Landskrona museum samlar in minnen från Förintelsen digitalt

Holländska barn på citadellet 25 sep 1945.jpg

Landskrona stad har skickat in ett remissvar till Kulturdepartementet och framfört att Landskrona citadell vore en lämplig placering av ett nytt statligt museum om Förintelsen. Nu startar Landskrona museum en insamling via hemsidan Minnen.se för att samla in berättelser kopplade till Förintelsen.

Staden har en stark koppling till Förintelsen. 1943 flydde danska judar över Öresund till Ven och Landskrona, en av dem var designern och arkitekten Arne Jacobsen, som senare ritade Landskrona idrottshall. Åren efter kriget inkvarterades fler än 22 000 flyktingar i Landskrona.

- I samband med att vi berättat att vi jobbar för att få ett museum om Förintelsen till Citadellet har många Landskronabor hört av sig med berättelser och minnen. Nu vill vi samla in detta på ett ordnat sätt, säger Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande.

Nu startar museet en insamling via hemsidan Minnen.se, som ägs och förvaltas av museer i Sverige och Norge.

- Vi hoppas att många vill dela sin berättelse med oss. Det kan vara något du själv upplevt eller något du fått berättat för dig av en släkting, minnen med koppling till den här tiden i Landskrona. Alla berättelser är viktiga, säger Annelie Ingvarsson, antikvarie på Landskrona museum.

I Landskrona museums samlingar finns redan bilder och intervjuer om tiden efter andra världskriget, då Citadellet var flyktingläger. Materialet användes i en utställning 2015 om flyktingmottagandet i Landskrona 1943-52. Med den digitala insamlingen fortsätter museet arbetet med att bygga upp kunskap om samtiden och dåtiden. För den som inte känner sig hemma i det digitala finns alternativ.

- Om man inte känner sig bekväm med att dela sin berättelse digitalt eller vill ha hjälp, är det bara att höra av sig till oss, så löser vi det på annat sätt, säger Annelie Ingvarsson.

Vill du dela din berättelse från Förintelsen med Landskrona museum? Gå in på minnen.se/tema/minnenfranlandskrona

Kontakt till museet:

Annelie Ingvarsson, Åsa Karlsson

Mejl: minnesbanken@landskrona.se

Telefon: 0418-47 04 88, 0418-47 31 18

 

Foto: GeWe. Holländska barn på citadellet, 25/9 1945

Skicka en kommentar om webbsidan till webbredaktionen. Har du en kommentar om bemötande eller om någon kommunal service skickar du istället en synpunkt.

Senast uppdaterad av Hanne Skak Jensen