Kulturmingel med utdelning av årets kulturstipendium

Landskrona stads årliga kulturmingel hölls som vanligt på Landskrona teater. Gunlög Stenfelt, kulturnämndens ordförande hälsade kvällens 130 gäster välkomna tillsammans med kvällens konferencier Farah Erichsén. Sedan presenterades flera framtida projekt och visioner inom Landskronas kulturliv.

Kulturminglet är till för att alla i landskronatrakten som på något sätt är kulturellt aktiva – professionellt, ideellt eller politiskt engagerade – ska mötas för att inspireras, umgås och lära känna varandra. Genom ett starkt nätverk av kulturutövare i Landskrona stärks kulturlivets positioner.

Under kvällen fick gästerna höra om vad som kommer hända framöver och vad staden har för visioner inom kulturbranschen. Först ut var Göran Nyström, fritids- och kulturchef vid Landskrona stad. Göran berättade om Fotofestivalens framtid och utveckling.

Tre visioner om framtidens kulturstad

I Landskrona finns flera tomma industrilokaler som kan utnyttjas för kulturella näringar. Sanna Lilie från KELA berättade hur 35 000 kvadratmeter rå betongyta kan sätta Landskrona på den internationella kulturkartan med ombyggnaden av Fröfabriken. Efter Sanna följde Linda Hallberg från Kreativa Landskrona, Sveriges första lokala branschorganisation för den kulturella och kreativa sektorn. Kulturminglet gästades även av Solbritt Andersen från Astrid & Friends som visade hur man kan väcka liv i en slumrande industriromantik.

Efter föredragen blev det underhållning i form av David Petersson Eklundh och Yvonne Petersson från Kulturskolan som framförde Czardas av Vittorio Monti.

Utdelning av kulturstipendier

En av höjdpunkterna under kulturminglet är när årets stipendiater för Landskrona stads Kulturstipendium avslöjades. I år gick de till fyra pristagare som vi säkert kommer att få höra mer ifrån framöver. Längst ner hittar du vilka tillsammans med juryns motiveringar.

Six drummers
Med hjälp av pipleksaker i form av gummigrisar lockade Six drummers akt till många skratt i teatersalongen. Foto: Kommunikationsenheten, Landskrona stad.

Som avslutning kom kvällens överraskning, artistgruppen Six drummers som gjorde ett bejublat nummer med pipande gummigrisar. Six drummers känner vi igen från filmerna Sound of noice samt Music for one apparetment and six drummers.

 

Conny Blom, en av årets kulturstipendiaterConny Blom, 20 000 kronor
Conny, född 1974, är en internationellt verksam konstnär boende i Landskrona.
Motivering: Han är erkänd både internationellt som nationellt och har varit med och satt Landskrona på den internationella kartan. Utöver sin konst driver han forskningsprojekt och CAC Bukovje/Landskrona tillsammans med konstnären Nina Slejko Blom. I Landskrona planerar han en föreläsningsserie för att öka kunskapen om samtidskonst. Foto: privat. www.connyblom.com

David Petersson Eklundh, 10 000 kronor
David, född 1998, är musikstuderande med violin som huvudinstrument. David har uppträtt som solist vid flera konserter.
Motivering: David är en exceptionell begåvning inom sitt instrument violin. Han har studerat på Kulturskolan sedan sexårsåldern och tidigt haft siktet inställt på en karriär som violinist. Som ensam elev på sitt instrument har han antagits till spetsutbildningen vid Nya Malmö Latin och har trots sin unga ålder mottagit flera utmärkelser.

Isabelle Olsson Nordehammar, 10 000 kronor
Isabelle, född 1989, går andra året på Performing Art School i Göteborg med inriktning musikal.
Motivering: Isabelle genomgår en krävande utbildning till musikalartist i Göteborg samtidigt som hon praktiserar med en roll i Kristina från Duvemåla. Isabelle har dessutom en ambition att dela med sig av sin kunskap och glädje för musik och teater till unga genom kulturläger på sommaren.

Antonio Darwiche, studerar filmregi Los AnglesAntonio Darwiche, 10 000 kronor
Antonio som är född 1993, studerar filmregi på New York Film Academy i Los Angeles.
Motivering: Genom en ambitiös och målinriktad satsning har Antonio sökt och blivit antagen till en treårig filmregiutbildning i Los Angeles. Han har redan producerat kortare filmer där han stått för manus, regi, ljud, ljus, klippning och egenkomponerad musik. Vi ser fram emot att se honom utvecklas inom sitt område. Foto: privat.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén