Göran Andersson blev Årets företagare 2010

Göran Andersson som driver Hotel Öresund har blivit utsedd till Årets företagare i Landskrona. Göran övertog företaget 1995 och har sedan dess utvecklat och utökat verksamheten.

Motivering: Göran Andersson har på ett mycket framgångsrikt sätt lyckats driva och utveckla sitt företag. Sedan Göran Andersson övertog företaget 1995 och fram till idag har det varit en positiv utveckling av Hotel Öresund. Förutom att vara ett stort konferenshotell har man även en cateringverksamhet och stadigt växer och en restaurangskola. Göran Andersson är en god ledare och förebild som anser att det är viktigt att föra en dialog med sin personal och ledningsgrupp. För att lyckas som företagare måste alla sträva mot samma mål. Göran Andersson har en stark framtidstro på både hotellet och Landskrona. Genom sitt företag marknadsför han även staden på ett mycket bra sätt.

Vilka är framgångsfaktorerna för att lyckas som företagsledare?

För att vara en framgångsrik företagsledare måste man vara lyhörd på kunder, gäster och personal samt för hur man kan skapa en produkt som säljer. Man måste också vara oerhört flexibel och kunna ändra kursinriktning. Vidare så är den största tillgången i ett företag personalen. Jag brukar säga att man skall agera som en ledare, inte tala som en. För
människor ser mer än vad de lyssnar. Jag vill även vara tillgänglig 24 timmar för mina anställda där de måste känna stödet. Man kan ringa när som helst.

Vad anser du att dina största framgångar har varit?

Min största framgång har varit att vända en ansamlad förlust på -7,5 miljoner till en samling företag med fastigheter och restauranger och ett bra resultat. När jag var 30 år så blev jag Sveriges yngsta hotelldirektör på det modernaste konferenshotellet i Sverige. Jag har i efterhand förstått att det var en stor framgång att reda ut det, speciellt med tanke på att det var när 90-talskrisen slog till.

Vad driver sig som företagare?

Det som driver mig är entreprenörsblodet, att se om det omöjliga går att lösa. Att möta kunderna, få igenom en affär och sedan träffa dem efteråt och se hur nöjda de är. Jag brukar säga att man skall se möjligheterna, inte svårigheterna.

På vilket sätt bidrar du och ditt företag till Landskronas utveckling?

Genom att vara en drivande part av besöksnäringen och vara aktiv utanför Landskrona. Jag säger att vi marknadsför Landskrona och inte Hotel Öresund så fort vi gör en marknadsföringsaktivitet utanför Landskrona. Vi lägger 95 % av vår marknadsföringsbudget utanför Landskrona. Genom att vara en ledande part och få in 25 000 övernattande gäster,
40 000 konferensgäster samt ha över 50 000 ätande gäster så bidrar vi med att utveckla Landskrona.

Du är för många känd som Göran på Hotel Öresund, men idag har du breddat verksamheten. Berätta!

Mitt moderbolag heter Thanda AB och i detta har vi:

  • Hotel Öresund AB med 45 fast anställda
  • Hotel Tornet AB i Helsingborg med frukosthotell med 59 rum och 10 anställda
  • Catera AB som är ett restaurang- och uthyrningsföretag som driver Restaurang Frans Möller i Kävlinge, STOP Krog & Café på Ring Knutstorp, Matsalen på Gullstrandskolan, Golfrestaurangen på Lunds akademiska golfklubb, stor- tält, bord och stols uthyrning med lager i Löddeköpinge. Plus ett antal andra personalmatsalar som vi levererar till. 16 året runt anställda.
  • Landskrona Slott AB som driver Citadellet i Landskrona med middagar och aktiviteter.

Jag äger också 25 % av ett fastighetsbolag som äger hotellfastigheter i Landskrona, Helsingborg och Karlshamn. Under Hotel Öresund så driver vi även den praktiska delen av gymnasieprogrammet för vår bransch både i Landskrona och i Kävlinge.

Hur ser du på framtiden?

Jag är en obotlig optimist, men vi står inför ett antal svårigheter där den finansiella krisen är ett hot mot utvecklingen. Vi blir påverkade av att företag lägger färre konferenser, man reser mindre och privatpersoner har mindre pengar i sina plånböcker. Samtidigt ser jag otroliga möjligheter att utveckla verksamheten med fler anläggningar och detta framför allt i lågkonjunktur.

Intervju genomförd av Annika Rundblad, Landskrona stad

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén