Invigning av Enoch Thulin-skulptur lördag 7 maj

På lördag den 7 maj klockan 11.00 är det dags att inviga skulpturen av Enoch Thulin, Landskronas kända flygarprofil, på Skeppsbrokajen i Landskrona.

Enoch Thulin kommer gåendes på Skeppsbrokajen mot det hörn som bildas mellan Stora Hamnbassängen och Nyhamnen. Han har blicken riktad mot luftrummet ovanför Gråen, där det en gång legat en marinspaningsflygstation till vilken han tog initiativet.

Generös donation till Landskrona stad

Skulpturen är utförd i brons av skulptören Jonas Högström. Han är även upphovsman till Selma Lagerlöf- skulpturen som står i närheten av Strandpaviljongen i Landskrona.

Initiativtagare till Enoch Thulin-skulpturen är reklammannen och landskronasonen Stig H B Paulsson, som donerar skulpturen till Landskrona stad. Detta som en generös gest till sin gamla hemstad.

Enoch – en av de första flygpionjärerna i Sverige

Enoch Thulin tillhör de allra första flygpionjärerna i Sverige och utförde själv en del uppseendeväckande flygningar. Han startade också en fabrik för flygplanstillverkning i Landskrona, som dock efter hans död (han störtade vid en uppvisning i Landskrona 1919) övergick till att tillverka bilar.

Invigningsprogram 7/5 kl. 11.00 (dit allmänheten naturligtvis är välkommen):

  • Invigningstal av Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande
  • Stig H B Paulsson säger några ord
  • Körsång av Öresundsvarvets manskör

 

För mer information

Åsa Karlsson
Fritids- och kulturförvaltningen, Landskrona stad
Telefon 0418-473118

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén