Landskronas kampanj mot nätmobbing vann pris

snackaomhat-vinnare-spinn.jpg

Landskrona stad arbetar målmedvetet med att motverka mobbing och näthat. Staden ville informera barn, tonåringar och framförallt föräldrar om hur näthatet fungerar vilket resulterade i kampanjen #snackaomhat som har väckt starka känslor. I slutet av november utsågs kampanjen till en av 2016 års bästa insatser inom kommunikation och PR.

Arbetet med att motverka mobbing är en del i ett större trygghetsarbete som pågår. Landskrona stad var först i Sverige med att teckna en överenskommelse med polisen som bland annat innefattar ”Bra uppväxtvillkor för barn och unga” där kränkningar på sociala medier är ett prioriterat arbetsområde.

Otrygga barn och ungdomar är i högre grad brottsaktiva och har svårare att ta sig igenom och avsluta både grundskola och gymnasieskola då förutsättningarna för en god inlärningsmiljö ofta saknas. Landskronas fokus på barn och ungas trygghet och skolgång har de senaste åren har resulterat i avsevärt förbättrade skolresultat för stadens grundskolor. Det genomsnittliga meritvärde ligger idag över rikssnittet.

- Det var Landskronas utbildningsförvaltning som tog initiativet till den vinnande kampanjen #snackaomhat. Trygga barn presterar trots allt bättre och ger resultat som i sin tur präglar hela samhället, säger Lisa Flinth, utbildningsnämndens ordförande.

Om kampanjen
Kampanjen #snackaomhat genomfördes under våren 2016 och syftade till att få föräldrar att bli mer involverade i sina barns digitala vardag. Kampanjen fick rikstäckande medial uppmärksamhet under den första veckan nådde kampanjen ut till mer än 4,6 miljoner kontakter.

”Snacka om hat” togs fram av Garbergs Malmö på uppdrag av utbildningsförvaltningen, Landskrona stad. Det är den rikstäckande tävlingen SPINN som varje år utser de mest kreativa och effektiva informationskampanjerna inom olika områden. 

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Malin van 't Wout