Har du koll på toavettiketten?

Släng inte fel liten.jpg

NSVA:s spel “toavettikett” uppmärksammar världstoalettdagen och lär oss vikten av att inte använda våra toaletter som soptunnor.

På lördag är det världstoalettdagen, en officiell FN-dag som infaller den 19 november varje år. I samband med dagen vill Nordvästra Skånes vatten och avlopp (NSVA) uppmärksamma det bristande toaletthyfs som vi har i Sverige. 9 av 10 svenskar tycker att skräp i toaletten är oacceptabelt, trots detta så spolas det ner 7000 ton skräp i våra avlopp varje år.

– Våra toalettvanor ligger långt efter vårt övriga miljötänk. I Sverige är vi jättebra på att sortera och återvinna våra hushållssopor. Det är hög tid att vi får lika bra toavett och slutar spolar ner skräp i toan, säger Pär Gustafsson, avdelningschef för Avloppsrening på NSVA.

Spela Toavettikett på nsva.se/stopp
Gå in och spela spelet “toavettikett” och testa dina kunskaper om vad som är okej att kasta i toaletten, vad som hör hemma i soptunnan, på apoteket eller på återvinningsstationen. Spelet kan spelas av alla åldrar och finns på NSVAs hemsida. 

Om världstoalettdagen
Dagen instiftades av World toilet organization 2001 och är sedan 2014 en officiell FN-dag. Dagen uppmärksammar den globala sanitetskris som skapas när en tredjedel av världens befolkning saknar tillgång till toalett. Klicka här för att läsa mer om världstoalettdagen.

Om NSVA
NSVA ansvarar sedan 2009 för den kommunala vatten- och avloppsverksamheten i kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp och ägs gemensamt av dessa sex kommuner. 

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Nina Persson Kerr