Landskrona är Sveriges tredje bästa ungdomskommun

Lagunen_fotograf Emil Langvad.jpg

Sedan 2012 har Ungdomens nykterhetsförbund gjort en kommunranking över ungas tillgång till en bra fritid. Sedan Landskronas första deltagande år 2014 har kommunen klättrat från 2,7 till 4,4 poäng 2016, vilket är en delad tredjeplats.

Landskrona arbetar aktivt med att ge ungdomar möjligheter till en bra fritid, någonting som uppmärksammats i senaste rapporten från Ungdomens nykterhetsförbund. Förutom att staden rankats på delad tredje plats i Sverige, så är Landskrona även rankad som nummer ett i Skåne.

- Det är roligt att se att vårt arbete ger resultat och att det uppmärksammas. Landskrona är en bra stad för unga och vi arbetar strategiskt för att bli ännu bättre, men även praktiskt med flera välbesökta ungdomsarenor för unga mellan 13-18 år, säger Patrik Hohmann, chef på sektionen fritid.

Senast under höstlovet arrangerades ungdomsnightcup, en fotbollsturnering för Landskronas ungdomar där staden och Landskrona BoIS samarbetade. Evenemanget var ett så kallat IQ-projekt. Landskrona har fått särskilt beröm för arbetet med föreningslivet och i frågan om förebyggande insatser som är kopplade till högtider med stark alkoholtradition. 

- Vi jobbar nära föreningslivet och involverar unga i många aktiviteter. Exempel på detta är Landskronakarnevalen och Idrottskalaset som sker i ett nära samarbete mellan kommunen och LISA, Landskronaidrottens samorganisation. Cityidrott anordnar också massor av aktiviteter för barn i åldern 6 -12 år efter skoltid och på lov, säger Kjell Thoresson som är chef för fritid- och kulturförvaltingen.

Allt fler unga avstår alkohol
Sedan mitten av 00-talet har det funnits en trend i Sverige att allt fler unga är helt nyktra, en förändring som kan bero på flera saker. En av anledningarna är satsningar från svenska kommuner där politiker och tjänstemän på en lokal nivå arbetar för att ge unga en bättre fritid. Ungdomens nykterhetsförbund har som syfte med kommunrankningen att lyfta fram detta engagemang och ge en övergripande bild av hur ungas tillgång till en bra fritid ser ut i Sveriges kommuner. Rapporten är även tänkt att fungera som ett verktyg för kommuners arbete i frågan. 

Om undersökningen
254 av Sveriges 290 kommuner deltog i undersökningen, som bestod av åtta frågor och en jämförelse på kommunens ekonomiska satsningar. Frågorna tar upp ungas inflytande, aktiviteter, nyktra mötesplatser, arbete under högtider, marknadsföring av mötesplatser och satsningar på drogfritt föreningsliv.

Här kan du läsa hela kommunrankingen

Om UNF
Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, är en organisation av unga, för unga som arbetar för en nykter livsstil hos unga. UNF har funnits sen 1970 och har runt 5 500 medlemmar fördelat på över 125 föreningar runt om i Sverige. UNF tycker att ungas fritid är viktig och har ett fokus på att alla unga ska ha rätt till en bra fritid, vad det än är de vill göra. För att var medlem i UNF ska man vara mellan 13-25 år och avlagt ett nykterhetslöfte.

Ung i Landskrona?
Klicka här för information om olika aktiviteter för dig som är ung i Landskrona.

 

Fotograf: Emil Langvad 

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Nina Persson Kerr