Grattis till 2014 års civilkuragestipendiater Emil Schiöll, Simon Lindberg, Ted Jönsson, Anette Odeborg och Mai Au.

Landskronaborna nominerar årligen kandidater till civilkuragestipendiet som går till personer eller föreningar som har gjort en insats utöver det vanliga för att hjälpa en medmänniska, för att öka tryggheten eller stärka vi-känslan i Landskrona. Årets stipendiater har visat civilkurage genom att agera utöver det vanliga, hjälpt en annan person i en nödsituation och bidragit till ökad trygghet för sina medmänniskor.

Årets stipendiater
Av de åtta nomineringar som kom in utsågs följande stipendiater med en sammanfattning av nomineringarna:

Emil Schiöll, Simon Lindberg och Ted Jönsson:
Den 29 juli befann sig Emil Schiöll, Simon Lindberg och Ted Jönsson på hoppflotten utanför piren i Borstahusen. De såg två killar hoppa i vattnet från piren för att simma ut till hoppflotten. På väg ut hamnade en av killarna i en stark ström och drev utåt Öresund. Han hamnade flera gånger under vatten och skrek på hjälp. Utan tvekan hoppade Emil, Simon och Ted i vattnet, simmade till den nödställde och drog honom till säkerhet på hoppflotten.

Anette Odeborg och Mai Au:
Den 31 oktober fick Anette Odeborg ett samtal från trygghetslarmcentralen om att brandlarmet hade gått hemma hos Viola Ohlsson. Anette ringde till en kollega, Mai Au, och bad henne ansluta vid Violas hemadress. När de kom dit var bostaden rökfylld och de hittade Viola i köket. Med gemensamma krafter lyfte de ut Viola ur huset.

Kommitténs motivering:
2014 års civilkuragestipendiater har utsetts av en kommitté bestående av en representant från närpolisen i Landskrona, säkerhetschefen i Landskrona stad samt en ungdomsrepresentant från Människan bakom uniformen med motiveringen:

Samtliga stipendiater är ett föredöme som inte bara genom ett rådigt ingripande räddade en medmänniska i nöd, utan också gav sig in i en riskfylld situation utan att fundera över sin egen hälsa. Alla har visat civilkurage genom att agera utöver det vanliga, hjälpt en annan person i en nödsituation och bidragit till ökad trygghet för sina medmänniskor. Kommittén för civilkuragestipendiet i Landskrona stad är därmed glada över att tilldela Emil Schiöll, Simon Lindberg, Ted Jönsson, Anette Odeborg och Mai Au 2014 års civilkuragestipendium på vardera 4000 kronor.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén