen gjort en uppföljare, Gamla tanter fortsätter. Återigen är det Maria Jönsson-Colberg som varit redaktör och fotograferat alla fina bilder till recepten som våra gamla tanter delar med sig av. Till sin hjälp har Maria haft Ann-Christin Svensson som gjort allt förarbete. Båda arbetar på Anhörigcentrum vid Landskrona stads omsorgsförvaltning.

Inte bara kakor

Man har tagit ett steg vidare med den nya boken, så förutom att du hittar många recept på goda kakor och gott bröd hittar du även recept på hur du kan göra din egen hostmedicin och Play-Doo-lera med mera.

Recepten blandas med många fina dikter och texter. Dikterna har kommit fram ur en promenadgrupp med temat Från vintervila till sommargrönska som Anhörigcentrum i Landskrona arrangerade.

Smarriga snittar med bubbelMed boken vill våra gamla tanter och sega gubbar vara med att fira Landskrona stads 600-årsjubileum. Ett annat sätt som även du kan hjälpa till med är att sticka på Jubileumshalsduken.

Här bjuder Anhörigcentrum på ett par recept ur boken

Tre snabba limpor

Ugn 190-200 grader
1 liter fil eller yoghurt
0,75 dl vatten till att skölja ur kartongen
3 dl mörk sirap eller brödsirap
12 grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl
2 msk bikarbonat
½ msk salt
2-3 msk brödkryddor
Allt blandas väl. Delas i tre lika delar och läggs i tvålitersformar. Gräddas i en timme.

Mjuk nötkaka

Ugn 190 grader
2 ägg
2 dl socker
50 gr malda nötkärnor
1 dl vatten
50 gr smält matfett
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda i nötterna, vetemjölet blandat med bakpulvret. Sist vatten och matfettet. Grädda i väl smord och bröad form tills kakan känns torr när du provar med sticka, ca 30-40 minuter.

Information om den kommanade äldreveckan.Äldreveckan startar på måndag 27 maj

Man passade även på att informera om den kommande äldreveckan Lev livet levande. Passa då på att besöka Anhörigcentrum och köp boken av våra gamal tanter!

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén