Landskrona enda kommunen som uppmärksammar Earth Day

Genom Allvar Gullstrandgymnasiet drar Landskrona stad igång Earth Day 22 april. Det är med hjälp av Karin Warlin, lärare på Allvar Gullstrandgymnasiet, och hennes brinnande intresse för klimat och miljö som gör Landskrona till den enda av landets 290 kommuner som kommer att uppmärksamma Earth Day.

I 43 år har Earth Day firats i många länder genom att på olika sätt uppmärksamma jordens miljöutmaningar och hur vi kan sträva mot en hållbar utveckling.

På Allvar Gullstrandgymnasiet kommer de allra flesta på skolan att vara involverade. På lektionerna tar man upp miljö och hållbar utveckling ur många olika perspektiv. Elever har intressanta utställningar på temat Jorden, bland annat om gifter i mat och kosmetika, skräpön i Stilla Havet och om solenergi, tävlingen Bästa klimat-sångtext avgörs, biblioteket har miljöbokutställning och 4 externa föreläsare kommer att hålla olika föredrag.

– Klockan 11.00 börjar två föreläsningar, en om Fair Trade och den andra om Energi. Därefter, klockan 12.00, är det dags för föreläsningar av Miljöförvaltningen i Landskrona och av SYSAV som tar upp ämnet avfallshantering och minskad växthuseffekt. Klockan 13.00 avslutar vi med prisutdelning för Bästa klimatsång, berättar Karin Warlin, lärare på Allvar Gullstrandgymnasiet.

Earth Day uppmärksammas även på andra sätt:

  • Skolor organiserar skräpplockardagar under veckan
  • Alla skolor ska servera ekologiskt och närproducerad mat denna dag.
  • Miljöförvaltningen har också uppmanat alla landskronabor att skicka in sina bästa miljötips och miljölöften till dem under 600 Acts of Green. Detta håller på till den siste november i år.

– Landskrona, som i år fyller 600 år, deltar som första stad i Sverige i firandet av Earth Day. Genom allas engagemang och som inspiration hoppas vi att alla städer deltar när Landskrona fyller 650 år, avslutar Karin Warlin.

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Johan Alsén